Anne Barren mukaan hedelmä- ja vihannesosastolla menee melko paljon paperipusseja.
Kaikkihan ovat tietoisia, että muovijäte on suuri ongelma joka paikassa – muovia joutuu kaatopaikoille, vesistöihin ja meriin vahingoittaen eläimiä. Suomessa ”Muoviton maaliskuu” -kampanja on parhaillaan käynnissä. Kampanja kehottaa ihmisiä pärjäämään ilman kertakäyttömuovia kokonaisen kuukauden.
WWF:n ruotsinkielinen nettisivu kertoo, että meriin joutuu vuosittain kahdeksan miljoonaa tonnia muovia. Järjestön mukaan samaan tahtiin jatkaminen johtaa siihen, että merissä vuonna 2050, siis yhden sukupolven päästä, on enemmän muovia kuin kalaa.
Muovikassi on eräs roistoista. Suomen Luonnon mukaan maassamme käytetään vuosittain 300 miljoonaa muovikassia (hedelmäpusseja ei lasketaan tähän määrään). Meressä muovikassi ei hajoa kuin vasta 30 vuoden kuluessa. EU:n direktiivin mukaan meidän olisi vähennettävä muovikassien määrää 40:een/henkeä kohden vuoden 2025 loppuun mennessä.
S-RYHMÄN lehtitiedotteessa todetaan, että muovikassit kokevat Suomessa muutoksen aikaa. Ryhmän ruokakaupoissa hedelmä- ja vihannespussien käyttö laski viime vuonna viidenneksen. Asiakkaat ottivat 52 miljoonaa hedelmäpussia edellisvuotta vähemmän. Biologisesti hajoavien muovipussien käyttö kasvoi 20 prosenttia.
Ostoskassienkin kohdalla asiakkaiden käytöksessä nähdään muutosta. S-ryhmän asiakkaat ostivat biohajoavia pusseja 60 prosenttia edellisvuotta enemmän, paperikasseja 8 prosenttia enemmän.
Kauppapäällikkö Peter Fromholz Taalintehtaan Salessa ei ole huomannut muutosta viime vuonna.
- Toki joillakin asiakkailla on oma kassi mukanaan, mutta suurin osa ostaa kassin.
Hän on kuitenkin pannut merkille, että ympäristöystävällisiä paperi- ja kangaskasseja menee entistä enemmän. Taalintehtaan myymälässä on uutuus: polyesteriset hedelmäpussit, joita voi käyttää useita kertoja ja myöskin pestä. Fromholzin mukaan niiden menekki ei ole kovin suurta. Ehkä ne eivät ole vielä kokeneet läpimurtoa. Salen kassalla ei enää ole muovisia hedelmä- ja vihannespusseja.
KEMIÖN K-Supermarketissa muovikassien vuosimenekki on n. 100 000 kappaletta. Kauppias Tobias Eriksson kertoo, että niiden käyttö on vähenemässä. Asiakkaat siirtyvät yhä enemmän kestokasseihin, esim. paperisiin, jotka kelpaavat muuhunkin käyttöön. Vaihtoehtona ovat myös biohajoavat kassit.
Hän toteaa, että kassalla muovikasseja ostetaan eniten. Muut vaihtoehdot muodostavat hyvin pienen osan. Hän kertoo, että jotkut asiakkaat tulevat kauppaan oman korin tai kassin kanssa; suurin osa ei.
Jotkut puolustelevat muovikassiostamisensa sillä, että kassi hyödynnetään roskapussina. Eriksson korostaa, että roskakasseiksi tarkoitettuja kasseja on saatavana rullissa ja ne on tehty ohuemmasta muovista. Täten ne kuormittavat luontoa paksuja kasseja vähemmän.
- Roskakassi joka toisena päivänä maksaa euron kuukaudessa.
Kompassin asiakkaat tuntuvat olevan ympäristötietoisia tänä päivänä. Marita Raita esittelee tavaralaukkuaan ja kertoo, että hänellä on se mukanaan aina ostoksilla käydessään. Koska hän menee kauppaan pyörällä se on ainoa vaihtoehto.
Brita Funck ostaa muovikasseja aniharvoin. Hän on aikanaan hankkinut itselleen kestävät kassit ja niitä hän käyttää pitkään.
KOMPASSIN hedelmä- ja vihannesosastolta löytyy muovipussille vaihtoehto: paperipussi. Ennen muovisia hedelmäpusseja meni kassalla runsaasti.
Eriksson kertoo, että silloin hyvään palveluun katsottiin kuuluvan esim. pakasteiden tai suklaapatukoiden pakkaaminen pussiin. Tätä tapaa ei enää noudateta. Erikssonin mukaan se on Keskon linjan mukaista. Näin säästyy useita rullia viikottain.
Hedelmä- ja vihannesosastosta vastaava Anne Barre kertoo, että paperipussien menekki on melkein samansuuruista kuin muovipussien.
Teksti & kuva: EMILIA ÖRNMARK KÄÄNNÖS: INGRID SANDMAN