Piia Petäjäjärvi.
Välkommen att ta del av skärgårdsmarthas tips året runt och hitta läckra recept att använda hemma. Med den här spalten vill jag betona närmatens och den inhemska matens vikt. Vi gör själva, vi samlar och odlar själva samt drar nytta av läckerheter från naturen. Just nu lever vi i skördetider, trädgårdarna och skogarna är fulla av sådant som kan skördas. Nu eller aldrig lönar det sig att flitigt konservera åt sig själv eller som gåvor att gläda andra med.
Läckra höstdagar!
Här berättar jag för dem som inte ännu vet allt om mig!
Jag, Piia Petäjäjärvi, bloggaren Saariston Martta, kokar och njuter av livet på den lugna landsbygden.
Vi bor på Kimitoön i Egentliga Finland. Hemmet är den före detta Vestlax folkskolan, ett 130 år gammalt stockhus. Vi har trivts här i 18 år. Till familjen hör min man och newfoundlandshunden Meeri. På gården trippar också tuppen Filip med sina fruar.
Jag använder flitigt sociala medier och leder mina följare till hemmet, maten, hantverket och naturen året runt.
Under de senaste åren har jag samarbetat ekonomiskt med olika aktörer. Utöver marthabestyr i hemmet tillhör jag mathaföreningen i Kila på Kimitoön och jag har också haft marthabloggar på riksnivå. Före det bloggade jag flera år i tidningen Koti ja Keittiö.
Jag älskar matlagning och att äta. Jag sitter gärna vid mitt eget matbord och njuter av god mat och dryck. Till mina följare delar jag med mig goda recept och mattips på mina sociala media-kanaler och min webbplats (saaristonmartta.fi). I två år har jag också haft en matspalt i tidningen Seiska. Där publicerar jag en gång i månaden ett förmånligt matrecept.
Jag har fått synlighet i medierna i tidningarna, bland annat i Turun Sanomat/Sommartidningen Makujen saaristo, lokala Annonsbladet, ÅU, Luontaisterveys, Unelmien talo & koti, Leivotaan samt i Alfa TV i två Saariston Martta-julprogram samt i programmet Mökki ja potkuris sommarköksavsnitt. Jag har också valts till Kimitoöns ambassadör år 2020.
Nu kommer jag att skriva en matspalt ca en gång i månaden i Annonsbladet.
Har du äpplen, har du nötter i skåpet?
Nu är det nämligen tid för äppelfrestelse. Det frestar såpass att det lönar sig att värma pannan het med detsamma. Lägg smör i pannan (100 gr.), låt det smälta med farinsocker (1,5 dl). Krossa med kniv cashew- och hasselnötter (2 dl). Lägg nötterna i det smälta smöret och krydda blandningen med kardemumma (1 tsk). Blanda ytterligare i klyftade äpplen ( 5 st) utan kärnhus. Låt badda och rör om tills äpplena har mjuknat en aning. Bjud på äppelfrestelsen med vaniljsås eller glass. Det blir en säker succé.
Nu är det dags för marmelad, sylternas sylt!
Av gul sommarkurbits får du en soligt smaklig marmelad till exempelvis kex, ost, rostbröd eller fil. Skala kurbitsen och stycka den i grytan. Tillsätt lite vatten och låt bitarna koka mjuka. Kör kurbitsen till mos med stavmixern. Saften av en halv citron ger sylten en extra syrlighet. Till ett kilo mos behöver du ett halvt kilo syltsocker. Koka sylten 10-15 minuter och häll den i värmda glasburkar.
TEXT & FOTO: Piia Petäjäjärvi, ÖVERSÄTTNING: Ingrid Sandman