24.2.2020

Norpas – festival för alla sinnen detta veckoslut

Norpas festival 2017

Framför årets nya programlokal: Ritva Kovalainen, Ville Laitinen (sittande) och konstnärlige ledaren Matias Kauppi.   

– Norpas är en festival för alla och ingen, skrattar verksamhetsledaren Ville Laitinen när man frågar vilken målgruppen för den mångkulturella och ganska internationella festivalen är.

Med det menar han t.ex. att både barnfamiljer, utsocknes och ortsbor alla kan hitta något spännande och intressant i det digra utbudet. Norpas kör igång idag fredag, kl. 14 med öppningsprogram i Bio Pony i Dalsbruk.

Mångkulturell innebär att flera konstformer är representerade, t.ex. musik, bildkonst, foto, film, dans och cirkus. Alla sinnen engageras, hörsel, syn, lukt och smak.  Dessutom talar många av programmen till känslor, fantasi och intellekt samt lockar publiken att delta. Alltså inte bara spektakulär underhållning utan också tankeväckande, kanske rentav utmanande programinslag.

– Att Norpas arrangeras just i Dalsbruk har att göra med att naturen är så fin, att här finns lokaliteter med historia och stämning (Gamla Verkstan, Tackjärnsgjuteriet, som är en ny lokal för olika uppträdanden, masugnsruinen, Magasinet vid stallsplan, Bio Pony), havet och hela den anrika bruksmiljön, som är en sevärdhet i sig, påpekar konstkonstkuratorn, fotografen Ritva Kovalainen, sedan länge etablerad på Kimitoön och ordförande för arrangörsföreningen.

I ÅR är de utländska artisterna ännu fler än tidigare år.

Vi får uppleva flera spanska och några ryska och estniska artister. Kända finländare är t.ex. bildkonstnären Kuutti Lavonen, vars utställning i Magasinet (Rosala Lanthandel) öppnas kl. 15 i morgon, och den fenomenala vibrafonisten Severi Pyysalo, som nu uppträder tillsammans med Kauko Röyhkä.

En säregen upplevelse utlovas t.ex. då ”Marquet” från Sevilla lagar till paella i Tackjärnsgjuteriet samtidigt som det bjuds på musik av flera olika artister. Ortens egna konstnärer och ”ite”-konstnärer deltar under Norpasdagarna med både utställningar och dans.

– Det händer mycket som inte kostar publiken något alls och biljettpriserna till konserterna kan man också påverka själv, berättar Laitinen, som gläds åt att så många frivilliga (ett 80-tal) gärna ställer upp till ortens och Norpas bästa. Den i fjol kulturprisbelönta festivalen har etablerat sig som ett evenemang också för lokalbefolkningen.

Att man kan åka Helsingfors tur-retur med egen festivalbuss för en mycket liten slant är inte dåligt. Ortens knappa utbud av bäddplatser kompenseras av billig madrassövernattning i Brukshallen eller camping vid sportplanen. Ingen dålig idé för vänner av avantgardistiska tilltag.

Text & foto: Ingrid Sandman

Festivalprogrammet och info på: http://www.festivalnorpas.fi/2017

Share this in: