Valitse ambulanssi – älä Taalintehtaan terveysasemaa!

28.3.2018 - Michael Nurmi

hvc_Dalsbruk_artikel

Taaintehtaalla tapahtui viime viikolla työtapaturma. Byggiksen työntekijän silmään osui puunpalanen tippuvasta palkista. Voitaisiin uskoa, että onni onnettomuudessa olisi, että Taalintehtaan terveysasemalle ei ole kuin 100 metriä matkaa. Valitettavasti tästä ei tällä kertaa ollut hyötyä. Byggiksen Leif Nordgrenin mukaan terveysasemalla kieltäydyttiin ottamasta vastaan tapaturmapotilasta. Perusteena oli, että lääkärillä oli kiire. Käskettiin jatkaa matkaa Kemiön terveysasemalle. Siellä potilas joutui odottamaan melkein kaksi tuntia, minkä jälkeen hän sai lähetteen TYK:siin. Nordgrenin mukaan vammasta huolehdittiin joustavasti ja huolellisesti Turussa.

- Minkälainen sairaanhoito meillä täällä saarella on? Miksi meillä on lääkäreitä, elleivät ota vastaan tapaturmapotilaita? Voiko heillä todella olla niin kova kiire? Nordgren kysyy.

Hän korostaa silti, että hän ei syytä terveysaseman henkilökuntaa vaan on katkera korkeamalla tasolla tehtyihin päätöksiin.

- Ruukkilaisena en ole tyytyväinen asioiden tilaan. Kaikki alkoi Taalintehtaalle lahjoitetun röntgenlaitteiston korvaamisesta uudella laitteistolla, joka asetettiin Kemiöön. Sen jälkeen kaikki on kehittynyt samaan suuntaan.

Nordgren kertoo samaan hengenvetoon, että hän on tyytymätön päätökseen, jonka mukaan Taalintehtaan asema pidetään suljettuna kaksi kuukautta kesällä. Silloinhan paikkakunnan väestömäärä on suurimmillaan. Nordgren on riippuvainen lähellä olevasta terveysasemasta vammaisen poikansa vuoksi. Kesä aiheuttaa ongelmia. Saadakseen pojan hoitoon tarvittavat tavarat hänen on toimitettava pitkä lista niistä etukäteen.

 

ILMOITUSLEHTI otti yhteyttä perusturvajohtaja Maria Walliniin sekä perusturvalautakunnan puheenjohtaja Niklas Guseffiin selvittääkseen syitä tapahtuneeseen. Kumpikaan ei tietenkään ota kantaa yksittäiseen tapaukseen. Asia kuitenkin on yhteydessä kunnan päätökseen, joka koskee terveysasemien erilaisia tehtäviä. Taalintehtaan asemalla on tarkoitus hoitaa ei-kiireellsisiä tapauksia ja Kemiön asema kiireellistä lääkärinhoitoa kaipaavia. Näin on jo toimittu muutaman vuoden aikana. Kemiössä on siis valmius hoitaa akuttitapauksia; Taalintehtan aseman vastaanotto on ajanvarausvastaanotto.

- Akuuttitapauksissa saattaa kaivata röntgeniä joka löytyy vain Kemiössä. Mikäli joutuu hakeutumaan erikossairaanhoitoon, Kemiöstä on lyhyempi matka, Wallin on sanonut Ilmoituslehden aiemmin julkaistussa artikkelissa.

Hän konkretisoi nyt, että Taalintehtaan henkilökunnan työpäivä usein on täyteen varattu. Työntekijöitä on niin vähän, että heillä todellakaan ei ole aikaa akuuttitapauksille.

Päätös asemien eri tehtävistä tehtiin muutamia vuosia sitten budjettia ja taloussuunnitelmaa käsiteltäessä. Tämä siis tietää, että kunnanhallituksen ja valtuuston edelliskauden poliitikot ovat hyväksyneet tämän päätöksen.

 

GUSEFFKIN sanoo, että linjanveto tässä tapauksessa on selkeä. Asukkaiden on kerta kaikkiaan ymmärrettävä, ettei akuuttia lääkärinhoitoa saa Taalintehtaan asemalla.

- Toki kaikilla on velvoite auttaa, jos joku on kuolemaisillaan. Mutta akuuttiapua tarvittaessa ei kannata hakeutua terveysasemalle. Mikäli jotakin sattuu, soitetaan ambulanssi. Ilman ajanvarausta ei pidä mennä Taalintehtaan terveysasemalle, Guseff sanoo.

 

Teksti: Emilia Örnmark, Foto: ABL-arkiv, Käännös: IS 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram