Showdown

1Showdown_artikel

40 vuotta kemiönsaarelaisten sydämiä hallinnut bändi Showdown aikoo lopettaa.

MITÄ IHMETTÄ, Showdown lopettaa! Miksi?

– Kollegani Pohjanmaalta sanoi kerran, että bändin on hyvä lopettaa silloin, kun ihmiset kysyvät vielä miksi eikä milloin, toteaa pilke silmäkulmassaan Johan Lindberg, Showdownin rumpuja soittava solisti ja jatkaa. – Showdown perustettiin vuonna 1982 kokoonpanolla Lasse Fors (basisti ja laulaja), Peter Lindberg (lauluntekijä, pianisti), Juha Hakala (kitaristi), Jari Kiiveri (kitaristi) ja Maria Holmberg (solisti) ja minä. Osa meistä on soittanut yhtä soittoa jo 40 vuotta. Henrik Lindholm (kitaristi, syntikka ja stemmalaulaja) tuli bändiin myöhemmin mukaan. Juha, Jari ja Maria jäivät pois bändistä noin vuonna 1987. Peter jätti bändin 2003. Jatkoimme sen jälkeen triona.

Tällä hetkellä Lasse ja Henrik ovat eläkkeellä varsinaisista työpaikoistaan. Lasse työskenteli maalarina ja Henrik oli Taalintehtaan tehtaalla töissä. Johan on vielä aktiivisesti työelämässä, kuulemma maailman parhaassa työpaikassa.

– Olen aina saanut sovittua hyvin vapaata bändin menojen mukaan, kiittelee Lindberg esimiehiään.

Henrikillä oli vaikeampaa Taalintehtaalla.

– Jouduin aina etsimään itselleni sijaisen, teimme tehtaalla kolmivuorotyötä, muistelee Henrik. – Kerran työnjohtaja kysyi minulta: – Kumpi on tärkempää, työ vai musiikki? Vastasin siihen, että 50%-50%.

Pomo tokaisi: – Ilmoita, kun jompikumpi on 51%.

Onneksi Lasse sai vapaata helpommin maalarin töistään. Peter sai myös Abloyn lukkotehtaalta tarvittaessa vapaata. Mutta raskasta pojilla varmasti oli. Normaalityön lisäksi keikoilla käytiin aina kun pyydettiin.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

7.7_kompass_254x140_HighRes

PARAS MUISTO Showdownin historiassa kemiönsaaren pojille on tietenkin Syksyn Sävelen voitto vuonna 1987. Edellisenä vuonna he olivat tulleet kakkosiksi suomenkielisellä laululla, Voittovuonna ruotsinkielinen, iloinen ralli sai suomalaisten sydämet sulamaan. Peter on kirjoittanut melkein kaikki Showdownin kappaleet, toki Henrik myös muutaman, samoin Lasse ja Johan.

– Kun lähdimme keikkabussillamme ajamaan kotia kohti, fanien vilkutukset Helsingin kaduilla ilahduttivat meitä, muistelee Lasse. – Parasta oli kuitenkin kotiinpaluu Kemiönsaareen. Strömman kanavalla oli vastassa poliisit. Menimme äkkiä istumaan bussin takaosaan paikoillemme. Kuljettaja sitten huomasi, että tässä taitaa olla jotain muuta kuin ratsia kyseessä, paikalla on myös palokunta ja kymmenittäin muita autoja. 

– Meillä oli upea vastaanottokomitea, muistelee Johan ja pyyhkäisee vaivihkaa silmäkulmaansa. – Pääsimme myös Huvudstadsbladetin pilapiirrokseen bändinä, jonka kaikilla jäsenillä oli komeat viikset. Meidät mainittiin myös jossain kesärevyyssä.

– Kaksi viikkoa voiton jälkeen oli yhtä haipakkaa. Jouduimme pitämään lomaa töistä, meillä oli haastatteluja ja kuvauksia, keikkoja, neuvotteluja ja vaikka sun mitä, kertoo Johan.

3_showdown_artikel

Lehtijuttuja piisasi voiton jälkeen.

SYKSYN SÄVELEN voitto oli aikamoinen paukku koko bändille. Levykin myi melkein 20 000 kappaletta. Keikkapyyntöjä sateli ja taiteilu perhe-elämän, työpaikan ja keikkojen kesken oli melkoista nuorallakävelyä.

– Emme kuitenkaan halunneet tai uskaltaneet jättää vakituisia työpaikkojamme, kertoo Lasse. – Ei se leipä niin helposti tule.

– Koti ja perhe olivat niin rakkaita, ettemme halunneet olla keikoilla 50 viikonloppua vuodessa, komppaa Johan.

Vuosien varrella tuli levytettyä neljä pitkäsoitto LP:tä ja yksi CD. Muutamia sinkkuja myös. Ruotsinkieliselle duurivoittoiselle bändille olisi ollut markkinarakoa, mutta pojat pitivät päänsä, ei suurille kiertueille. Manageri Rauno Lepistö olisi varmaan toivonut muuta.

Musiikin suhteen bändi on perfektionisti. Kaiken pitää olla just eikä melkein. He harjoittelevat ahkerasti ja valmistautuvat keikkoihin tosissaan. Mutta korona veti maton alta, into alkoi lopahtaa. Keikkojen perumiset harmittivat ja veivät ilon harjoittelustakin.

Johan jatkaa soolourallaan ja Henrik soittaa Kake ja Komp -bändissään sekä Gospel-kuorossa.

5 Showdown_artikel

Ihana kotiinpaluukomitea Strömman kanavalla.

SHOWDOWN-JÄÄHYVÄISKEIKKA pidetään Wrethallassa 5.11.22. Iltapäivällä on ensin parin tunnin jamit, jonka jälkeen yleisö voi hengailla bändin jäsenten kanssa ja muistella yhteisiä aikoja, kiittää niistä ja kertoa vielä viimeiset musiikkitoiveensa. Bändi jatkaa soittoa vielä myöhemmin illalla. Lippuja tilaisuuteen on jo myyty.

Vihoviimeinen keikka näillä näkymin on Kasnäsissa uuden vuoden aattona.

HAUSKOJA MUISTOJA on jäänyt mieleen matkan varrelta. Syksyn Sävel voiton jälkeen Johan ja Peter olivat Turussa ostamassa uusia pukuja bändille. Kesken kaiken pari tyttöä tuli pyytämään nimmareita. – Onpa hauskaa, että meidät tunnetaan täällä Turussakin, tuumasi Peter.

– Me ollaan Västanfjärdistä, vastasivat tytöt iloisina.

 

Teksti: Jaana Aartomaa, Kuva: Privat

4_Showdown_artikel

Mikä onnnenpäivä! Syksyn Sävelestä voitto!

2_Showdown_artikel

Showdown vuonna 1986. Ylärivissä vasemmalta: Pepe, Juha ja Henrik. Alarivissä vasemmalta: Lasse, Maria ja Jussi.

Share this in: