Lea Lindbergin muistolaatta paljastettiin

15.7.2021 - Michael Nurmi

2_tavlan Lea Linberg _artikel

Lea Lindbergin muistolaatta.

Västanfjärdissä on tapana vuosittain kunnioittaa muistolaatalla västanfjärdiläisiä, jotka ovat uurastaneet kotiseutunsa hyväksi. Tänä vuonna vuorossa oli Lea Lindberg. Hänen ammattiuransa Knalliksessa kesti peräti 50 vuotta, ensin kaupan myyjänä, sittemmin itseoppineena kaikesta paperisodasta huolehtivana toimistovirkailijana. Viikko sitten paljastettu muistolaatta löytyy kaupan sisäänkäynnin vierestä.

Jan-Erik Enestam, Knalliksen omistajasuvun jäsen puhui paljastustilaisuudessa. Hän kertoi mm, miten Leaa yritettiin houkutella kunnantoimistoon töihin, mutta Knalliksen johtaja Allan Enestam korotti kiireesti Lean palkaa. Lea jäi Knallikseen.

- Äiti oli hyvin sosiaalinen ihminen. Uskon, että hän viihtyi Knalliksessa sen tarjoaman yhteisöllisyyden takia; sitähän kunnantoimisto ei olisi tarjonnut, sanoi Lean poika Johan Lindberg. 

Lea Lindbergin ansiota oli myös, että Knallis vuodesta toiseen voitti kauppiasyhdistyksen näyteikkunakilpailun. Mutta ennen kaikkea hänen yhteiskunnallista toimintaa kiitettiin: 15 vuotta kunnanvaltuuston jäsenenä, 11 vuotta sosiaalilautakunnan puheenjohtajana, luottamushenkilönä kuntayhtymissä, DUV:n (kehitysvammaisten tukijärjestö) puheenjohtajana ja kassanhoitajana, paikallisen Folkhälsanin aktiivijäsenenä ja mukana päiväkodin perustamisessa…

- Meille lapsille hän kuitenkin oli ”pelkästään” äti. Totuimme siihen, että hänellä oli monenlaista menoa. Meille oli ihan luonnollista auttaa esimerkiksi, kun jonkun oli lähdettävä keräämään ihmisten lahjoittamia voittoja hyväntekeväisyysarpajaisiin, muisteli Lean tytär Hillevi Bystedt.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202128

PAIKALLE kokoontui nelisenkymmentä henkeä paahtavasta helteestä huolimatta. Ohjelmaan kuuluivat kahvitarjoilu ja Reinikaisen pariskunnan johtama yhteislaulu. Västanfjärdissä yhteislaulu on aina yhtä suosittua vuosikymmenestä toiseen ja kylätoimikunnan vihoista löytyvät perinteiset laulut, tietenkin Västanfjärdsvalsen ennen kaikkea.

Kunnanjohtaja Erika Strandberg huomautti puheessaan, että Lea Lindberg yhteiskunnassa toimiessaan oli aikaansa edellä oleva naisten esikuva. Strandberg kehui myös Västanfjärdin aktiivista kylätoimikuntaa, joka edistää kuntalaisten ja kesävieraiden viihtyvyyttä monella tavalla. 

Muistolaatta päästiin kiinnittämään kylätoimikunnan kunnostamalle julkisivulle, jossa myös ilmoitustaulu on korjattu siistiksi. Nyt julisteet voidaan kiinnittää magneettien avulla eikä taulua tarvitse rikkoa nauloin. Knalliksen edessä kokoonnutaan kesän keskiviikkoina klo 14 kahville ja rupattelemaan – tämäkin järjestely on hyvä esimerkki Västanfjärdin yhteisöllisyydestä. 

Seuraava tapahtuma Västanfjärdin kesäohjelmistossa on tänään klo 18 hautausmaalla järjestettävä hartaushetki. Lauantaina vietetään koko perheen hauskaa Kalkholmeninpäivää klo 12-15 ja Kalkholmenin iltaa klo 19-01. Samana päivänä soivat Kemiönsaaren Musiikkijuhlien Kirkosta kirkkoon -konsertit uudessa ja vanhassa kirkossa alkaen klo 20.30.

Teksti & kuva: Ingrid Sandman

Knallis_artikel

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram