Appeldagen 2021 Arne Alligato r Camilla Moberg-Nordgren

Aarne Alligaattorin lastenkonsertti oli erittäin suosittu ja sai kaikki lapset ja aikuiset hyvälle tuulelle. Foto: Camilla Moberg-Nordgren

Järjestyksessä kuudestoista Omenapäivä oli menestys, paikalla oli monta tyytyväistä vierailijaa auringonpaistetta ja iloisia myyjiä. Laakso, jossa Amos Anderson aikoinaan kuljeskeli, täyttyi musiikista ja houkuttelevista tuoksuista. Perhetapahtuma keräsi tällä kertaa lähes 3000 vierailijaa. 

Omenapäivänä löytyy aina jokaiselle jotakin. Käsitöitä, satokausituotteita ja vaihtelevat herkut sekoittuivat myös tänä vuonna tekniikka- ja metsäaiheisiin yritysesittelyihin. Kake & Co, Antti Sarpila ja Aarne Alligaattori vastasivat musiikillisesta annista. Kun vuorossa oli Aarne, koko laaksossa raikui ”KYLLÄ”, lapset totisesti olivat valmiita rokkaamaan yhdessä suositun alligaattorin kanssa. 

Viljelyssatoa, käsitöitä ja metsän omistusta

Käsityöläinen Annika Baarman-Sundblom on erittäin tyytyväinen tämän vuoden Omenapäivään. Baarman-Sundblomilla on mukana muun muassa tuotteita jotka lämmittävät näin syksyllä lämpötilojen laskiessa. 

- Villa on suosittu materiaali, mutta on myös monia jotka ovat sille allergisia. Puuvillamyssyt tekevät siksi myöskin kauppaansa. 

Puiston penkillä istuu Marianne Nyman Turusta ja näyttää nauttivan markkinahumusta. Nyman on nyt toista kertaa vierailulla Omenapäivänä.

- Lapsenlapseni halusi ehdottomasti tulla kuuntelemaan Aarne Alligaattoria ja syömään hattaraa. Päivä on ollut hieno, vaikka oli hieman ikävää joutua jonottamaan autossa 20 minuuttia. 

Järjestäjien suunnalta luvataan varmistaa, että paikoitus ensi vuonna sujuu. Muutamana päivänä ennen Omenapäivää kerääntynyt sademäärä pehmensi pellolle rakennetun paikoitusalueen siinä määrin, että liikenne ei nyt sujunut suunnitellulla tavalla.  

Kimito gymnasiumin abiturientit paistoivat markkinapuodissaan vohveleita ja myivät kahvia ja menua. Isak Walk siivosi lukiolaisten myyntipaikkaa jo tuntia ennen sulkemista. 

- Vohvelitaikina loppui. Olemme todella tyytyväisiä että saimme kerättyä rahaa luokkamme kassaan. Nyt suuntaamme yhdessä Tallinnan-risteilylle. 

Metsä- ja tekniikkaosastolla huomattin, että ihmiset ovat ottaneet vaikutteita käynnissä olevasta keskustelusta metsän eri rooleista. Näytteilleasettajat ovat iloisia, että intoa keskustella metsänhoidosta riittää.

- Ilmastokymykset herättävät keskustelua, ja moni metsänomistaja haluaa myös tulevaisuudessa harjoittaa kannattavaa metsätaloutta, sanoo Pia-Maria Thomssen, Suomen metsäkeskuksen Ilmastoviisas metsänomistaja -hankkeen projektipäällikkö. 

Viisi tonnia omenaa uusille omistajille

Söderlångvikin museolla oli avoimet ovet, ja moni lapsiperhe käytti tilaisuutta hyväkseen ja tutustui museoon ja osallistui Amos Rexin taidetyöpajaan. Museon suuressa ruokasalissa saatettiin myöhemmin iltapäivällä ihailla työpajan tuloksia. Mitä mielikuvituksellisimpia eläimiä oli syntynyt, pohjanaan tietysti omena. 

Ravintola Café Söderlångvikin lähettyvillä sijainnut omenatori notkui auringon hivelemiä omenoita eri väreissä. Lähes 5000 kg omenoita lähtivät vierailijoiden mukana kotiin, ja lisäksi muita omenatuotteita kuten hilloa ja mehua. Eri omenalaatujen maistelu ja sitä kautta oman suosikkinsa löytäminen oli suosittua. 

- Monet tiedustelivat mikä omenalajike on herkullisimmillaan juuri nyt. Monesti kysyttiin myös mikä hedelmistä sopii parhaiten talousomenaksi, kertoo kartanon vastaava puutarhuri Karin Arfman.

Myös vaunumuseossa saattoi tutustua moniin mielenkiintoisiin omenalajikkeisiin yhdessä tämän vuoden kirjailijavieraan kanssa. Gun-Britt Husberg on tänä vuonna julkaissut kirjan Äpplen i Finland (suom. Suomen omenat).

 

Café Söderlångvik sekä taidemuseo sulkeutuvat talveksi syyskuun viimeisenä päivänä, ja kiittävät asiakkaitaan upeasta kesäkaudesta. Myös tästedes Söderlångvikin kartanon ympäristöön ja luontopolkuihin saa vapasti tutustua. Omenapäivää vietetään jälleen ensi vuonna, syyskuun viimeisenä lauantaina.  (ABL)

Appeldagen 2021 matforsaljn ing Hanna Vuorio-Wilson

Marianne Nyman Turusta vieraili Omenapäivällä toista kertaa ja vei kotiin Söderlångvikin tilan omenamehua. 
Foto: Siv Vesterlund-Karlsson

Yhdessä ruokapaikoista sai nauttia grillattuja makkaroita omenachutneylla sekä karamelliomenoita. 
Foto Hanna Vuorio-Wilson

1_Tiarella_artikel

Anne Berglund.

Kukkapalvelu Tiarella on ilahduttanut meitä jo 23 vuotta, niistä 15 vuotta Tiarella on ollut Anne Berglundin omistuksissa. Omistajuus vaihtui kun kukkakauppa muutti paikkaa Moneta talosta nykyiseen tilaan Kemitra talossa. 

Ala on muuttunut paljon vuosien varrella, ammattitaitoa on ylläpidettävä ja trendejä on seurattava, kertoo Berglund joka on myös aktiivinen Suomen Kukkakauppiasliiton Varsinais-Suomen piirissä. Kukkasia myydään nykyisin paljon myös marketeissa mutta ammattitaidolla toteutetut ovat ihan eri asia, meiltä löytyy kasveja ja tuotteita jotka eroavat edukseen niistä, toteaa Berglund.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202139

Ihanat  asiakkaat, luovuus, toteuttaminen ja kukkaterapia on työssä parasta vaikka se on myös raskasta ja päivistä tulee pitkiä, jatkaa Berglund. Kiireisin aika alkaa keväällä, nyt vähän hiljaisempaa joten voi taas lähteä etsimään itseään että mihin ruukkuun keväällä jämähti, nauraa Berglund. 

Tällä hetkellä Tiarellassa suunnitellaan joulusesonkia, katalogeja selataan ja tilauksia tehdään.

Teksti & kuva: Heidi Sten

4_Tiarella_artikel

3_Tiarella_artikel

Joulukinkku sadonkorjuumarkkinoilta1

Kasper Lindroos

Kasper Lindroos myi joulukinkkuja September Openin sadonkorjuumarkkinoilla jo muutama viikko sitten. Vestax Mellangårdin kinkkuvalikoima on vähintään riittävä.

- Käytännössä ihan millainen kinkku tahansa, se leikataan tarvittaessa asiakkaan toiveiden mukaan, Lindroos kertoo.

Monen suosikki on potkaton kinkku, Lindroos itse ottaisi sen sijaan potkallisen kinkun.

- Sellaisen kanssa on aina vähän enemmän oikea fiilis, mutta se vaatii enemmän töitä, hän taustoittaa.

Kinkut ovat saatavissa joko suolattuna tai suolaamattomana. Lindroosin mukaan jotkut haluavat suolata kinkun edelleen itse.

- Käytännössä meiltä saa juuri sellaisen kinkun, kun haluaa. Jokaiselle löytyy sopiva.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202138

Joulupöytään on tarjolla myös esimerkiksi ulkofilettä, kassleria ja makkaraa.

- Siihen pyritään, että kaikki osat saadaan käyttöön. Sen vuoksi kinkut myydään aina paketteina. Paketeissa on mukana muun muassa makkaraa.

- Joulun aikaan voi kysellä myös erikoisempia lihoja, tai jos joku vaikka haluaa 100 kiloa makkaraa niin onnistuu, Lindroos nauraa.

Kaikki kinkut myydään etukäteen, Lindroosin mukaan sadonkorjuumarkkinoilla on myyty satoja kiloja lihaa. Kinkkuja voi kysyä myös suoraan Vestlax Mellangårdista, Lindroosin mukaan niitä on hyvin saatavilla, kunhan tilaus tulee ajoissa. Teurastusmäärä valitaan sen mukaan, paljonko kinkkuja on mennyt kaupaksi. Lindroosin potkallisen kinkun valmistamiseen menee pitkään.

- 90-asteessa kunnes sisälämpö on noin 70 -astetta, siihen menee lähes vuorokausi. Tammisavu tuo kinkkuun mukavasti makua, Lindroos vinkkaa lopuksi.

Kinkkujen kilohinnat vaihtelevat peruskinkun noin kahdestakymmenestä eurosta, toiveen mukaan leikattaviin kinkkuihin, joiden kilohinta on noin kolmekymmentä euroa.

http://www.mellangard.shop/

 

Teksti: Jerker Jokiniemi

Kristian Lindroos_Michael Nurmi_ablweb

Michael Nurmi ja Kristian Lindroos

Lokal1.fi on uusi Kemiönsaarella kehitetty portaali. Se vastaa kiinteistökaupan haasteisiin. Kiinteistövälityksessä ja -myynnissä kyse on yhä useammin arvoista. Asunnon ostamisessa painotetaan ekologisuutta rauhaa tai kaupungin sykettä. Lokal1 on paikallinen kaikkialla ja avoin kaikille yksityisille ja ammattilaisille.

- Lokal1 portaaliin voi määritellä omat arvot, joiden perusteella se etsii sopivat asunnot, kiinteistöasiantuntia Kristian Lindroos kertoo.

Lindroos toimii kiinteistövälittäjänä Kemiönsaarella ja on nähnyt kiinteistövälityksen muutoksen. Tunnepohjaisen haun lisäksi Lokal1 toimii perinteisesillä hakukriteereillä, niitäkin on toki kehitetty.

- Voit hakea samalla useampaa asiaa, esimerkiksi toimitilaa ja asuntoa, jolloin portaali etsii toimitilat, joiden yhteydessä on asunto, Lindroos kertoo.

Perinteisemmät hakukriteerit perustuvat kokoon ja sijaintiin sekä kiinteistön tietoihin. kiinteistövälittäjänä Lindroos tietää, että täydellistä asuntoa harvoin on tarjolla.

- Usein halutaan pieniä tai suurempia muutoksia asuntoon, Lindroos taustoittaa.

Lokal1 tarjoaa mahdollisuuden pyytää tarjouksia ja kilpailuttaa muutokset ja remontit helposti. Markkinoinnista vastaava Michael Nurmi kertoo, että kilpailutuksen voi tehdä harkinnassa olevaan kiinteistöön tai nykyiseen kiinteistöön. Kilpailutus ei siis ole yhteydessä kiinteistövälitykseen.

- Eli meillä voi kilpailuttaa myös oman kodin remontit.

Remonttikohteen määrittämisen jälkeen Lokal1 etsii alueelta sopivat yritykset. Tarjouspyynnön voi lähettää viidelle yritykselle. Nurmen mukaan alue, jolta yrityksiä etsitään, määritellään osoitteen perusteella.

- Paikallistuntemus on tärkeää, kohde tai ainakin alue on yritykselle tuttu, niin hinta on helpompi laskea, Nurmi kertoo.

Lokal1 toimii toistaiseksi kansallisena, mutta tarkoitus on laajentua kansainväliseksi portaaliksi.

OD6A7574september_open_artikel

Rohan tallien Jaakko Nuotiolla ovat korkeat odotukset September Openista - Yleensä meillä on ollut hyvä tuuri jopa sään kanssa.

Tänä vuonna September Open tapahtuman vetovastuussa ovat Hämeen keksiaikafestivaalit, Rohan Tallit ja Taalintehtaan kyläyhdistys. Tapahtumaan kuuluvat edelleen Keskiaikaistapahtumat, sadonkorjuumarkkinat sekä yritysmessut. Västanfjärdistä kotoisin olevien Rohan Tallien Jaakko Nuotio kertoo, että tapahtuma alkaa tänä vuonna jo perjantaina, kun Taverna-alue aukeaa. 

- Kolauunien edessä sijaitseva taverna on auki perjantaina puolille öin, Nuotio tarkentaa. 

