Aurinkovoimabuumi jatkuu: Kompassiin 363 aurinkopaneelia

solpaneler_kompass_IMG_3225

K-Supermarket Kompass tak har fått ett solkraftverk som heter duga. Fr. v: Kim Mattsson, Petri Puntti och K-köpman Tobias Eriksson.

Kemiön liiketalo Kompass otti runsas viikko sitten käyttöönsä saaren suurimman aurinkovoimalan, 363 paneelia. Järjestelmän teho on 100 kWh. Sen arvioidaan maksavan itsensä takaisin 6-7 vuodessa. Kiinteistön Carita -vaimonsa kanssa omistava Kim Mattsson sanoo, että viikossa on pilvisestä säästä huolimatta tuotettu 1 451 kWh sähköä. Haastattelun aikana aurinko näyttäytyi ja sähköntuotanto nousi 40 kilowattituntiin.

– Olimme siis maanantaina säästäneet 218 kiloa hiilidioksiidia, hän kertoo ja perustelee investointia sekä vihreillä arvoilla että liiketaloudellisesti.

– Tuntuu hyvältä säästää luonnon hyväksi. Lisäksi paneelit tuottavat sähköä vielä pitkään sen jälkeen, kun ne ovat maksaneet itsensä takaisin. Paneelien takuuaika on 30 vuotta.

Mattsson sanoo, että ensi vuonna laskeva energiatuki sai kiinteistönomistajat kiirehtimään investointipäätöstään. Tänä vuonna energiainvestoiniin tekevät saavat valtiolta 25 prosentin investointituen. Maanviljelijöille tuki on 40 prosenttia.

 

PANEELEJA toimittavat yritykset ovat panneet merkille kovasti kasvavan kysynnän.

– Oikeastaan voidaan puhua buumista, sanoo paneelit toimittaneen PlayGreenin aluejohtaja Petri Puntti.

– Yrityksemme on toimittanut aurinkoenergiapaketteja yrityksille ja joillekin talouksille vuodesta 2010. Viimeisen puolen vuoden aikana kysyntä on ollut todella suurta. Tilauskantamme on tällä hetkellä n. 1,3 MW.

Hän korostaa, ettei voi olla ihan varma lausuessaan, että Kemiönsaari olisi alueen aurinkopaneelien ykkönen.

– Kompassin lisäksi pelkästään meidän yrityksemme on asentanut voimalan Kemiön hotellille, maneesiin ja useisiin omakotitaloihin.

 

MATTSSON vihjaa aurinkovoimalaa miettiviä, että voimalat kannattaa mitoittaa sähköntarpeen mukaan. Akkuihin sähkön varastoiminen on kannattamatonta kuten myös ylimääräisen sähkön syöttäminen verkostoon. Paneeleille soveltuvien kiinteistöjen pitäisi sijaita avoimella tontilla, jossa myöskään ei ole puita varjostamassa.

Hän kertoo myös, että hän on tilannut pienen aurinkovoimalan kotiinsa. Sen pitäisi maksaa itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Edellyttäen, että sähkön ja sähkönsiirron hinta sekä energiavero jäävät nykyiselle tasolleen. Jos joku niistä nousee, aurinkoinvestoinnin takaisinmaksuaika lyhenee.

 

Text: Sam Cygnel Käännös: Ingrid Sandman Foto/kuva: Michael Nurmi

BBBB_6X90