Pidennä elinikäsi, koe nuorisoseuran revyy!

Presidenter
Uuden vanhushuollon yksikön paikasta tappelevat jopa presidentit.

Kuten odottaa saattoi, Varha joutui aika lailla pilailun kohteeksi Kemiön nuorisoseuran ”He va på tiidn!!”-revyyssä. Hyvinvointialuehan aiheuttaa huolta ja ajattelemisen aihetta kaikille kemiönsaarelaisille. Mutta revyy puolestaan voi kyllä aiheuttaa huolta Varhan piirissäkin. Miten se tulevaisuudessa selviää vanhushuollon järjestämisestä? Katsojat tulevat elämään hyvin pitkään. Nauruhan…

Viime viikon ensi-iltayleisö nautti suuresti niin sketseistä kuin musiikista. Kaikki, jotka seuraavat mitä kotipaikkakunnalla tapahtuu, kokivat tapahtumat nyt huumorin naurupeilin kautta. Paikallisrevyyn paras puoli onkin se, että se käsittelee etenkin paikallisia aiheita. Kaikki ymmärtävät, mistä sketsit kertovat.

Revyyn nimi viittaa siihen, että on kulunut monta vuotta sitten edellisrevyyn. Onneksi revyyn luoneessa porukassa on muutamia tosi kokeneita vanhoja revyykonkareita, Trygve Isaksson, Henrik Mattsson, Eva Engblom ja Mona Söderblom. He ovat kaikki esiintyneet Wrethallan näyttämöllä ennenkin. Näyttämökokemusta on myös Stina Ekroos-Vesterlundilla ja Sabina Holmströmillä. Ja uudet tulokkaat, Elin Karlsson, Anna Kevin ja Anna Törnqvist soveltuvat aivan mainiosti joukkoon. Se antaa tulevaisuuden toiveita.

VARHASTA on löytynyt materiaalia useaankin sketsiin. Miten terveyskeskus ilman lääkäriä toimii? Etäpalvelulla tietenkin! Yllättävin seurauksin Tappo -kylän emännälle, joka kärsii kovasta kutinasta. Purettu Almakoti muistetaan Ruotsista peräisin olevalla surulaululla. Entä milloin ja minne rakennetaan suunnitteilla oleva uusi vanhushuollon yksikkö? Tähän ongelmaan tarvitaan jopa ulkomaalaisia presidenttejä keskustelemaan!

Mistä löytyisi hoitokoti kahdelle Kemiön ukolle, jotka tällä hetkellä toimivat vuorotellen tostensa lähihoitajana? Kunhan heidän käyttämä ikivanha autonsa on ollut huollossa Timpalla, kunnanjohtaja lähtee mukaan Västanfjärdiin esittelemään Silverbackenia. Matka suo ukoille mainion tilaisuuden kertoa, mitä aikanaan on toiminut vaikkapa Vretassa (pankki, liikkeitä) ja Påvalsbyssä (koulu). Kemiön nykyinen keskusta liikenneympyröineen ja jääradaksi muutettuine kauppatoreineen saavat ansaitsemaansa huomiota. Toki torille on käyttöä Varhalle, joka on pannut paljon asioita jäihin!

Useissa sketseissä pilaillaan niin paikallisten kuin maakunnan viranomaisten kustannuksella. Virkamiehiä riittää paitsi silloin, kun jotakin pitäisi saada aikaiseksi, viranomaiskieli on käsittämätöntä byrokratiahöpötystä eikä terveelle maalaisjärjelle tunnu olevan käyttöä.

Tietenkin Taalintehtaan Sabbelsin kasarmin surkuhupaisa tarina joutuu revyyn hampaisiin. Museoviraston ja Ely-keskuksen edustajat innostuvat kovasti rötiskän entisöinnistä ja sketsiä elävöittää lisäksi vanha, ruma puusee -pilalaulu.

Kaupunkilaisten ja maanviljelijöiden välistä kulttuuritörmäystä kuvataan sketsissä ja ympäristön tuhoavan maanviljelijän tärkeydestä muistutetaan vanhan  ”bonden behövs” -iskusanan myötä. Ilmastonmuutosta pelkäävän onkin hyvä tietää, etteivät naudat ole ainoita piereskelijöitä.

REVYYN on mahdollistanut muusikoiden saaminen mukaan. Roosa & The Boys -yhtye, Lasse Forss, Roosa Halme ja Jussi Lindberg, vastaa laulujen säestyksestä ja osallistuu myös laulamiseen. Suomenruotsalaisille tutut vanhat ja hieman uudemmatkin laulut ja iskelmät esitetään revyyn sketseihin mukautettuina ja yleisö innostui jopa taputtamaan tahtia.

Uusi idea on valokuvien projisoiminen näyttämön yläpuolelle; näin yleisön on helppo tunnistaa eri sketseissä olevia ympäristöjä. Kuvista, kuten myös valo- ja äänitekniikasta vastaa Peter Eriksson. Lavasteita ei juuri ole, mutta muu rekvisiitta ja puvustus ovat tosi fiksuja.

Paikallisrevyyn sisältö syntyy yleensä yhteistyönä; istutaan yhdessä ideoimaan ja nauramaan aiheista, joista esitys lopulta koostuu. Ohjaus on myös ryhmätyötä.

Mikään ei estä suomenkielisiä revyyn ystäviä ottamasta osaa nuorisoseuran uudesta revyystä. Se tarjoaa paljon iloa, laulua ja musiikkia ja sketsit esitetään tosi hauskasti. Vaikka joku (murre)sana menisi sivu suun, iloa kyllä riittää kaikille Wrethallan perinteisessä seurantalossa. Niin paikkakuntalaiset kuin myös hiihtolomaa Kemiönseudulla viettävät voivat nauttia revyystä, joka esitetään vielä huomenna ja sen jälkeen helmikuun 18., 23., 24., 26. ja 27. päivinä.

TEKSTI & KUVA: INGRID SANDMAN

Ilman Roosa & The Boys -yhtyettä revyytä ei olisi tullut.
Museoviraston ja Ely-keskuksen edustajien mukaan "Sabbels" on kunnostettava.
kunnanjohtaja ukkojen ikivanhan auton kyydissä Silverbackenia katsomaan.
Onko ilmastonmuutos maanviljelijöiden aiheuttama?
Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram