30 år på samma jobb: “Humor är viktigt”

[:sv]

jussi_IMG_8841_1

Trivs på jobbet. Jussi Lindberg firar sin 30-åriga yrkesbana med kaffebjudning på Engelsby Verk 25.10.

Johan ”Jussi” Lindberg firar sina 30 år på Engelsby Verk 25.10 med kaffebjudning. Helt oerhört är det ju inte att man håller sig till samma jobb så länge, men vardagsmat är det inte heller numera.

– Det känns fortfarande bra att jobba här fast det gått 30 år. Orsakerna till det är många, bland annat tycker jag att Jörgen Törnqvist är en bra chef och så trivs jag verkligen bra med mina arbetskompisar. En annan viktig sak är humorn vi har här på jobbet, med den har vi kommit långt, funderar Jussi och preciserar att han egentligen redan ”sliter på tredje chefen” om man är riktigt petnoga.

– Jörgens far Rudolf Törnqvist var med i svängen då jag började 1989, och nu har vi förstås Jörgens son Jens här också.

Jussis första arbetsuppgift var att köra järnhandelns lastbil, vilket förblev hans syssla i tio års tid. Därefter har han fungerat som försäljare.

DET speciella med Jussi som arbetstagare är att han är väldigt aktiv inom musiklivet. Han har utkommit med två album, och turnerar aktivt runt i Svensk-Finland. För tillfället är han tillsammans med tre andra aktuell med välgörenhets-julkonsertserien, som äger rum på ön i början av december.

– Det händer sig att spelningarna ibland kolliderar med jobbet, vilket alltid gått att pussla ihop tack vare Jörgens tillmötesgående inställning. Jag för min del har kommit emot med mina övriga arbetstider, eftersom jag tycker att arrangemang av den här typen måste bygga på ömsesidighet.

Har du någonsin tänkt på att byta jobb?

– Faktiskt inte. Med det menar jag att jag inte självmant har funderat på saken fast jag fått några arbetserbjudanden under åren. Erbjudandena skulle ändå ha varit ett hopp i det okända – kanske är det så att jag håller mig till det som är bekant och känns tryggt.

DISC-analysen fick en hel del publicitet i och med Thomas Eriksons kioskvältarbok ”Omgiven av idioter”. I analysen kategoriseras till exempel människorna på en arbetsplats i fyra grupper: tillmötesgående, dominanta, stabila och i inspirerande.

Vilken grupp tycker du att du mest tillhör?

– Tja, det är inte helt lätt att svara på det där, men kanske jag mest är inspirerande. Jag trivs bland folk och med kundbetjäning.

[:fi]
jussi_IMG_8841_1

Viihtyy töissä. Jussi Lindberg juhlii 30-vuotista uraansa tarjaomalla kahvit Engelsbyn tehtaalla 25.10

Johan ”Jussi” Lindberg juhlii 25.10. 30 vuottaan Engelsbyn tehtaalla kahvitarjoilulla. Eihän niin pitkä ura samassa paikassa ole niin ihmeellistä, mutta ehkä silti nykyään.

Lindberg kertoo, että 30 vuoden jälkeenkin työ tuntuu mukavalta. Syitä on useita. 

– Jörgen Törnqvist on hyvä johtaja ja viihdyn todella työtovereitteni parissa. Tärkeää on työpaikalla vallitseva huumori. Se kantaa pitkälle, Jussi sanoo kertoen että hän nyt jo on kolmannen johtajan ”kiusana”.

Jörgenin Rudolf -isä johti yritystä, kun Lindberg aloitti 1989. Nyt Jörgenin Jens –poika on töissä Engelsbyn tehtaalla.

Lindbergin ensimmäinen työtehtävä oli rautakaupan kuorma-auton kuljettaminen. Tätä tehtävää hän hoiti kymmenen vuotta. Sen jälkeen hän on toiminut myyjänä.

ANSIOTYÖNSÄ ohella Lindberg toimii hyvin aktiivisesti musiikin parissa. Hän on julkaissut kaksi albumia ja esiintyy aktiivisesti kiertueillaan ympäri suomenruotsalaisia seutuja. Tällä hetkellä hän valmistautuu kolmen muun kanssa joulukuun alussa saarella pidettävään hyväntekeväisyysjoulukonserttisarjaan.

Hän kertoo, että esiintymiset välillä sattuvat aikaan, jolloin hänen kuuluisi olla töissä. Jörgen Törnqvist on suhtautunut myönteisesti asiaan ja kaikki on järjestynyt. Lindberg puolestaan on joustanut ja suorittanut työtehtävät omalla ajallaan.

– Mielestäni kummankin osapuolen kuuluu joustaa, Lindberg kertoo. 

Oletko koskaan miettinyt työn vaihtamista?

– En todellakaan. Toki minulle vuosien varrella on tarjottu muitakin töitä. Mutta työn vaihtaminen olisi tiennyt hyppäämistä tuntemattomaan. Taidan olla ihminen, joka viihtyy tutussa ja turvallisessa.

DISC-analyysi tuli melko tunnetuksi Thomas Eriksonin ”Omgivan av idioter” -menestyskirjan myötä. Analyysin mukaan esimerkiksi työyhteisön ihmiset voidaan jakaa neljään ryhmään: myötämieliset, dominoivat, vakaat ja inspiroivat.

Mihin ryhmään luokittelisit itsesi?

– Eihän tuohon ole helppo vastata. Ehkä olen etenkin inspiroiva. Viihdyn ihmisten ja asiakaspalvelun parissa.  

 

[:]