Lisää senioreja kouluun

Senioreriskolan_artikelfoto

Kolmosluokkalaiset Calicia (vas.) ja Célia (oik.) Lindström arvostavat että Stig on läsnä koulussa. Hän on heistä huumorintajuinen, mukava ja heistä on mukava kuulla miten oli ennen.

Folkhälsan on jo 20 vuoden aikana järjestänyt ”Seniorer i skolan” -toimintaa. Tämä tarkoittaa, että ikäihminen vapaaehtoisesti toimii koulun lisäresurssina ja koulussa tehtävän työn tukena niin lapsille kuin henkilökunnalle. Hän osallistuu koulun arkeen muutamia tunteja viikossa. Hänen toimintansa suunnitellan ihäihmisen omien kiinnostuksen kohteiden ja toivomusten perusteella.

Stig Lundström, 73 on toiminut Amosparkens skolan ”isoisänä” kuusi vuotta. Hänestä se on ollut hyvin antoisaa ja siksi hän lämpimästi suosittelee sitä muillekin ikäihmisille, joilla on hieman ylimääräistä aikaa ja jotka haluavat auttaa. 

Sekä opettajat  että oppilaat arvostavat kovasti isovanhempina koulussa toimivia ikäihmisiä. Lisäapu on aina tarpeen. Kun kouluissa on enemmän aikuisia, lapsetkin tuntevat olonsa turvalliseksi.

Stig on suosittu ja oppilaat toivottivat hänet lämpimästi tervetulleeksi, kun hän syksyllä saapui ensimmäistä kertaa kolmanteen luokkaan; hän on toiminut vaarina näille oppilaille jo ensimmäisestä luokasta lähtien. Stig kertoo, ettei kouluvaari tarvitse erikoisosaamista. Kouluvaari ja koulumummi ovat ihan tavallisia, lasten parissa viihtyviä ja lapsia ymmärtäviä ihmisiä.

Minkään kouluaineen tietoja ei kaivata, mutta työkokemuksiaan ja työelämän tai harrasteiden kautta kertynyttä erikoisosaamistaan voi kyllä hyödyntää lasten kanssa toimiessaan.

Stig on toiminut pankkialalla, mutta myöskin maanviljelyksen parissa. Hän kertoo lapsille taloudesta ja maanviljelijän työstä. Lapset kyselevät menneistä ajoista ja ovat kiinnostuneita siitä, miten asiat olivat ennen. Parasta, minkä ikäihminen voi antaa lapsille on elämänkokemus. 

Halutessaan ikäihminen voi myös osallistua pelkästään jonkun yksittäisen aineen opetukseen. Amosparkens skolassa on esimerkiksi eräs ikäihminen, joka osallistuu vain puutöihin, hän kun omaa alan erikoisosaamista.

Chatrin Kotka, joka toimii Folkhälsanin vapaaehtoistyön koordinaattorina Turunmaalla, korostaa kouluvaaritoiminnan vapaaehtoisuutta.

- Jokainen päättää, paljonko aikaa siihen käyttää ja millä tavalla haluaa toimia.

Palkkaa ei makseta, mutta palkkiona ikäihminen saa uusia kokemuksia ja elämyksiä. Folkhälsan järjestää vapaaehtoisille tapaamisia ja inspiraatiopäiviä. Silloin pääsee vaihtamaan ajatuksia ja kertomaan kokemuksistaan.

- Kemiönsaarella monet seniorit ovat lopettaneet toimintansa korkean iän vuoksi, Kotka kertoo.

Tämän takia Folkhälsan toivottaa uusia tervetulleiksi. Asiasta kiinnostuneille järjestetään kurssi Turussa torstaina lokakuun 10. päivänä. Ota yhteyttä sähköpostitse chatrin.kotka@folkhalsan.fi tai puhelimitse 044 4883 000.

 

Text & Foto Rebecca Börman  Käännös Ingrid Sandman

 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram