Inspiraatiota marraskuun pimeydestä mÖrkö-festivaaleilla

Morko_IMG_4212

mÖrkö-festivaali on 17.11. klo 17:00 – 19.11. klo 00:30 Taalintehtaalla ensimmäistä kertaa pidettävä festivaali, jossa ammennetaan inspiraatiota marraskuun pimeydestä. Siellä pääsee kokemaan kaikilla aisteilla, kuinka kaunis synkkä marraskuu voi olla. Valon ja pimeän kontrastia tuodaan esille monin eri tavoin.

– Tämä on nopealla aikataululla ja pienellä budjetilla rakennettu festivaali. Idea nousi ensimmäisen kerran esille jo pari vuotta sitten ja nyt ryhdyimme sanoista tekoihin. Festivaali on rakennettu muutamasta kokonaisuudesta: valoteoksista, valon ja äänen yhdistelmistä ja työpajoista, Sari Kippilä Osuuskunta Vindestä kertoo.

– Festivaalin järjestävät yhteistyössä Saariston kulttuuriseurue, Osuuskunta Vinde, Svenska Kulturfonden, Kemiönsaaren kunta ja taiteilijat. Tavoitteenamme on, että festivaalista tulisi jokavuotinen traditio Kemiönsaarella. Tähän aikaan vuodesta on melko hiljaista tapahtumien saralla ja siksi ajankohta on hyvä. Uusia ideoita syntyy koko ajan. Tarkoituksenamme on tehdä festivaalista kiertävä. Tänä vuonna se järjestetään Taalintehtaalla, ensi vuonna jossain muualla Kemiönsaarella. Tätä ensimmäistä festivaalia voisi kutsua kenraaliharjoitukseksi.

Festivaalin aikana on mahdollisuus mm. nauttia maagisista valotaideteoksista sisällä ja ulkona. Taalintehtaan talvikaudeksi suljettu suihkulähde herää eloon Lisa Robertsin valoteoksessa Lähde. Teos toimii aurinkoenergialla ja latautuu päivän aikana. Pimeyden laskettua Lähde alkaa loistaa, kunnes se pikkuhiljaa sammuu yötä kohden.

Tuomo Tammenpään valoinstallaatiossa pääsee seuraamaan, miten siinä käytetty LED ohjaus syntyy. Laura Naukkarisen, Tuula Nikulaisen ja Anréa Vannucchin valoa ja ääntä yhdistävä Meri on kotimme -installaatio kertoo Itämeren alkuperäisasukkaiden merielämästä. Myös Antti Tolvin Metsän harmonia -installaatio yhdistää ääntä ja valoa. Vanha sähköharmooni toimii puhaltimena urkupilleille, jotka on rakennettu Väinönputkista.

Metsän yön tarinat vie kävijät taskulampuin kuljettavalle hyytävälle heijastinpolulle metsään. Miltä pimeä metsä näyttää, tuntuu ja kuulostaa? Millaisia tunteita se nostaa esille? Polku muodostuu saaren koululaisten kertomista valon ja pimeyden tarinoista. Polun varrelle sijoitetut teokset on valmistettu erilaisista heijastavista materiaaleista. Polku jää festivaalin jälkeen paikalleen ihmisten iloksi vuoden loppuun asti.

Festivaalin aikana voi myös ottaa osaa uhkarohkeiden yökävelyyn, tai mennä Rosala Handelsbodiin kuulemaan kammottavia tarinoita ääneenlukumaratonilla ruotsin, suomen ja englannin kielillä. Bio Ponyn filmifestivaali esittää 4 klassista amerikalaista film noir elokuvaa.

mÖrkö Magic Bike Light:issa pyöritetään pyörää nopeasti, jotta kuvat saadaan näkyviin. Pinnoihin kiinnitetyt vilkkuvat valot syttyvät ja sammuvat ja huijaavat silmämme näkemään kokonaisen kuvan.

Pimeähullujen työpajoissa pääsee kokeilemaan esimerkiksi interaktiivista digimaalausta, joka heijastetaan elokuvateatterin laajakankaalle. Slow glow valomaalaustyöpajassa kokeillaan valokuvaustekniikkaa, jossa valokuvaan ”maalataan” tai ”piirretään”, pitämällä kädessä valonlähdettä ja käyttämällä pitkää valotusaikaa.

Avajaiset pidetään perjantaina, jolloin on mahdollisuus yhdessä kiertää paikat läpi. Tarkempi ohjelman sisältö löytyy alta ja osoitteesta: https://www.visitkimitoon.fi ja https://www.facebook.com/events/132756134040145/

text&foto: Kati Lönnqvist

Morko_abl_print_2

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram