Kemiönsaari askeleen lähempänä kunnanjohtajan valinta

Erika-Strandberg_annakevin_artikel

Erika Strandberg.

Erika Strandbergille kunnanjohtajan titteli jo häämöttää. Rekrytointiryhmä esitti kunnanhallitukselle, että hänet valittaisiin. Hallitus puolestaan päätti maanantaina esittää hänen valintansa kunnanvaltuustolle. Valtuusto kokoontuu helmikuun 8. päivänä. Rekrytointiryhmä, kuten hallituskin, oli yksimielinen. Strandbergin mukaan tuntuu hyvältä, että hän nauttii näin paljon luottamusta. Monelta taholta häntä on lisäksi kannustettu, mikä tuntuu tosi hyvältä.

STRANDBERG on kotoisin Paraisilta mutta on asunut ja työskennellyt Kemiönsaarella 17 vuotta. Hän tuntee hyvin kunnan vahvuudet mutta on myös tietoinen haasteista. Hän on opiskellut Turussa minkä jälkeen hän asettui asumaan pääkaupunkiseudulle. Kemiönsaarelta kotoisin olevan aviomiehensä kanssa hän pitkään suunnitteli muuttoa tänne ennen kuin pariskunta toteutti suunnitelmansa. Strandbergit ajattelivat, että muutto mahdollistuisi, mikäli edes toiselle tarjoutuisi täältä työpaikka. Kummallekin työpaikka avautui melkein samanaikaisesti. Nyt perhe asuu Norrsundvikissa. Perheessä on kaksi poikaa.

Erika Strandberg aloitti työuransa Kemiönsaarella Kemiön ja Västanfjärdin sivistystoimen johtajana. Vuoden 2008 kuntainliitoksen yhteydessä hänen toimintansa laajeni koskemaan koko saarta. Kunnassa tehtiin organisaationmuutos vuonna 2010 ja Strandbergistä tuli hallintopäällikkö. Sen jälkeen hän on toiminut hallintopäällikkönä paitsi yhtenä vuonna, jolloin hänet valittiin sote-uudistuksen valmisteluryhmään. Vuosi oli hyvin valistava vaikka uudistusta ei toteutettu suunnitelmien mukaan. Sen aikana hän huomasi kaipaavansa politiikkaa; kunnan hallinnossa hän on viihtynyt.

(Artikeln fortsätter efter annonsen)

kompass_254x140_abl_202104_rev2

VIIME VUODEN lokakuun keskivaiheilta hän on toiminut vt kunnanjohtajana kuten myös ajalla ennen kunnanjohtaja Anneli Pahtan valintaa Tom Simolan seuraajaksi. Jo tuolloin useat kyselivät, asettuisiko Strandberg ehdolle, mutta hän ei kokenut itseään tehtävään valmiiksi. Nyt moni asia on muuttunut niin ympäristössä kuin hänen omassa mielessäänkin. Hän kokee olevansa oikea henkilö kunnanjohtajan tehtävään. Hallintopäällikkönä hän on työskennellyt lähellä kunnanjohtajaa. Hän on selvillä, mitä kunnanjohtajan toimenkuvaan kuuluu. Niin hyvässä kuin pahassakin.

Strandberg on tietoinen, että kunnan tulevaisuudesta tulee taloudellisesti vaativa, mutta ei pelkää haastetta. Hän uskoo vakaasti Kemiönsaareen. Hänen mielestään sen vahvuuksia ovat luonto ja saaren sijainti Turun ja Helsingin välillä. Kumpaankaan kaupunkiin ei ole kovin pitkä matka. Vaikka kuinka kävisi, nämä vahvuudet ovat pysyviä. Sillä hän perustelee tulevaisuudenuskonsa. Hänen visionsa on, että pystyttäisiin houkuttelemaan ihmisiä tänne asumaan, työskentelemään ja vierailemaan. Samalla olisi toimittava siten, että täällä jo asuvat tai vierailevat viihtyisivät. Tähän kunnajohtaja voi vaikuttaa omalla asenteellaan. Se heijastuu kunnan toimintaan ja käytäviin keskusteluihin. Kunnajohtaja voi vaikuttaa alaistensa asennoitumiseen.

Strandberg kertoo viihtyvänsä pienissä yhteiskunnissa. On mukavaa, kun kaikki tuntevat toisensa. Kunnajohtajana hän haluaisi, että ihmisten kynnys ottaa häneen yhteyttä keskustelun merkeissä edelleen olisi matala. Hän toivoo itseään kohdeltavan yhtä mukavasti kuin tähän saakka, vaikka titteli muuttuisikin. 

Enää ei tarvita kuin kunnanvaltuuston hyväksyminen 8.2.

Text och foto: Anna Kevin/IS