Varsinainen tapahtuma aukeaa lauantaina. Nuotion mukaan myyjät saavat tulla jo perjantaina paikalle ja voivat olla paikalla aina siihen saakka, kun tapahtuma päättyy lauantaina puolilta öin. September Open järjestetään ensimmäistä kertaa tällä konseptilla. Nuotio uskoo, että tapahtumasta tulee todella hyvä. September Open on Kemiönsaaren suurin yleisötapahtuma. Kävijöitä on joka vuosi yli 6000 henkilöä. Nuotio ja Rohan tallit ovat olleet mukana tapahtumassa alusta saakka. 

- Nyt ollaan ensimmäistä kertaa mukana järjestämässä tätä, Nuotio kertoo.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202136

Mukana järjestelyissä on kaikkiaan noin viisikymmentä henkilöä. 

- Eihän tällaisen järjestäminen ole kovin monimutkaista, tapahtumien järjestäminen on meidän leipätyö, niin saadaan tehtyä rutiinilla, Nuotio taustoittaa. 

Nuotion mukaan tapahtumissa on silti aina paljon työtä, joka ei edes näy kävijöille, aikatauluja ja ennakkosuunnittelua. September Openin parhaana puolena Nuotio pitää ajankohtaa. 

- Tämä on monelle myyjälle kauden lopetus ja tähän aikaan ei Suomessa ole kauheasti tapahtumia enää. Kauden päättäjäiset osaltaan vaikuttavat siihen, että tapahtuma on kävijälle todella makea juttu

Kävijöitä Nuotio odottaa vähintään yhtä paljon kuin aiempina vuosina. Viimevuonna tapahtumaa ei järjestetty koronan vuoksi lainkaan, joten tänä vuonna on sosiaalinen tilaus tapahtumalle. Toki turvavälit ja koronaohjeistukset tulee ottaa huomioon. 

Text: Jerker Jokiniemi

Terrarium Bild 9_artikel

Terraario.

Tavallisimpia lemmikkejä ovat kissat ja koirat tai muut karvaiset otukset. Sari Nymanin kodissa on Jade koiran ja Reetu kissan lisäksi karvattomia lemmikkejä, neljä käärmettä, leopardigekko ja kolme lintuhämähäkkiä.

Nyman on kotoisin Tampereelta, mutta on asunut Kemiönsaarella jo kahdeksan vuotta. Alkuun hän ei ollut kiinnostunut eksoottisista lemmikeistä. Hän kertoo aiemmin pelänneensä niitä. Mitä enemmän hän sai tietoja näistä lajeista sitä vähemmän hän niitä pelkäsi. Tietämättömyys ja ajattelutapa saa ihmiset pelkäämään tuntemattomia eläimiä.

Nymanin ensimmäinen eksoottinen eläin oli kilpikonna. Sen jälkeen hän hankki maissikäärmeen ja parta-agaman.

Käärmeet, liskot ja hämähäkit eivät pidä käsittelystä ja niitä on parasta ihailla katsomalla. Nymanin mukaan on mielenkiintoista seurata niiden touhuja. Hänen mielestään ne ovat kauniita. Ne ovat yksilöitä ja niitä kuuluu hoitaa asianmukaisesti. Ennen lemmikin hankintaa on tutustuttava lajin tarpeisiin, jotta voisi hoitaa lemmikkiä oikein. Terraariolle on lain määräämät mitat, lajin, eläimen koon ja muiden tarpeiden mukaan.

(artikkeli jatkuu ilmoituksen alla)

kompass_254x140_abl_202135

Jotkut lajit ovat hyvinkin liikkuvaisia, toiset pitävät kaivamisesta tai kiipeilystä. Tilan on oltava tarpeeksi suuri, sekä kaivaville eläimille on oltava tarpeeksi pohjamateriaalia ja korkeutta riittävästi kiipeilijöille. Kosteus ja lämpötila on huomioitava.

Luonnossa eläimille löytyy piilopaikkoja. Kotioloissakin niitä kuuluu olla vaikka eläintä ei pääse seuraamaan, kun ne ovat piilossa. Käärmeiden ruoka koostuu enimmäkseen hiiristä ja rotista. Leopardigekko syö torakoita, toukkia ja heinäsirkkoja.

Nyman suosittaa vasta-alkajalle viljakäärmettä. Se on helppohoitoinen ja usein näkyvissä. 

- Lemmikit ovat aina olleet elämässäni läsnä ja tulevat jatkossakin olemaan, Nyman sanoo.

Teksti: Heidi Lindberg, Kuva: Sari Nyman, Käännös: Ingrid Sandman

Leopardgeckon Roosa Bild 5_artikel

Tarantula Bild 6_Artikel

Leopardgekko Roosa, 11 v. ja lintuhämähäkki.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram