Solkraftsboomen fortsätter: Kompass fick 363 paneler

solpaneler_kompass_IMG_3225

K-Supermarket Kompass tak har fått ett solkraftverk som heter duga. Fr. v: Kim Mattsson, Petri Puntti och K-köpman Tobias Eriksson.

Affärshuset Kompass i Kimito tog för en dryg vecka sedan i bruk öns största solkraftverk, när 363 solpaneler kopplades in. Systemet har en nominell effekt på 100 kWh och beräknas betala in sig på 6–7 år. Kim Mattson, som äger fastigheten tillsammans med sin fru Carita, säger att man på nästan en vecka av gråväder producerat 1451 kWh. Solen tittade fram under intervjun, och då kom produktionen upp till 40 kWh.

– Räknat i koldioxid hade vi på måndag sparat in koldioxidutsläpp för 218 kg, berättar han och motiverar investeringen med både gröna värden och affärslogik.

– Det känns bra att kunna spara på naturen. Till på köpet producerar panelerna el ännu en lång tid efter att deras återbetalningstid gått ut. Garantin för panelerna är 30 år.

Mattsson säger att det minskade energistödet nästa år påskyndade investeringsbeslutet. De företag som gör en energi-investering i år får 25 % i investeringsstöd av staten. Jordbruken stöds med 40 %.

PÅ leverantörshåll är den växande efterfrågan för solkraftverk högst påtaglig, egentligen kan man tala om en boom, säger Petri Puntti, distriktschef för PlayGreen som levererade systemet till Kompass.

– Vårt företag har levererat solenergipaket till företag och till en viss del hushåll sedan 2010. Under det senaste halvåret har efterfrågan varit verkligen stor, vår orderstock är i dagsläget cirka 1,3 MW.

Puntti betonar att han inte kan vara säker på sitt påstående, men enligt hans uppfattning är Kimitoön regionens solkraftstätaste område.

– Utöver Kompass har bara vårt företag monterat kraftverk till hotellet i Kimito, en manege och till flertalet egnahemshus.

MATTSSON kommer med några tips till dem som överväger att skaffa ett solkraftverk.

– Kraftverken lönar sig att måttsätta så att produktionen stämmer överens med elbehovet. Batterilagring är i dagsläget olönsamt och likaså inmatning av självproducerad el i nätet. Fastigheten som panelerna kommer till ska ha ett läge som är fritt från träd och annan som kan skugga.

Han berättar att han också beställt hem ett litet solkraftspaket. Det borde betala in sig inom tio år – förutsatt att elpriset, energiskatten och överföringspriset hålls på nuvarande nivå. Om någon av dem stiger förkortas återbetalningstiden.

Text: Sam Cygnel Käännös: Ingrid Sandman Foto/kuva: Michael Nurmi

BBBB_6X90

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram