Retkiluistimet kunniaan

Vacker-dag-vid-langsidan-2018_artikel

Kaunis päivä Långsidanilla.

Pitkän ajan sääennusteet lupaavat melko pitkäksi ajaksi miinusasteita Etelä-Suomeenkin. Toivokaamme niin. Ehkäpä jäitä löytyykin Gullkronan ulapalle päin samaan tapaan kuin kolme talvea sitten.

Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner toivoo monien muiden tapaan pääsevänsä retkiluistimilleen. Runsaan kolmenkymmenen vuoden ajan luistelu on ollut hänelle tärkeää, niin vapaa-ajan harrasteena kuin myös työkuvan osalta. Matkailupäällikön virkansa ohella hän toimii oman Aavameri -yrityksensä parissa Turussa. Yritys on eniten tunnettu kajakkiaktiviteeteistään, joita se järjestää kansainvälisille ja kotimaan asiakkaille. Talvisaikaan hän opettaa jääturvallisuutta, järjestää retkiluistelukursseja ja retkiä aloittelijoille sekä matkaluistelun oppaille.

(Artikkeli jatkuu ilmoituksen alla.)

kompass_254x140_abl_202103

RETKILUISTELUA harrastavat etsivät jatkuvasti hyviä jäitä. Jäät voivat vaihdella paljon kauden aikana. Parhaiden jäiden löytämiseen vaaditaan paljon työtä ja reissaamista; jääolosuhteet voivat muuttua hyvin nopeasti. Ennen kuin päästään retkelle on tutustuttava karttoihin, satelliittikuviin ja seurattava sään muuttumista. Aamulla kelvolliselta näyttävä jää ei välttämättä ole sitä enää iltapäivällä. Harvoin jää säilyy samanlaisena kaksi päivää peräkkäin. Turvallisuutta tutkittaessa on noteerattava värejä, ääniä, meren virtauksia ja säänvaihtelua. Niin sisäjärvien kuin meren jää on erilaista ja muuttuu jatkuvasti. Meren jäätä on hankalampaa tutkia. Se ei esimerkiksi ääntele kuten sisäjärvien jää. Järvien jää on turvallista kevätauringon lämmittäessä, jolloin meren jää voi olla vaarallista.

Suomen matkaluisteluliiton jäsen voi peruskurssin suoritettuaan lähteä opastetuille retkille ja löytää arvokasta tietoa hyvistä jäistä. Verkostoituminen on urheilulajin puitteissa nopeasti kasvanut. On helppo löytää muita retkiluistelusta kiinnostuneita.

Retkiluistelijoilla on yleensä muita luonnossa virkistäytyjiä tarkempaa tietoa jääturvallisuudesta. Ilman oikeita turvavälineitä ja tietoja niiden käytöstä ei ihmisiä päästetä retkelle. Kurssi on tärkeä. Jäille ei saa lähteä ilman osaamista.

VARUSTEET pakataan vesitiiviisti. On oltava vaihtovaatteet, jäänaskalit sen varalta, että joutuisi veteen ja olisi päästävä ylös, muiden auttamiseen tarvittava köysi sekä jään paksuuden ja laadun tutkimiseen tarvittavat jääpiikit. Repun on oltava tilava. Jään pettäessä reppu pitää ihmisen yläruumiin veden yläpuolella. Tämän vuoksi reppu kiinnitetään niin uumalta kuin haaroista. 

Retkiluistimen terä on 41-55 senttimetriä, jonka johdosta sillä pääsee vauhdilla liikkumaan myös epätasaisella jäällä. Kengäksi sopii vaelluskenkä tai tukeva retkisaapas. Sopivilla jalkineilla ja oikealla tekniikalla jalat eivät rasitu. Jakojen kipeytyminen on alussa tavallisin ongelma. Tämän päivän luistimilla on irtonainen kantapää mikä sallii vapaamman luistelutekniikan.

Varusteet eivät maksa maltaita. Hyvät varusteet voi hankkia n. 400 euron hintaan. Älä silti tingi laadusta! Jos luistin hajoaa kovassa vauhdissa voi tulla vakavia vammoja. Mikäli turvavarusteet pettävät, se voi tietää kuolemaa.

KEMIÖNSAAREN vesillä on tosi hyvät mahdollisuudet luistella. Esimerkiksi Suuri Masuuninjärvi pohjoispuolen labyrintteineen on kaunis. Tuulensuojassa olevilla matalan veden alueilla syntyy nopeasti jäätä. Västanfjärdin liepeillä on myös hyviä luistelupaikkoja. Merellä luistellessa kannattaa pitää mielessä, että monin paikoin vesi virtaa ja jää on heikkoa. Kannattaa tiedustella paikallisilta asukkailta, joilla on paikallistuntemusta.

BENJAMIN Donner kertoo, että hän mielellään viettää koko päivän ulkosalla hyvässä seurassa ja hyvän ruoan merkeissä. 

- Retki voi olla 20-100 km. Matkaluistimilla voi normaalisti taittaa 20 km/tunnissa. Silloin 100 kilometriä kertyy viidessä tunnissa.

Hän muistuttaa, että saaristosta saa aivan toisen kuvan luistellessa. Retkiluistelu suo hienon luontoelämyksen, josta voi nauttia kaikessa rauhassa. Retkiluistelu soveltuu kaikenikäisille. Ei tarvita huippukuntoa mikäli tyytyy lyhyisiin retkiin.

 

Text: Susanna Larsson Käännös: Ingrid Sandman Foto/Kuva: Benjamin Donner Privat/Yksityinen

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram