Paras olla hötkyilemättä jos vesijohdot jäätyvät

21.2.2018 - Michael Nurmi

laineputki

Jarmo Laineelle soitti tiistai-aamupäivällä kaksi asiakasta, joiden vesijohdot olivat jäätyneet.

Helmikuun pakkaset saattavat huonolla tuurilla jäädyttää talon vesijohdot. Kemiönsaarella vesiputkien jäätyminen ei ole täysin tavatonta, jos ei niin kovin yleistäkään – tiistaina klo 10 kemiöläinen putkiasentaja Jarmo Laine Laineputkesta kertoi, että kaksi asiakasta on ollut häneen yhteydessä jäätyneiden vesijohtojen takia.

Mutta mitä tehdä, jos hanasta ei tule vettä?

– Ensinnäkin on selvitettävä syy. Kyseessä ei välttämättä ole jäätukos, vaikka se onkin todennäköistä. Jos putket kuitenkin ovat jäässä, pitää tämän jälkeen paikallistaa jäätynyt kohta.

Laine selvittää, että jäätyminen on aina tapauskohtaista, ja että yleispäteviä neuvoja on tämän vuoksi vaikea antaa.

– Jos jäätynyt kohta on sisätiloissa – esimerkiksi saunan paneelien takana kulkeva johto on melko yleinen paikka – nostetaan kyseisen huoneen lämpötilaa laittamalla patterit täysille, ja saunassa tietenkin lämmitetään kiuas. Sulamisen aikana seurataan vesimittaria sen varalta, että jään paisuttama putki alkaa vuotamaan. Sulaminen kestää yleensä pari, kolme tuntia, joten maltti on valttia. Esimerkiksi auton sisätilan lämmitintä voi käyttää, kunhan muistaa seurata turvallisuusohjeita. Putken vuotaessa suljetaan vesimittarin vieressä oleva pääventtiili.

– Jos jäätynyttä kohtaa ei saada sulatettua tai jos on syytä epäillä vuotoa, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

LAINEEN mukaan jäätymisen syyt ovat varsin moninaiset. Kun talolle vievä tonttijohto jäätyy, eikä näin ole aiemmin käynyt, on helppoja vastauksia vaikea löytää.

Jäätymistä voi ennaltaehkäistä käyttämällä vettä tasaisesti, jättämällä hana tiputtamaan ja sulkemalla talon raitisilmaventtiilit. Pannuhuoneen venttiiliä ei toki pidä sulkea kokonaan.

– Useimmat osaavat jättää hanan tiputtamaan. Tähän liittyen pitää lisätä, että liikkuvan veden sääntö pätee myös silloin, kun lämmityskattila tai muu lämmönlähde lakkaa toimimasta. Jos näin käy, patterien kiertovesipumppu jätetään kierrättämään patterien vettä, jäätymisen estämiseksi.

 

Vesijohdot sietävät jäätymistä eri tavoin

Kupari Pienempi jäätukos kupariputkessa ei yleensä johda putken halkeamiseen. Isommat tukokset saattavat aiheuttaa kupariputken repeämisen.

Muoviset pex-putket Täysmuoviset putket kestävät jäätukoksia parhaiten isomman venymisensä takia.

Komposiittiputket Modernit komposiittiputket, joiden muovivaippojen välissä on alumiinia, kestävät jonkin verran jäätymistä.

 

TEKSTI & KUVA: Sam Cygnel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram