Appeldagen 2021 Arne Alligato r Camilla Moberg-Nordgren

Barnkonserten med Arne Alligator var mycket populär och gjorde många barn och vuxna glada. Foto: Camilla Moberg-Nordgren

Den sextonde Äppeldagen var en succé med många nöjda besökare, solsken och glada försäljare. Dalen, där Amos Anderson en gång vandrat, fylldes med musik och förföriska matdofter. Familjeevenemanget lockade nästan 3000 besökare.

På Äppeldagen skall det finnas någonting för alla. Hantverk, skördeprodukter och varierande mat blandades även i år med teknik- och skogsrelaterade företagspresentationer. Kake & Co, Antti Sarpila och Arne Alligator stod för musikunderhållningen. När det var Arnes tur att uppträda fylldes hela dalen av ett rungande ”JA”, barnen var minsann redo för att rocka loss tillsammans med den populära alligatorn. 

Skördeprodukter, hantverk och skogsägande

Hantverkaren Annika Baarman-Sundblom är väldigt nöjd med årets Äppeldag. Baarman-Sundblom har bland annat med sig produkter som värmer i de fallande hösttemperaturerna. 

- Ylle är ett populärt material, men det finns också många som är känsliga för det materialet. Bomullsmössor går därför också bra åt.

På en bänk sitter Marianne Nyman från Åbo och ser ut att njuta av marknadsvimlet. Det är andra gången som Nyman besöker Äppeldagen.

- Mitt barnbarn ville absolut komma och lyssna på Arne Alligator och äta sockervadd. Dagen har varit fin, men visst var det lite tråkigt att sitta 20 minuter i bilkö.

Från arrangörernas håll lovar man att till nästa år se över trafikarrangemangen. Regnet som kom dagarna innan Äppeldagen gjorde åkerparkeringen våt och mjuk, vilket i sin tur ledde till att trafiken inte löpte som den borde. 

Kimito gymnasiums abiturienter stekte våfflor och sålde kaffe och saft från sitt marknadsstånd. Isak Walk tvättade redan en timme före stängningsdags försäljningsståndet.

- Smeten tog slut. Vi är jättenöjda över att ha kunnat få in pengar till vår klasskassa. Nu blir det en kryssning till Tallinn.

På skogs- och teknikavdelningen märkte man att människor influerats av den pågående diskussionen om skogens många roller. Utställarna är glada över att det finns ett intresse av att diskutera skogsbruk.

- Klimatfrågan engagerar och många skogsägare vill även i framtiden bedriva ett lönsamt skogsbruk, säger Pia-Maria Thomssen, projektchef för Skogscentralens projekt Klimatsmart skogsägare.

Fem ton äpple fick nya ägare

Söderlångvik gårds konstmuseum hade öppet hus och många barnfamiljer passade på att besöka museet. På långbordet kunde man senare på eftermiddagen beundra många små konstverk som hade tillverkats under Amos Rex workshop. Med äpple som grund hade de mest fantasifyllda djuren byggts fram.

Äppeltorget i närheten av Café Söderlångvik dignade av solkyssta äpplen i olika färger. Nästan 5000 kg äpple följde med besökarna hem och dessutom förädlade produkter i form av sylt och must. Det var populärt att kunna smaka på olika äppelsorter och på så sätt hitta sin egen favorit.

- Många kunder undrade vilken äppelsort som är bäst att äta just nu. Många ville också veta vilken frukt som bäst lämpar sig till hushållsäpple, berättar gårdens trädgårdsmästare Karin Arfman.

Även i vagnsmuseet kunde man bekanta sig med många intressanta äppelsorter tillsammans med årets författargäst Gun-Britt Husberg, som nyligen gett ut boken Äpplen i Finland.

 

Café Söderlångvik och konstmuseet stänger den sista september och tackar sina kunder för en fin säsong. Söderlångvik gårds omgivning och dess naturstigar kan man fortsättningsvis besöka. Äppeldagen firas på Söderlångvik gård nästa år igen, den sista lördagen i september. (ABL)

Appeldagen 2021 matforsaljn ing Hanna Vuorio-Wilson

Marianne Nyman från Åbo besökte Äppeldagen för andra gången och tog Söderlångvik gårds äppelmust med sig hem.
Foto: Siv Vesterlund-Karlsson

Vid en av matpunkterna kunde man njuta av grillkorv med äppelchutney och sockrade äppel. 
Foto Hanna Vuorio-Wilson

1_Tiarella_artikel

Anne Berglund.

Blomtjänsten Tiarella har glädja oss i 23 år, varav Tiarella har ägts av Anne Berglund i 15 år. Ägandet förändrades när blomsterhandeln flyttade från Moneta huset till nuvarande lokal i Kemitra hus. 

Branschen har ändrat mycket genom åren och mycket av blommorna säljs numera i matbutikerna så vi inom blomsterhandeln har varit tvugna att söka nya ideer och specialiteter, skola oss och följa noga med nya trender. Här finns växter, snittblommor och produkter som skiljer sig åt till deras fördel. Bland det viktigaste är nog ändå att ge personlig service så att kunden känner sig viktig, säger Berglund, som också är aktiv inom Finlands Blomsterhandlarförbund/ Egentliga Finlands distrikt.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202139

Underbara kunder, skapande, kreativitet och blomsterterapi är det bästa med jobbet, men det är också långa och tunga dagar ibland, fortsätter Berglund. Den mest hektiska tiden infaller på våren, men just nu är det rätt så lugnt så man börjar hitta sig själv igen bland allt bråte som samlats i bakrummet, skrattar Berglund. Nu är siktet inställt på nästa säsong, julen. Så nu bläddras det i kataloger och julsaker inhandlas.

Text & bild: Heidi Sten

4_Tiarella_artikel

3_Tiarella_artikel

Joulukinkku sadonkorjuumarkkinoilta1

Kasper Lindroos

Kasper Lindroos tog upp beställningar på julskinka på skördemarknaden redan några veckor sedan. Det finns att välja på hos Vestlax Mellangård. I praktiken får man vilken skinka som helst för skinkan skärs till enligt kundens önskemål. Många vill ha en skinka utan ben men Lindroos själv föredrar en med ben. Den har ju mer traditionell stämning fast den kräver mer arbete. Man kan beställa sin skinka färdigsaltad eller utan salt. Somliga vill salta sin skinka själva.

Till julbordet finns också t.ex. ytterfilé, kassler och korv. Lindroos säger att man strävar till att använda alla delar av grisen. Därför säljs skinkorna som paket där det också finns bl.a. korv.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202138

Vid jultid kan man också höra sig för om lite ovanliga köttprodukter.

- Om någon vill ha t.ex. 100 kg korv så fixar det sig, skrattar han.

Alla skinkor förhandsbeställs. På skördemarknaden beställs hundratals kg. Man kan också kontakta Vestax Mellangård och om man är ute i tillräckligt god tid ordnar det sig. Man slaktar enligt hur många skinkor som är beställda.

Att tillreda en skinka med ben tar längre tid än en benfri. Skinkan ska vara i 90-gradig ugn tills den är ca 70 grader inuti och detta tar nästan ett dygn. Vill man smaksätta skinkan ger rök av ekvirke en fin smak.

Kilopriset varierar från ca 20 euro för en vanlig skinka till skinkor som har skurits till enligt önskemål. Då är kilopriset ca 30 euro.

http://www.mellangard.shop/

 

Text: Jerker Jokiniemi, Övers.: Ingrid Sandman

Kristian Lindroos_Michael Nurmi_ablweb

Michael Nurmi & Kristian Lindroos

Lokal1.fi är en ny portal som har utvecklats på Kimitoön. Den ska svara på utmaningarna inom fastighetshandeln. Inom fastighetsförmedlingen och -försäljningen är det allt oftare fråga om värderingar. Då man köper bostad betonar den ena ekologi, den andra stadens pulserande liv. Lokal1 är lokal överallt och öppen för alla både privata och proffs.

- På portalen Lokal1 kan man berätta om sina egna känslor och på basen av dem söker portalen upp bostäder som motsvarar dem, säger experten på fastigheter, Kristian Lindroos.

Han arbetar som fastighetsförmedlare på Kimitoön och har kunnat följa med förändringarna i branschen. Utöver att Lokal1 beaktar kundens känslomässiga önskemål fungerar portalen med traditionella sökkriterier. Också dem har man förvisso utvecklat.

- Du kan på samma gång söka efter flera saker, exempelvis arbetsutrymmen och bostad. Portalen söker upp verksamhetsutrymmen med anknytning till bostad.

De mest traditionella sökkriterierna baserar sig på storlek och läge samt uppgifter om fastigheten. Av erfarenhet vet Lindroos att den perfekta bostaden sällan finns att erbjuda.

- Ofta vill folk ha små eller större förändringar i bostaden, säger Lindroos.

Lokal1 erbjuder enkla möjligheter att be om anbud för förändringsarbetena och konkurrensutsätta dem. Michael Nurmi, som svarar för marknadsföringen, berättar att man kan konkurrensutsätta förändringssarbetena för en fastighet man spekulerar på eller på en man redan har. Konkurrensutsättningen är alltså inte bunden till fastighetsförmedlingen.

- Man kan alltså också konkurrensutsätta renoveringar i det egna hemmet.

Efter att ha definierat objektet som ska renoveras söker Lokal1 lämpliga entreprenörer på området.

- Lokalkännedomen är viktig. När objektet eller åtminstone området är bekant för företagen är det lättare att räkna ut entreprenadpriset, säger Nurmi.

Lokal1 fungerar än så länge nationellt men avsikten är att utvidga portalen så den blir internationell.

OD6A7574september_open_artikel

Jaakko Nuotio från Rohan Tallit har höga förväntningar och berättar att evenemanget oftast har gynnats av bra väder.

Arrangörer för September Open är i år Hämeen keskiaikafestivaali, Rohan Tallit och Dalsbruks byalag. Fortfarande ingår de medeltida inslagen, Skördemarknaden och företagsmässan i begivenheten. Jaakko Nuotio från Rohan Tallit i Västanfjärd berättar att evenemanget i år börjar redan på fredagen då Tavernan öppnar. Tavernan finns framför kolaugnarna och är öppen till midnatt.

Det egentliga evenemanget startar på lördagen. Nuotio meddelar att försäljarna får komma redan på fredagen och stanna kvar tills begivenheten är slut vid midnatt på lördagen.

September Open arrangeras nu för första gången enligt det här konceptet. Nuotio tror att evenemanget blir verkligt fint. September Open är det största publikevenemanget på Kimitoön. Besökarantalet har alla år överstigit 6 000 personer. Nuotio och Rohan Tallit har deltagit från det evenemanget började ordnas, men är nu första gången med som arrangör. Allt som allt deltar ett femtiotal människor i arrangemangen.

- Inte är det ju så invecklat att arrangera något som det här. Att arrangera evenemang är ju vårt levebröd så vi har rutinerna inne, säger han.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202136

Arrangerandet innebär emellertid ändå mycket arbete, en del sådant som inte ens syns för besökarna. Man måste göra upp tidtabeller och förhandsplanera. Nuotio tycker det bästa med September Open är tidpunkten. Vid den här tiden tar ju säsongen slut för många försäljare och det ordnas inte mera så väldigt många evenemang i Finland på hösten.

- Säsongavslutningen inverkar också på besöksfrekvensen; konkurrensen med andra begivenheter är inte stor.

Nuotio förväntar sig minst lika många besökare som tidigare år. I fjol arrangerades evenemanget ju inte p.g.a. coronan så i år finns det verkligen en beställning på det. Självklart beaktas avstånd och andra coronabegränsningar.

Text: Jerker Jokiniemi, Övers.: Ingrid Sandman

Terrarium Bild 9_artikel

Terrarium.

De vanligaste husdjuren i människors hem brukar för det mesta vara hund och katt eller andra djur med päls. I Sari Nymans hem finns förutom hunden Jade och katten Reetu även andra mindre håriga husdjur, nämligen fyra ormar, en leopardgecko samt tre tarantula spindlar.  

Nyman är hemma från Tammerfors, men är bosatt i Kimito sedan 8 år tillbaka. Intresset för exotiska djur har inte alltid varit så starkt, snarare tvärtom. 

- Jag har tidigare varit rädd för dessa djur, men ju mer jag lärde mig om arterna, destu mer försvann rädslan, berättar Nyman.

Okunskapen samt det inlärda tankesättet har gjort att människor är rädda för djuren. 

Det första exotiska djuret Nyman skaffade var en sköldpadda, därefter även majsorm och skäggagam. 

Eftersom varken ormar, ödlor eller spindlar tycker om beröring eller att bli hanterade, är det för det mesta husdjur som endast beundras på avstånd. 

- Det är intressant att följa med då de håller på med sitt  och är enligt mig väldigt vackra djur, säger Nyman.

De är alla enskilda individer som bör skötas om på olika sätt.

(artikeln fortsätter under annonsen)

kompass_254x140_abl_202135

Innan man skaffar ett djur bör man noggrant ta reda på information för att kunna ta hand om djuret på bästa möjliga sätt. Det finns även lagstadgade rekommendationer för mått på olika terrarier, beroende på art och storlek samt andra behov som bör tas i beaktande.

Vissa arter är väldigt rörliga, andra gillar att gräva eller att klättra. Då bör utrymmet vara tillräckligt stort och det bör vara möjligt att kunna erbjuda tillräckligt med bottenmaterial för de grävande djuren, samt tillräcklig höjd för dem som gillar att klättra. Även fukt och värme bör kontrolleras. 

Gömställen bör det finnas rikligt av lika som i naturen, även fastän det kan vara tråkigt att djuret därav visar sig mer sällan. Ormarna äter för det mesta möss och råttor, leopardgeckon äter främst kackerlackor, larver och syrsor. 

För en nybörjare rekommenderar Nyman att eventuellt börja med en majsorm, den är lättskött och visar sig ofta.  

- Det har alltid funnits djur i mitt liv och kommer alltid att finnas, säger Nyman.

Text: Heidi Lindberg, Bild: Sari Nyman

Leopardgeckon Roosa Bild 5_artikel

Tarantula Bild 6_Artikel

Leopardgecko Roosa, 11 år gammal och tarantula.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram