Tumlarobservation på Träsköfjärden

Pyoriainen_KaiMattsson (2)

Foto: Kai Mattsson

Antti Virta från Labböle gjorde i oktober en intressant observation på Träsköfjärden i Sundvik.
- Fredagen den 13 lade jag vid fyratiden på eftermiddagen nät jag med min kompis i Träsköfjärden. Plötsligt såg vi på ungefär 100-150 meters avstånd en svart bollformad gestalt som var ca 40-50 centimeter stor. Det är förstås svårt att bedöma storleken eftersom vi såg bara en liten del av djuret. Vi såg huvudet och näsborrarna.
- Vi var förvånade och tänkte att det kanske var en säl och körde sakta närmare. Då snurrade den behändigt runt och dök. Vi konstaterade båda att det inte kunde vara en säl och tog för givet att det var en tumlare. Vi blev nyfikna och började undra om någon annan på Träskö kan ha observerat djuret. Jag har fiskat i 40 år och detta var första gången som jag såg ett sådant djur.

Info om tumlaren:

Pyoriainen_KaiMattsson_2

Foto: Kai Mattsson

TUMLAREN (Phocoena phocoena) är en av de minsta tandvalarna. Den blir 1,4 -1,8 meter lång och väger som vuxen ca 50 kg. Den är den enda valart som regelbundet visar sig i finska vatten. Den trivs nära stränder och på grunda vattenområden.
Det bästa kännetecknet är den låga trekantiga ryggfenan. Huvudet är litet och ganska runt och det har inte markerad panna och vass nos. Man skiljer den från sälar utom genom ryggfenan också på basen av dess snurrande vid vattenytan. Detta sätt har gett den dess finska namn.
Tumlaren är en långsam simmare jämförd med andra valar. Dess genomsnittliga fart är bara ca sju km i timmen. När den fiskar eller kommunicerar använder den ekolod. Tumlaren är fridlyst.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram