Sanna Järf och Alexandra Lönnström bjuder in till det glada 1920-talet. Foto: Mathias Lönnström
Efter två år av pandemi, med en inhiberad festival år 2020 och en litet annorlunda festival förra sommaren, tror Baltic Jazz gänget nu på att årets festival kan förverkligas enligt planerna. De första biljetterna släpptes redan för två veckor sedan till festivalserien Arcipelago Sea Jazz, där Baltic Jazz är först ut av de fyra festivalerna. Årets festival går av stapeln den 8 till 10 juli i ett somrigt Dalsbruk.
FÖRENINGENS ordförande Sanna Järf säger att glad jazz kanske inte går hand i hand med rådande världsläge, men att musiken är terapeutisk och inger hopp för människor. Samhället öppnar upp och man vill nu ta igen det man missat under pandemin. Under senaste festival hamnade man tänka lite utanför boxen och vissa saker fungerade så bra, att man tar med sig dessa även till årets festival. Hon nämner då bland annat lördagens traditionella långa parkkonsert, som nu är uppdelad i tre olika konserter. En del kanske vill gå på alla, medan andra väljer någon av konserterna.
Även i år koncentrerar man konserterna till den lummiga bruksparken. Nytt för i år är att torgestraden fungerar som scen för de mindre avgiftsfria konserterna. Inga konserter hålls i år i gamla mekaniska verkstaden. Redan på festivalveckans måndag bjuder man på musik i samarbete med Dalsbruks byalags tillställning ”Musik på torget”. På ortens traditionella onsdagstorg blir det parad och konsert med Maarian VPK:n soittokunta. Tjuvstarten blir som förut i Kasnäs på torsdagen med Archipelago Sea Jazz All Stars.
(artikeln fortsätter under annonsen)
VERKSAMHETSLEDARE Alexandra Lönnström ser mest fram emot lördagens helkväll i festivalens hemliga lönnkrog. Det är en temakväll med upplevelser, show och levande musik. Detta blir något alldeles extra, med begränsat antal platser och bokningar endast per e-post. Det är 1920-tals tema och deltagare får gärna klä ut sig i tidsenliga kläder. Den bästa dräkten premieras.
I parken blir det Beatles-covers på fredagen med Pargasbandet She´s Leaving Home och mera bluesbetonat på lördag kväll. Arne Alligator uppträder för barnasinnade på lördagen och efter konserten ordnas instrumentworkshops. På söndagen firas gudstjänst i parken tillsammans med Kimitoöns församling och Baltic Gospel Singers ger konsert i den 100-åriga Dalsbruks kyrka på eftermiddagen. I stället för traditionell parkkonsert blir det stumfilmer med Charlie Chaplin, ackompanjerat på piano med festivalens konstnärliga ledare Antti Sarpila på söndagen. Avslutningskonserten hålls i vanlig ordning i Söderlångvik.
DE FRIVILLIGA som varje år ställer upp och ser till att festivalen går att genomföra är guld värda enligt arrangören. Deras antal uppgår till över hundra personer. Biljettkontoret kommer att finnas i Bio Pony. Infopunktens placering är ännu oklar, men den kommer att finnas synligt för festivalbesökare.
Föreningen kommer inte mera att sköta arrangemangen för jazzgatan med försäljare. Man hoppas på att någon företagare eller förening visar intresse för den biten. Jazzgatan har varit en viktig del av festivalstämningen. Järf menar ändå att det är tid för någon annan att ta över den biten. Hon säger att föreningen har nog med arbete och att det skulle vara tid för ett nytt fräscht grepp för jazzgatan.
Årets festival är den 34:e i ordningen. Målet är att biljettförsäljningen ska nå upp i samma nivåer som innan pandemin. Man siktar nu på att sälja 2500 biljetter till årets festival. Så hoppas på att vädret är på festivalens sida, eftersom det mesta av programmet sker utomhus. Mest av allt hoppas man förstås på att festivalen kan ordnas som planerat och att Dalsbruk igen fylls av glad jazzmusik och glada människor.
Text: Maria Manelius, Foto: Mathias Lönnström