Motorbokssamlare säljer ut

Milstoplar från motorsportens historia ligger rygg vid rygg i Rolf Laaksonens bod på Kärravägen 244. Närmare bestämt är det cirka 600 böcker som ligger prydligt framsatta i den lilla träbyggnaden. ”Jämna pengar, tack” meddelar en lapp som sitter klistrad på en liten kassalåda. Laaksonen har nämligen efter 50 år av boksamlande bestämt sig för att sälja det mesta.

– Intresset har inte falnat, men jag börjar vara till åren. Det är dags att röja upp, helt enkelt, säger han.

Ytterligare 1400 titlar som har med motorer och motorsport att göra ligger magasinerade annanstans på gården. Världshistoria och några teologiska band finns till salu i stugan bredvid. Laaksonen uppskattar att han allt som allt säljer cirka 3 000 böcker.

MOTORSPORTEN består huvudsakligen av engelskspråkig litteratur, med undantag för några finskspråkiga verk.

– De flesta är inhandlade till mig av andra entusiaster som besökt tävlingar och andra motorrelaterade sammankomster i England. Verken handlar om sporten överlag – om förarna, deras bilar, och om tävlingarna de kördes i. Att det just blev engelska böcker jag började samla på beror på praktiska omständigheter. De svensk- och finskspråkiga böckerna inom genren är avsevärt färre.

En röd rygg i en av boklådorna avslöjar Enzo Ferraris biografi, skriven av Piero Casucci. ”His life, his engines, his cars, his drivers, his races, his triumphs” lyder undertiteln. En tysk bok om den finske roadracinglegenden Jarno Saarinen är kompletterad med tidningsurklipp om hans liv före dödsolyckan i Monza 1973. Den svartaste dagen inom motorsporten finns nedtecknad mellan pärmarna på boken med det ödesdigra namnet ”Le Mans 1955” (året då Pierre Levegh körde av banan, så att 83 åskådare miste livet). Formelbilslitteratur ingår också i Laaksonens bokloppis. McLarens namn syns på flera pärmar och Bernie Ecclestones på en – förmodligen på flera, om man noggrannare skulle gå igenom böckerna.

DET speciella boklopptorget är öppet sju dagar i veckan.

– Jag bor i huset bredvid, så man kan väl säga att jag har öppet mest hela tiden, säger Laaksonen.

 

Text och foto: Sam Cygnel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram