Levande lördagar i Sagalunds museum

1 Minna Molgren och John Björkman IMG_5486_artikel

Minna Mollgren och John Björkman i Fallas rymlig kök. Här finns plats för alla små och stora hantverkare. 

- Det här är verkligen något som hör ihop med vår spetsverksamhet, säger museichefen John Björkman när han presenterar den nyaste nya verksamheten: levande lördagar, där barn (och vuxna) handgripligen under ledning av en yrkesmänniska får syssla med hantverk från forna dagar. 

Han har från första början deklarerat att en viktig målsättning med hans arbete som ledare för landets äldsta och största hembygdmuseum är att återuppväcka och hålla liv i gångna generationers kunnande – det är både givande för vår tids digistressade människor och kan faktiskt bli livsviktigt i framtiden.

SAGALUND och dess barnkulturcenter har fått ett extra anslag av utbildnings- och kulturministeriet. Tack vare det har man kunnat anställa den lokala guldsmedartesan Minna Mollgren som efter sin examen också har utbildat sig i forntidstekniker i Virmo. 

- Där lärde vi oss handgripligen t.ex. hur man klipper får med fårsax, hur ullen bearbetas till garn eller tovade produkter, hur man bereder skinn, läderarbete, tillverkar glaspärlor mm, mm. 

Hon är ortsbo och har efter guldsmedsutbildningen i Ekenäs och den tvååriga, finskspråkiga utbildningen i forntidstekniker återvänt till hembygden och grundat eget företag där hon tillverkar smycken av naturmaterial.

- Men det är så roligt att lära ut allt det som man själv har fått pröva på, säger hon och berättar att hon gärna kopplar av med att spinna på slända! Också det vill hon gärna lära ut.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202140

DEN FÖRSTA levande lördagen arrangeras redan den här vckan. Lördagarna fortsätter sedan hela vintern. Om programmen informeras månatligen. Om lördag blir det broderi, en konst som förr var en självklarhet i fattiga som rika hem då man skulle märka lakan och handdukar till brudkistan.

En röd tråd – om uttrycket tillåts i sammanhanget – är återvinning av precis alla material som kan recirkuleras och bli till nya saker. 

- Skåpen i Sagalund är fulla med sådant som nu kan komma till användning, men man får också ta material hemifrån, t.ex. tyger som kan bli till nallar eller papper, säger Björkman och påminner om tider då precis allt som kunde återanvändas togs tillvara.

Mollgren berättar att exempelvis räkningskuvert kan återanvändas som små, fina anteckningsböcker istället för att åka i kakelugnen eller pappersinsamlingen. Av metalltråd kan man göra allt från brödnaggar till pannunderlag. Förslag till aktiviteter är också välkomna.

Att delta kostar inte mycket. Materialkostnader för levande lördagar varierar från gratis till 3 €/ barn och 5 €/ vuxen. Förhandsanmälan behövs inte. Det stora, trivsamma köket på Falla lever upp under de levande lördagarna och Sagalunds åretomverksamhet ökar just så, som ledningen hoppas på.

Text & bild: Ingrid Sandman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram