Kesällä jazzmusiikki soi

1_LiggandeBW - Photo by Mathias Lönnström_artikel

Sanna Järf ja Alexandra Lönnström kutsuvat iloiselle 20-luvulle. (Kuva: Mathias Lönnström)

Baltic Jazzin porukka uskoo, että kesän festivaali, kahden vuoden pandemian ja vuoden 2020 festivaalin peruuntumisen jälkeen, toteutuisi suunnitelmien mukaan. Ensimmäiset liput festivaalisarja Archipelago Sea Jazziin olivat jo myynnissä kaksi viikkoa sitten; Baltic Jazz on neljästä festivaalista ensimmäinen. Baltic Jazz järjestetään heinäkuun 8.-10. päivien välisenä aikana.

YHDISTYKSEN puheenjohtaja Sanna Järf sanoo, ettei iloinen perinnejazz oikein sovellu  maailmassa vallitsevaan tilanteeseen. Mutta musiikki on terapeuttista ja antaa ihmisille toivoa. Yhteiskunta avautuu. Nyt halutaan korvata pandemian aikana syntynyttä puutetta. 

Viime kesän festivaali jouduttiin järjestämään hieman tavallisesta poiketen. Jotkut järjestelyt toimivat niin hyvin että ne toistetaan tänä kesänä. Järf mainitsee mm lauantain perinteisen pitkän puistokonsertin, joka nyt jaetaan kolmeen konserttiin. Jotkut ehkä haluavat kuunnella kaikki, toiset ehkä valitsevat vain yhden.

Tänäkin kesänä konsertit keskitetään vehreään ruukinpuistoon. Uutta on, että torin lava toimii pienten ilmaiskonserttien esityspaikkana. Vanhassa verstaassa ei järjestetä yhtään konserttia. 

Festivaaliviikon maanantaina musiikkia esitetään Taalintehtaan kylätoimikunnan kanssa yhteistyössä otsikolla ”Musiikkia Torilla”. Keskiviikkotorilla järjestetään paraati sekä Maarian VPK:n soittokunnan konsertti. Varaslähtö entiseen tapaan torstaina Kasnäsissa Archipelago Sea Jazz All Starsin kanssa.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202209

TOIMINNANJOHTAJA Alexandra Lönnström odottaa kaikkein eniten lauantain iltaa festivaalin salakapakassa. Se on teemailta täynnä elämyksiä, show:ta ja elävää musiikkia. Paikkoja on rajallisesti ja varaukset voi tehdä vain sähköpostitse. Teema on 20-luku ja osallistujat saavat mielellään pukeutua ajanmukaisiin vaatteisiin. Paras puku palkitaan.

Puistossa esitetään perjantaina Beatles-coverseja Paraisten She’s Leaving Home -yhtyeen voimin. Lisää bluesmusiikkia lauantai-iltana. Arne Alligator esiintyy lapsille ja lastenmielisille lauantaina. Konsertin jälkeen järjestetään soitinpajoja. Sunnuntaina jumalanpalvelus puistossa Kemiön seurakunnan toimesta ja Baltic Gospel Singersin konsertti iltapäivällä Taalintehtaan satavuotiaassa kirkossa. Perinteisen puistokonsertin tilalla Charlie Chaplien mykkäelokuvia festivaalin taiteellisen johtajan Antti Sarpilan säestyksellä sunnuntaina. Päätöskonsertti tavaliseen tapaan Söderlångvikissa.

VAPAAEHTOISET, jotka vuodesta toiseen huolehtivat festivaalin käytännön järjestelyistä, ovat järjestäjien mielestä kullanarvoisia. Vapaaehtoisia on yli sata. Lippukonttori on Bio Ponyssa. Mihin infopiste asetetaan on vielä epävarmaa.

Yhdistys ei enää vastaa jazzkadun järjestelyistä. Toiveena on, että joku yrittäjä tai yhdistys ottaisi asian hoitaakseen. Jazzkatu on tärkeä osa festivaalitunnelmaa. Järfin mukaan on silti aika antaa tehtävän jollekin toiselle. Yhdistyksellä on kädet täynnä ja uutta, tuoretta otetta kaivattaisiin jazzkadun järjestelyyn.

Festivaali on jo kolmaskymmenesneljäs. Päämääränä on, että lippujenmyynti olisi  pandemian edeltävien aikojen suuruista; toiveena on 2 500 lippua. Tietenkin toivotaan hienoja ilmoja; suurin osa ohjelmaa toteutetaan ulkosalla. Eniten järjestäjät toivovat, että festivaali voitaisiin toteuttaa suunnitelmien mukaan ja Taalintehdas taas täyttyisi iloisesta jazzmusiikista ja iloisista ihmisistä. 

Teksti: Maria Manelius, Käännös: Ingrid Sandman, Kuva: Mathias Lönnström