29.1.2020

Ny lokal posttjänst öppnar

1post_IMG_9074_artikel

Start idag för Åpost. Paketbodens funktionär Anne Savelius, Mohanjith Sudirikku Hannadige och Kurt Andersson.

En helt ny posttjänst ser dagens ljus, när Mohanjith Sudirikku Hannadige, entreprenören bakom bl.a. Paketboden vid busstationen, börjar hantera och leverera under 100 gram tunga försändelser runt omkring på ön. Den nya tjänsten går under namnet Åpost och dess koncept för kunden är enkelt: gå till Paketboden, lämna in det du vill skicka till en adress på ön och betala 4 € för frakten. Försändelsen levereras till mottagarens postlåda. Till en början sker leveranserna en gång i veckan, efter årsskiftet siktar man på att öka leveranstätheten till fem dagar per vecka.

Hannadige tror att det är företag och organisationer som till en början kan tänkas använda den nya tjänsten, även om den riktar sig till alla.

Leveranserna körs ut nästan överallt.

– Vi kör ut till de flesta postnumren på ön med broförbindelse, hur vi gör med frakter ut till öar vet vi faktiskt inte än, vi tar den utmaningen när den kommer, säger han.

Hannadige, som vanligen arbetar med programutveckling, tillägger att Åpost härnäst ska få en webbplats med tillhörande försändelseuppföljning.

Själva distributionen kommer till en början att skötas av Hannadige och Kurt Andersson. Andersson säger att han bidrar med lokalkunskap, de båda inhemska språken, geografin och eventuell byråkrati. Andersson har även tidigare i sin karriär varit delaktig i lanseringen av digitala lösningar.

ENLIGT Hannadige har poststrejken inte någon större inverkan på lanseringsdatumet.

– Det här är en tanke jag haft i fem års tid, och nu ser jag affärs- och utvecklingsmöjligheter när det kommer till de tjänster bolaget Posti erbjuder. Då är det bara at kavla upp ärmarna och testa hur de egna idéerna funkar i verkligheten. Att Åposts lansering sammanfaller med poststrejken är endast ett sammanträffande, men visst kan det kanske vara till fördel.

PAKETBODEN handhar härefter pakethanterings- och distributionstjänster för både Matkahuolto och Åpost. Åpost har utdelning på följande postnummer: 25230, 25650, 25700, 25710, 25730, 25760, 25810, 25820, 25830, 25840, 25860, 25870, 25900 och 25930.

Text och foto: Sam Cygnel, Käännös: IS

Share this in: