Seniormässan: Information, aktiviteter och samvaro

Esko Antikainen, Jill Karlsson, Ben Johansson, Merja Keijonen och Bo-Eric Ahlgren.
Några av dem som har jobbat fram den första seniormässan hos oss: Esko Antikainen, Jill Karlsson, Ben Johansson, Merja Keijonen och Bo-Eric Ahlgren.

Seniormässa med ett omfattande program, som kommer att ge mycket också åt andra åldersgrupper än pensionärer, arrangeras i Brukshallen i Dalsbruk fredagen den 18 oktober. Initiativet togs av kommunens äldreråd och det är kommunen som står för arrangemangen, men för förverkligandet står pensionärsföreningarna, församlingen och ett flertal samhälleliga och tredjesektor-organisationer. Närmare 40 utställare kommer att finnas på plats för att informera om vad de har att erbjuda.

Mässan pågår mellan klockan 10-15. Gratis buss avgår från Arkadia i Kimito klockan 9.30 och kör via Lammala (inte via Vestlax), Nivelax och Björkboda till Dalsbruk med retur klockan 14.30. Lunch (laxsoppa, bröd och ost à 5 euro) serveras klockan 11-13.30 och Kimito pensionärsförening ställer upp med kafé från och med klockan 11.

FÖRELÄSNINGARpå både svenska och finska ordnas i ett klassrum utrustat med hörselslinga. Heli Starck föreläser om det riksomfattande Kraft i åren-programmet – hälsomotion för äldre; 10.30 på svenska och 11 på finska. Klockan 11.30 diskuterar Johanna Sjöberg på bägge språken testamenten och övriga dokument. Båda språken gäller också då Varhas patientombud Hanna Sykkö klockan 12.30 berättar om vad ombudet ställer upp med då det gäller patientens lagliga rättigheter. 

Servicehandledare Hedvig Lindroos berättar klockan 13 på båda språken om vägledning för äldre. Det handlar om råd till äldre och deras närstående om de tjänstealternativ som stöder boende i hemmet. Den sista föreläsningen, klockan 13.30 hålls av Annalena Sjöblom från Röda Korset. Hon berättar om Ensamhetsbarometern och åtgärder på basen av den.

DEN STORA hallen är sprängfylld av utställare, allt från Egentliga Finlands välfärdsområde Varha och olika föreningar till apotek och bibliotek, för att inte tala om privata företag som säljer hälso- och andra tjänster. Pensionärsföreningarna bidrar ju dessutom till de praktiska arrangemangen. Så tar exempelvis Dragsfjärds arbetarpensionärer hand om att anvisa parkering för dem som kommer till mässan med bil och hjälper till då rörelsehämmade ska ta sig fram.

Specialföreningar såsom Diabetesföreningen i Åboland, Åbolands synskadade och Svenska hörselskadade i Åboland informerar om sin verksamhet. Och mässbesökarna erbjuds olika aktiviteter,  vegesmakprovning, motionsredskap och församlingens allsång i auditoriet intill matsalen.

Evenemanget är mycket stort och har förberetts sedan vårvintern. Respons kommer att uppmuntras och de som har jobbat för den första seniormässan på Kimitoön hoppas att mässan ska bli en tradition. Man riktar sig inte bara till ortsborna utan hoppas att deltidsboende under senhöstbesök på stugan ska passa på att få en järnranson information om vad deras semesterkommun erbjuder.

TEXT & FOTO: Ingrid Sandman

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram