Olisiko aika vaihtaa lämpöpumppuun?

Sjoholm_Tommy_artikel

Tommy Sjöholm asentamassa ilmalämpöpumppua autotalliin (Foto/ Kuva: Liam Sjöholm)

Lämpöpumpun valinta. Markkinoilta löytyy paljon valinnanvaraa. Miten valita oikea lämpöpumppu oikeaan kohteeseen? Kannattaa miettiä omia tarpeita, tuleeko lämpöpumpun lämmittää, jäähdyttää ja/ tai tuottaa kuumaa käyttövettä. Lämpöpumppu toimii myös ilmastointilaitteena ja kosteuden poistajana, mikäli näille olisi tarvetta. Käyttökohde ja paikkakunnan ilmasto vaikuttavat myös osaltansa valintaan, jotta saadaan paras tehokkuus ja suurimmat säästöt. Talon energiatehokkuudella on myös merkitystä. Talon ominaisuudet määrittävät lämmön tarpeen ja tarvittavan lämpöpumpun kapasiteetin eli monenko kilowatin pumppu kannattaa hankkia.

Huomattava tekniikan kehitys. Vanha lämpöpumppu sammuu -18 asteen pakkasessa, kun taas uudet ja nykyaikaiset lämpöpumput antavat vielä lämpöä -30 asteessa, jolloin COP-arvo laskee yhteen. Lämpöpumpun COP-arvolla on suuri merkitys. COP-arvon ollessa yksi ilmalämpöpumppu antaa yhtä paljon lämpöä kuin se ottaa sähköä, kuten tavallinen sähköpatteri.

Lämpökertoimen merkitys. Teknistentietojen COP-arvo kertoo lämpöpumpun tehokkuuden. Lämpöpumpun COP-arvon eli kerroinarvon ollessa 5 niin tämä antaa 5 kertaa enemmän lämpöä kuin vie sähköä. Lämpöpumpun ottaessa 1 kW sähköä, niin se samalla antaa jopa 5 kW lämpöä. COP-arvoa ei tule sekoittaa teknistentietojen SCOP-arvoon, joka puolestaan kertoo koko vuoden tehokkuuden keskiarvon.

Vinkit valintaan. Laadukas lämpöpumppu on energiatehokas ja Pohjolan olosuhteisiin suunniteltu. Kannattaa huomioida ympäristöystävällisyys ja energiamerkintä. Lisäksi R-32-kylmäaine on aiempaa R410A vaihtoehtoja tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi. Tasokas lämpöpumppu on hiljainen, poikkeuksena sulattaessa hieman äänekkäämpi. Kiinnitä myös huomiota lämpöpumpun käyttöliittymän ja ohjaimen helppokäyttöisyyteen. Kännykällä etäohjaaminen WiFi yhteyden kautta tuo myös joustavuutta käytettävyyteen. Huomioi myös asennuksen helppous, sillä tämä tuo säästöä laitetta asennettaessa.

Kotiin sopiva lämpöpumppu. Ilma-ilmalämpöpumpulla voidaan korvata suoraan vain sähkölämmitteiset ratkaisut. Kun taas ilma-vesilämpöpumppu on sopiva valinta vanhan vesikiertoisen sähkö- tai öljylämmityksen tilalle. Maalämpöpumput soveltuvat uuteen taloon tai vanhan lämmitysjärjestelmän tilalle.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202213

Kysyntä on kova

Tommy Sjöholm El-Sähkö Sjöholm Oy Ab:ltä on tyytyväinen lämpöpumppujen kysynnän kasvuun.

- Viime vuonna 2021 asensimme noin kaksi kertaa enemmän pumppuja kuin edellisenä vuonna. Yrityksen päätoimialaa on uusien rakennusten sähköasennukset ja saneeraushankkeet. On vaikea arvioida, mistä lämpöpumppujen lisääntynyt kysyntä johtuu, ehkä asiakkaat ovat havainneet, että yritys toimii myös tällä alalla. Palveluihin kuuluu myös pienet vianetsinnät ja huoltopalvelut. Isompien ongelma toimeksiantojen yhteydessä palkkaamme ulkopuolisia asiantuntijoita.

Yrityksen kautta on periaatteessa mahdollista saada lähes minkä tahansa toivomansa lämpöpumppu merkin. Mitsubishi on ollut yksi myydyimmistä merkeistä. Valitettavasti toimitusajat ovat tällä hetkellä pitkiä valmistajien osien vaikean saatavuuden vuoksi, mutta toivottavasti tämä helpottuu pian, toteaa Sjöholm.

Yrityksen valikoimasta löytyy vain ilmalämpöpumppuja, mutta yhteistyössä LVI alan yritysten kanssa meillä on mahdollisuus tarjota myös ilma-vesilämpöpumppuja, kertoo Sjöholm.

Luftvärmepump_artikel

Sisustuselementin tuoma luksus

Aikamoinen sisustuselementti. Joten kannattaa kiinnittää huomiota myös ulkonäköön. Tyylitietoisille sisustajille löytyy elegantteja ja solakoita sisäyksiköitä. Valikoimasta löytyy myös useita eri värivaihtoehtoja.

Tommy Sjöholmin mukaan useimmille asiakkaille kuitenkin riittää, että lämpöpumppu on uusi ja toimii. Tietysti on myös asiakkaita, jotka haluavat erikoisvärin tai valitsevat ulkonäönperusteella olemassa olevasta valikoimasta, vaikka toiminnot voivat silloin hieman vaihdella, toteaa Sjöholm.

Luksusta elämään. Omien toiveiden ja vaatimusten kasvaessa niin valikoimasta löytyy myös lämpöpumppu premium toiminnoilla. Älykäs takkatoiminto jakaa tulisijan lämpöä tasaisesti huoneistoon, kun taas ilmanpuhdistin poistaa sisäilmasta mm. pölyä, allergeeneja, epäpuhtauksia, siitepölyä ja hajuja. Tästä vielä astetta parempi versio Nano ilmanpuhdistin tappaa myös bakteereja.

Asumismukavuuden kasvu. Lämpöpumpun avulla on helppo säätää kotisi lämpötilaa. Talvella pumppu lämmittää ja kesällä voit käyttää sitä viilennykseen. Lämpöpumppu poistaa myös turhan kosteuden ja toimii ilmanvaihtolaitteena.

Lämpöpumppu säästöpossuna

Säästä lämmityskuluissa 20-30%. Lämpöpumpun avulla alennat lämmityskustannuksia nopeasti vanhasta lämmitysjärjestelmästä riippumatta. Lämpöpumpun hankinta näkyy välittömästi sähkölaskussa huomattavana säästönä. Lämpöpumpun elinikä on noin 15-20 vuotta, jolloin investointi on takaisin maksettu 4-7 vuodessa riippuen aiemmasta lämmitysjärjestelmästä.

Kotitalousvähennystä 40%. Lämpöpumpun asennustyöstä voi ja kannattaakin hakea kotitalousvähennystä, tästä ovat useat asiakkaatkin tietoisia, kertoo Tommy Sjöholm. Tarvittaessa kerromme myös tästä ja mitä tämä tarkoittaa. Vähennystä voi hakea työosasta 40% omavastuu vähennyksellä, sanoo Sjöholm. Vähennys ei ole kovin suuri, mutta kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi vinkkaa Sjöholm.

Sijoita lämpöpumppu oikein

Sisäyksikkö kannattaa sijoittaa paikkaan, josta puhallusilma ohjautuu kiertämään laajalle alueelle ja useaan huoneeseen. Ulkoyksikkö tulee sijoittaa huoneiston ulkoseinälle tarpeeksi korkealle maanpinnasta, jotta yksikkö ei jää lumen alle. Ulkoyksikön asentaminen jalustalle vähentää tärinä- ja käyntiäänen kantautumista sisälle.

Teksti & kuva: Raisa Sjöholm

Panasonic_artikel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram