Järjestäjät ja vapaaehtoiset valmiina Baltic Jazziin

Baltic Jazz 30 år. De frivilliga är redo.

30-vuotisjuhlaansa viettävä Baltic Jazz on kulman takana ja kaikki alkaa olla valmista festivaalin alla. Tiistaina vapaaehtoiset kokoontuivat tarkistamaan kaikkien tehtävät festivaaliviikonloppua varten. Baltic Jazzin Emmi Väärälle festivaali on kolmas toiminnanjohtajana. Kolmas kerta tulee myös olemaan hänen viimeisensä Baltic Jazzin toiminnanjohtajana.

– On liian hektistä olla toiminnanjohtaja Taalintehtaalla, kun asun Helsingissä. Olen oppinut todella paljon ja saanut suurta vastuuta. Mitä teen tämän jälkeen, on vielä avoinna. Haluan nyt vain keskittyä viettämään ”Balticin” 30-vuotisjuhlaa ja toivon, että siitä tulee hieno sellainen, Väärä sanoo.

Hän on ollut vapaaehtoisena mukana 12-vuotiaasta. Hänen mielestään tuntuu hienolta, nyt kun 30 vuotias Baltic Jazz on koputtamassa oveen.

– Festivaalista on tullut tärkeä osa Kemiönsaaren yhdyskuntaa. On uskomatonta, että kartalla niinkin etäinen paikka kuin Taalintehdas, voi järjestää festivaalin, joka täyttää jo 30 vuotta, Väärä toteaa.

– Tuntuu hienolta, että niin monet ihmiset tuntevat festivaalin, jota ei edes olisi ilman kaikkia näitä vapaaehtoisia, jotka vuosi vuodelta ovat mukana. Suurkiitos heille kaikille, hän jatkaa.

Baltic Jazz on poiminut 30 -vuotisjuhlafestivaaliin mukaan useita aiemmin kysyttäjä artisteja, kuten Andreas Petterssonin ja Carling Familyn. Ennakkolippuja festivaaliin on myyty 400 kappaletta.

– Useimmat saapujista ostavat lippunsa paikan päältä. Tilanne on parempi kuin viime vuonna ja odotamme että noin 3000 lippua myydään, Väärä sanoo.

 

Ruukinmuseossa on 30-vuotiaan festivaalin kunniaksi Baltic Jazz-näyttely, jossa on näytillä esineitä alkuajoista saakka.

– T-paitoja, lehtiä, kaikenlaista mitä Hasse (Ginlund) on saanut käsiinsä, on näytillä. Se on hieno muistonäyttely, jossa kannattaa käydä, Väärä toteaa.

 

Suomi 100 juhlavuotta juhlistetaan samaan aikaan Baltic Jazzin kanssa. Tämä näkyy myös festivaalissa, nuoren Panu Savolaisen toimesta.

– Savolainen pitää konsertin,  jossa on suomalaisia klassikoita uudelleen sovitettuina jazzversioiksi. Hieno ele kunnioittaa myös Suomi 100 juhlavuotta, Väärä sanoo.

Tekniikka ja valo hoidetaan jo kolmatta vuotta turkulaisen Rajupajan toimesta. Uutena on mukana Lahtelainen EventPro, joka vastaa juomatarjoilusta puistossa ja Verstaassa. Olutteltan jazzkadulla hoitaa jälleen PortSide.

 

Baltic Jazzin varapuheenjohtaja, taalintehtaalainen Jenni Lindroos on ollut mukana 15-vuotiaasta saakka. Tänä aikana hän on edennyt infokioskista nykyiseen asemaansa varapuheenjohtajaksi. Tämän lisäksi hän vastaa artistien majoituksesta, sekä kioskeista.

– Kun tulin kuvioon mukaan, en tiennyt mistä festivaalissa oli oikeastaan kyse. Nyt olen saanut enemmän kokemusta ja vaikka se joskus tuntuu raskaalta, niin festivaalissa on jotain, mikä joka kerta vetää minut takaisin. Rakastan nähdä, kun Taalintehdas täyttyy iloisista ihmisistä, jotka viihtyvät, Lindroos sanoo.

– On aika uskomatonta, että näin pieni kylä kuten Taalintehdas, voi järjestää näin ison festivaalin. Haluan siksi jatkossakin olla mukana tässä, hän jatkaa.

Paljon on jo Lindroosin aikana muuttunut. Suurimmat erot ovat festivaalia koskevissa säännöissä.

– Ruokamyyjille pitää olla esim. erillinen WC, mitä kukaan muu ei saa käyttää. Lisäksi kaikilla, jotka ovat ruoan kanssa tekemisissä, täytyy olla hygieniapassi. Alkoholilaki on myös muuttunut, nyt vaaditaan aidattuja anniskelualueita. Nämä ovat ainoastaan muutamia esimerkkejä, jotka ovat tuoneet paljon enemmän töitä. Tämä vaatii, että kaikkien vastuuhenkilöiden täytyy olla tietoisia näistä laeista ja löytää ratkaisut niiden toteuttamiseen, Lindroos sanoo.

Artistien majoitus on ollut hänen vastuullaan vuodesta 2004. Radikaalisia asioita ei tällä osa-alueella ole hänen mielestään tapahtunut.

– Aluksi tämä oli vähän haastavaa. Nyt olen kuitenkin tottunut. On pakko vain oppia mitkä paikat artistit haluavat jne. Monet artistit, jotka saapuvat ensimmäistä kertaa, eivät oikein ymmärrä, ettei täältä löydy suurta hotellia. Kun he saapuvat toista kertaa, asiat sujuvat helpommin, silloin he jo tietävät Taalintehtaasta ja Kemiönsaaresta, Lindroos sanoo.

– Suuri kiitos tästä kuuluu myös majoituspaikoille, jotka ovat olleet todella joustavia. Joskus tapahtuu pieniä haasteita artistien kanssa, jotka yhtäkkiä sittenkin haluavat tyttöystävänsä mukaan, tai muuta vastaavaa. Loppujen lopuksi kaikki on kuitenkin mennyt hyvin, Lindroos nauraa.

Festivaaliviikonlopulle hän toivoo hyvää ja festivaaliystävällistä säätä.

– Nähdään Baltic Jazzin 30-vuotisjuhlafestivaalilla, Lindroos lopettaa.

 

Linkki Baltic Jazz lehteen missä koko festariohjelma:  Baltic Jazz lehti

 

Teksti & kuva: Jesper lindblom

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram