Valtuusto kehui ylijäämäistä talousarvioesitystä

1_fulmaktiegemotet_artikel

Maanantain kokouksessaan kaikki puolueet kehuivat ensi vuoden budjettia, joka osoittaa 3,42 miljoonan ylijäämää. Asialistalla oli vuosien 2023-2025 taloussuunnitelma, hyvinvointialueen mukanaan tuomia asioita sekä vanhoja aloitteita. Kunnan velka on 11,19 miljoonaa eli 1 685 euroa/as. Kunnanjohtaja Erika Sandberg sanoi, että tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta nyt kunnan on mahdollista panostaa tärkeisiin asioihin kuten kiinteistöjen huoltoon ja koulutukseen. Hyvinvointialue on osoittanut kiinnostusta kunnan kanssa yhteiseen suurhankkeeseen, Kemiöön rakennettavaan suureen hoivalaitokseen. Tätä ollaan nyt suunnittelemassa.

Tarkoituksena on myös aktiivinen ote virastotalotontin tulevaisuuteen sekä vuosia esillä olevaan senioritalon toteuttamiseen Taalintehtaalla. Sinne ollaan myös avaamassa uusi, tasokas asuntoalue. Ympäristöasiatkin ovat yhä enemmän agendalla tulevina vuosina. Kunta viestittää varaamallaan 150 000 eurolla valtiolle, että  Hiittisten merivartiostoasema kuuluu säilyttää. Uusiin pyöräilyteihin halutaan valtion panostusta.

Vuonna 2025 TE-toimistojen toiminta siirtyy kunnille ja sitä varten ollaan perustamassa yhteistyöalueita.

Valtuusto hyväksyi keskusteluitta ensi vuoden tuloveroprosentti, 7,11 sekä kiinteistöveroprosentit: yleinen 1,10, ympärivuotisten asuinrakennusten 0,41, muiden rakennusten 1,10 sekä voimaloiden 3,10.

(artikkei jatkuu ilmoituksen alla)

kompass17112022

BUDJETIN eri määrärahoista sen sijaan syntyi kiivasta keskustelua, neuvottelutaukoja pidettiin ja lukuisia äänestyksiä, joiden seurauksena budjettiin tuli pienehköjä muutoksia. Lapsiperheitä hemmotellaan varhaiskasvatuksen kahden kuukauden maksuttomuudella heti ensi vuoden alusta, tämän esitti Jonna Lappalainen, Kesk.

Amospuistoon suunniteltu katettu katsomo herätti joidenkin vastustuksen ja Janne Salonen, Sit., sai määrärahan poistamisesitykseensä kannnatusta. Äänestettäessä katsomoa kannattivat 21 ja vastustivat 6 valtuuston jäsentä. Keskustelua herätti myös Taalintehtaalle teemaleikkipuiston suunnitteluun tarkoitetut varat koska tarkoituksena on tarkastella saaren kaikkia leikkipuistoja. Budjetissa oleva määräraha tuplattiin äänin 14-12 (yksi tyhjä).

Janne Salonen ja Tomy Wass, Vl, olivat huolissaan Hannakodista, ellei hoivakotia pidetä kunnossa. Kestää vuosia, ennen kuin Kemiöön perustettava iso yksikkö on valmiina. Hallituksen tarkoituksena oli ollut, että Hannakodin rahoitus asettuisi vuosille 2024 ja 2025. 14-12, yksi tyhjä -äänestyksen jälkeen 240 000 euroa siirrettiin jo ensi vuoden budjettiin.

Myöskin teiden asfaltoinnista ja tievalaistuksesta äänestettiin. Tom Holmen, Sit., esitti, että led-lamput asennettaisiin jo ensi vuonna eikä vasta seuraavina. Äänestyksen 21-3, 2 tyhjää, yksi jäsen poissa tuloksena oli, että lamput vaihdetaan jo ensi vuonna.

KESKUSTELUITTA muut asiat hyväksyttiin. Ne koskevat vuodenvaihteen hyvinvointialueelle luovutettavia toimintoja sekä kaksi vanhaa, loppuunkäsitellyksi katsottavaa aloitetta (muovinkeräys ja Mjösundintie).

Neljä uutta aloitetta luovutettiin. Perussuomalaisten Satu Söderströmin aloite koskee Kaikukorttia, jonka avulla pääsee Kaiku -kulttuuriverkoston tapahtumiin, Ingmar Fornen, Sdp, energiansäästöä, Kalevi Kallosen, C, kylien kehittämisohjelmaa sekä Rkp:n yhdistyksille myönnettävää päästöjen vähentämisen selvitystukea. (IS)

abl_prenumerera_6x185web

Beställningsformulär

 

Beställ enkelt per e-post info@abl.sillipilvi.fi
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram