Pyöriäishavainto Träsköfjärdenillä

Pyoriainen_KaiMattsson (2)

Kuva: Kai Mattsson

Lappbölestä kotoisin oleva Antti Virta teki mielenkiintoisen havainnon Träsköfjärdenillä Sundvikissa Kemiönsaarella lokakuussa.
- Perjantaina 13.10. olin kaverini kanssa Träsköfjärdenillä laskemassa verkkoja iltapäivällä neljän aikoihin. Yhtäkkiä huomasimme noin 100-150 metrin päässä mustan, pallomaisen hahmon, joka oli kooltaan noin 40-50 cm:ä. Kokoa on tosin vaikea arvioida, koska eläimestä näkyi vain pieni osa. Pään ja sierainaukon erotimme.
- Ihmettelimme, että mahtaako se olla hylje ja ajoimme hiljaa lähemmäs. Silloin se pyörähti nätisti ja sukelsi. Totesimme yhdessä, että hylje se ei voinut olla ja päättelimme sen olevan pyöriäinen. Uteliaisuutemme heräsi ja jäimme pohtimaan, onko kukaan muu saarella mahtanut tehdä havaintoja kyseisestä eläimestä. Olen kalastanut 40 vuotta ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun sellaisen kohtasin.

Tietoa pyöriäisestä:

Pyoriainen_KaiMattsson_2

Kuva: Kai Mattsson

Pyöriäinen (Phocoena phocoena) on yksi pienimmistä hammasvalaista. Se kasvaa 1,4–1,8 metrin pituiseksi ja painaa täysikasvuisena noin 50 kiloa. Se on ainoa Suomen vesillä säännöllisesti esiintyvä valaslaji. Pyöriäinen viihtyy rannikoiden tuntumassa ja matalilla merialueilla.
Paras tuntomerkki on matala, kolmiomainen selkäevä. Pää on pieni ja pyöreähkö, ilman otsakulmaa ja terävää nokkaa. Hylkeistä pyöriäisen erottaa paitsi selkäevä, myös niiden pyörähtävä liike veden pinnalla. Suomenkielisen nimensä se onkin saanut rullaavasta uimatavastaan.
Pyöriäinen on muihin valaslajeihin verrattuna hidas uimari. Sen keskivauhti on vain noin seitsemän kilometriä tunnissa. Pyöriäinen käyttää kaikuluotausta saalistaessaan ja kommunikoidessaan. Pyöriäiset ovat rauhoitettuja.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram