Koronavalmius Kemiönsaarella

13.3.2020 - Michael Nurmi

Nea-Forss-och-Sami-Salminen_artikel

Nea Forss ja Sami Salminen

Koronatartuntojen määrä nousee edelleen. Suomessa on kohta 150 todettua tapausta. Suomalaisia kehoitetaan välttämään matkustamista sekä kotimaassa että ulkomaille, sekä jäämään 14 vuorokauden karanteeniin mikäli on juuri palannut matkalta. Kaikki yleisötapahtumat, joihin osallistuu yli 500 ihmistä perutaan ja pienempiä kokoontumisia kehoitetaan rajoittamaan. Tämän lisäksi kansalaisia kehoitetaan käyttämään maalaisjärkeä siinä, miten liikkuu ja missä kokoontuu. Erityisesti riskiryhmään kuuluvia; vanhuksia ja perussairauksen omaavia kehoitetaan olemaan erityisen varovaisia.

Ilmoituslehti soitti johtavalle lääkärille Sami Salmiselle kysyäkseen Kemiönsaaren kunnan terveydenhuollon valmiuksista kohdata koronavirus.

- Meillä on hyvät valmiudet hoitaa ne jotka sairastuvat (coronatestit tehdään saaren ulkopuolella). Virus löytää todennäköisesti tiensä saarelle jollain aikavälillä. Tällä hetkellä emme myönnä ei-kiirellisiä lääkäriaikoja terveyskeskukseen. Meillä on lääkäripula ja säästämme resursseja mahdollisiin koronatapauksiin.

Kunnan terveydenhuolto noudattaa THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeita, sekä tiedottaa kuntalaisia kunnan kotisivujen, sosiaalisen median ja muiden sähköisten kanavien välityksellä.

- Toivomme että omaiset tiedottaisivat niitä asukkaita, joilla ei ole pääsyä internetiin, sanoo Salminen. Tilanne elää koko ajan ja tietoa päivitetään jatkuvasti.

Mikäli sinulla on oireita ylä- tai alahengitysteissä ja epäilet saaneesi Koronavirustartunnan, ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse. Kunnalla ei tällä hetkellä ole resursseja vastata yleisesti Koronaan liittyviin kysymyksiin, vaan keskitymme hoitamaan epäillyt tartunnat.

Yleistä neuvontaa varten on olemassa valtakunnallinen puhelinnumero, johon voi soittaa arkisin klo 9-21 välillä ja viikonloppuisin klo 9-15 välillä. Numero on 0295 535 535.

Salminen toivoo nyt yhteisvastuuta. Etenkin riskiryhmään kuuluvien keskuudessa tulee  noudattaa varovaisuutta.

- Meidän kaikkien täytyy omalla toiminnallamme rajoittaa viruksen leviämistä. Pysy kotona jos sinulla on oireita, pyydä naapurilta tai omaisilta apua jos epäröit käydä kaupassa. Vältä isoja tapahtumia.

Kemiönsaaren kunnan osastot pitävät valmiuskokouksen maanantaina.

 

Text & Foto: Rebecca Börman, Käännös Jonna Lappalainen

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram