Allhelgonadagen firas i år den 5 november. Dagen kallas också alla helgons dag. Den är en dag då man minns de kristna helgonen, martyrerna och de hädangångna. Före år 1774 firades dagen den 1.11, men numera i Finland den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Dagen har firats som minnesdag sedan år 1955. Finlands ortodoxa kyrka firar samma dag minnesdagen av Karelens heliga och upplysare.
Finlands katolska kyrka firar samma lördag minnesdagen för alla troende hädangångna och den första söndagen i november alla heligas fest, alltså allhelgona. Från medeltiden härstammar den nuvarande finska seden att kombinera dessa två fester. Då lutherdomen infördes kvar blev på order av kungen endast allhelgona. Firandet av alla troende avlidnas fest började på 300-talet i Syrien. På 900-talet började firandet i Frankrike. År 1517 satte Martin Luther igång reformationen genom att på alla helgions dag publicera de berömda 95 teserna på slottskyrkan i Wittenberg.
Forna tiders kekri, skördefesten, har i tiden sammanfallit med allhelgonadagen. Kekri firades inte någon speciell dag utan då höstens lantbruksarbete var klart. Kekri har infallit mellan Mikaelidagen och allhelgona. Kekri har firats från 1000-talet och festen har senare fått kristna drag.
(artikeln fortsätter under annonsen)
Med kekri inleddes det nya skörde- och boskapsskötselåret. Tjänstefolket hade en ledig vecka och husbönderna bjöd sina torpare på en måltid. Man tände kekrieldar, badade bastu, dansade, stöpte tenn och hade roligt. Under den andra kekridagen betedde man sig mera återhållsamt och mindes de avlidna. Till traditionerna hörde att man klädde ut sig till vad som på finska kallades kekritär, köyrihänttämöt eller köyripukki och drog från gård till gård och krävde traktering med hot om att eljes söndra ugnen.
På allhelgona för många ljus eller blommor till anhörigas gravar. Hemma kan man också tända ljus till minne av anhöriga. Att besöka gravarna blev vanligt i Finland efter andra världskriget. I församlingarna har det från 1980-talet blivit en sed att tända ljus vid allhelgonagudstjänsten och nämna namnet på varje församlingsmedlem som har avlidit under året. På sociala medier har man tagit i bruk #sytytänkynttilän.
Kimitoöns församling firar allhelgonamässa på lördagen i Kimito och Västanfjärds nya kyrka kl. 10, Dragsfjärds kyrka kl. 12 och Hitis kyrka kl. 16.
Text: Mirja Penna, Översättning: Ingrid Sandman