Niklas Guseff asettuu ehdolle RKP:n kansanedustajaehdokkaaksi

NikalsGuseff

Niklas Guseff ilmoittaa asettuvansa ehdokkaaksi vuoden 2020 eduskuntavaaleissa. Hän on Turunmaan kolmas henkilö Ida Schaumanin ja Sandra Bergqvistin jälkeen, joka asettuu RKP:n ehdokkaaksi. Kemiönsaaren paikallisosasto tulee kannattamaan hänen ehdokkuuttaan.

Guseff kertoo, että saarella, Turussa ja muualla Turunmaalla asuvat henkilöt ovat pyytäneet häntä asettumaan ehdokkaaksi.

Mikä sai sinut suostumaan pyyntöihin?

– Minuun yhteydessä olleet ovat kertoneet hakevansa vaihtoehtoja kahdelle – hyvälle – ehdokkaalle. Kyse taitaa etenkin olla siitä, että kysytään ehdokasta, joka vaalii perinteisiä RKP-kysymyksiä.

Esimerkkinä puolueen ydinkysymyksistä Guseff mainitsee ruotsinkielen aseman yhteiskunnassa sekä saaristoon perustuvan aluepolitiikan.

– Minulle RKP on ensi sijassa kielipuolue, jossa tilaa monille eri katsomuksille ja henkilöille – silti aina kieli punaisena lankana ja yhteisenä nimittäjänä. Varsinkin iäkkäämmät puoluejäsenet vaikuttavat olevan tästä samaa mieltä kanssani.

Voidaanko sinua kutsua RKP-konservatiiviksi?

– Konservatiivi ei ole oikea sana mielestäni. En halua sulkea ketään pois.

Miten kuvaisit itseäsi poliitikkona?

– Olen ilman muuta henkilö, joka hakee kompromisseja. Kunta- ja aluetasolla toimin valvoakseni saariston intressejä. Nyt haluaisin mahdollisuuden vaikuttaa kansallisellakin tasolla. Poliittinen näkemykseni rakentuu Taxell-Enestam-Wallin -linjalle.

Miten näkemyksesi poikkeaa Schaumanin ja Bergqvistin näkemyksistä?

Suorien vertausten tekeminen tuntuu hankalalta. Mikä minut heistä erottaa on, että olen asunut ja työskennellyt alueen saaristo-osissa koko elämäni ajan. Tämä on varmasti muovannut poliittiset näkemykseni. Schaumaniin verrattuna olen hieman vähemmän liberaali esimerkiksi mitä maahanmuuttokysymyksiin tulee.

Schaumanista puheen ollen; hänhän on kälysi. Tuntuuko siltä, että olette kilpailijoita?

– Ei oikeastaan. En usko meidän kilpailevan samoista äänistä. Pikemminkin täydennämme toisiamme. Toki sattuu, että anopin illallispöydässä meidän välillämme syntyy oikein vilkkaita keskusteluja.

 

Text & Foto: Sam Cygnel / Käännös: Inrid Sandman

 

Niklas Guseff

Ikä: 43

Kotipaikkakunta: Kemiönsaari

Ammatti: Merivartiostolainen/Turun merivartiokoulun opettaja

Perhe: Vaimo, kaksi omaa ja kaksi bonuslasta

Poliittinen tausta: puoluepoliittisesti sitoutumaton ammatin vuoksi. Vuodesta 2012 Kemiönsaaren valtuuston jäsen ja perusturvalautakunnan puheenjohtaja. Sairaanhoitopiirin valtuuston jäsen vuodesta 2012, nykyään myös piirin hallituksen jäsen.