I Dalsbruk arrangeras mÖrköfestivalen för första gången 17.11 med start kl. 17. Festivalen pågår till den 19.11 då den slutar först klockan halv ett på natten. Festivalen får sin inspiration av novembermörkret. Man kan med alla sinnen uppleva hur vacker november kan vara trots mörkret. Kontrasten mellan ljus och mörker betonas på många sätt.
Sari Kippilä från Andelslaget Vinde berättar att festivalen arrangeras på kort varsel och med liten budget. Idén föddes redan för ett par år sedan; nu går man från ord till handling. Festivalen byggs upp kring några programhelheter: ljuskonstverk, kombinationen av ljus och ljud samt verkstäder.
Arrangörer är Skärgårdens kultursällskap. Vinde, Svenska kulturfonden, kommunen och ett antal konstnärer. På senhösten är det tämligen ont om evenemang så arrangörena anser att tidpunkten är den rätta. Nya idéer tillkommmer hela tiden. Avsikten är att festivalen ska kunna turnera. Nästa år kan den arrangeras någon annanstans på ön. Kippilä kallar årets festival för en generalrepetition.
Magiska ljuskonstverk kan man beskåda både utom- och inomhus. Springbrunnen, som är stängd vintertid, väcks till liv med Lisa Roberts ljuskonstverk Lähde. Verket fungerar med solenergi och laddas under dagtid. När mörkret faller börjar Lähde lysa tills det sedan sakta dämpas ned mot natten.
I Tuomo Tammenpääs ljusinstallation kan man följa med hur LED-styrningen uppstår. Laura Naukkarinens, Tuula Nikulainens och Andrea Vannucchis Meri on kotimme-ljus- och ljudinstallation berättar om hur Östersjöns ursprungsinvånare levde på och av sjön. Också Antti Tolvis installation Metsän harmonia kombinerar ljus och ljud. Med hjälp av ett gammalt elharmonium blåser man in luft i orgelpipor av jättefloka.
En spännande skogsvandring i skenet av ficklampor, Metsän yön tarinat, för publiken på en reflexstig i skogen. Hur ser den mörka skogen ut, hur känns den och hurdana ljud kan man höra där? Vilka känslor lyfter den fram? Stigen bygger på ljus- och mörkerberättelser av öns skolekever. Verken vid stigen är byggda av olika reflekterande material. Efter festivalen kommer stigen att bli kvar till årets slut till glädje för folk som vill gå den.
Man kan också delta i de våghalsigas nattvandring eller lyssna till spökhistorier i Rosala Handelsbod, där festivalen arrangerar högläsningsmaraton på svenska, finska och engelska. I Bio Pony visas fyra klassiska amerikanska film noir-filmer.
Magic Bike Light går ut på att snurra på ett hjul så snabbt att bilder framträder. Blinkljus tänds och släcks och lurar våra ögon att se en hel bild.
I verkstäderna för mörkergalna kan man pröva på exempelvis interaktivt digimålande, som reflekteras på en vidfilmsduk. I Slow glow-ljusmålningsverkstaden prövar man på en fototeknik som går it på att man ”målar” eller ”ritar” genom att hålla en ljuskälla i handen och använda långa exponeringstider.
Festivalen öppnas på fredagen och då kan man bekanta sig med de olika platserna där något kommer att hända. Hela programmet nedan och på adressen www.visitkimitoon.fi och www.facebook.com/events132756134040145/
text&foto: Kati Lönnqvist