Sami-Salminen_webbartikel

- Nu borde alla Kimitoöbor minimera antalet sociala kontakter och inte röra sig bland folk då det inte är nödvändigt, säger ledande läkaren Sami Salminen.

Den senaste tiden har fallen av covid-19 ökat markant på Kimitoön. Under de två senaste veckorna har fallen ökat med 12 personer och på måndagen hade vi totalt 17 fall. Under tisdagen tillkom det tre positiva testsvar, efter att man testat 58 personer under måndagen. Positivt i sammanhanget är att de positiva svaren var mindre i antal än väntat och att inga av de skolbarn som testades under måndagen var corona-positiva. Dessa fall är personer bosatta på Kimitoön, sedan finns det ytterligare några fall med personer skrivna på Kimitoön, men bosatta på annan ort.  Ledande läkaren Sami Salminen säger att han har en känsla av att fallen ännu kommer att öka den närmaste tiden. Från hälsocentralen arbetar man hårt med spårningen av smittan och med att få tag på alla personer som kan ha blivit exponerade. Arbetet med att spåra är tidskrävande och man har jobbat med detta under hela veckoslutet, denna vecka fås tilläggsresurser till spårningsarbetet.

De allra flesta som testat positivt är i åldern 40 till 70 år. Största delen har fått lindriga symtom, men några personer har fått allvarligare symtom. För den som testat positivt, väntar en minst sju dagar lång isolering och man måste vara symtomfri 48 timmar innan man får träffa andra igen. Salminen säger att incidenstalet, fall per 100 000 invånare, är högt för Kimitoön nu, men att det alltid ser värre ut då man räknar incidenstalet för mindre kommuner. Beredskapsledningsgruppen sammankommer regelbundet och diskuterar läget. I nuläget rekommenderas att alla fritidsaktiviteter håller paus. Om det visar sig att Kimitoön måste införa striktare restriktioner, så är det kommunstyrelsen som tar det beslutet. Enligt Salminen rör vi oss vid gränsen och den närmaste veckan avgör åt vilket håll vi är på väg.

- Avstånd är det absolut viktigaste, sedan kommer god handhygien. Därtill bör man använda ansiktsmask på offentliga ställen, säger Salminen.

EN SAK som verkligen oroar Salminen är att det visat sig att personer som är satta i karantän har rört sig på offentliga platser. Om man är satt i karantän, så ska man hållas hemma och inte utsätta andra människor för eventuell smitta. Om en person från en familj är satt i karantän, så får man förstås vistas i samma hem, men gärna ordna så att personen som är satt i karantän sover ensam. Ett karantänsbeslut är ett myndighetsbeslut. Man får gå ut på sin egen gård och till exempel rasta hunden om ingen annan kan göra det, men man får inte röra sig på offentliga platser. Det är på ens eget ansvar att man håller ett avstånd på minst två meter till andra. Man får inte heller besöka andra eller ta emot besök. Den som sitter i karantän kan få hjälp med butiksärenden, om man inte har möjlighet att få hjälp av släkt eller vänner.  Att bryta mot karantänsbeslut är straffbart.

Ett negativt testresultat är inte helt 100 % säkert, om symtomen fortsätter kan man behöva göra ett nytt test. Det är också mycket viktigt att personer med influensasymtom hålls hemma och undviker all social kontakt med andra. Nu behövs det att vi alla tänker efter och drar vårt strå till stacken för att få stopp på spridningen av corona på ön. Salminen uppmanar folk i alla åldrar att inte ordna kalas eller fester. Han säger vidare att det är onödigt att beskylla personer som testat positivt eller företag och platser, där smitta spridits. Platser där det förekommit exponering under en viss tid, är inte mera smittsamma än andra platser därefter. Det strör endast salt i såren för utpekade företag om människor börjar undvika dem.

- Nu borde alla Kimitoöbor minimera antalet sociala kontakter och inte röra sig bland folk då det inte är nödvändigt, säger Salminen.

Text: Maria Manelius/IS, Arkivfoto

HundenAbbe

Hunden Abbe visar upp Rakel Sjöbloms stickade sockor.

Lotten Eklund fann sitt intresse för gamla föremål redan som liten, mycket tack vare att hon är uppväxt med sina föräldrar som var intresserade av äldre prylar och kläder. Familjen åkte ofta tillsammans på loppisar, speciellt då de var på väg till hennes mormor och morfar och körde förbi ett omtyckt loppis som fanns på vägen.

Tillsammans med sin man flyttade Lotten Eklund in i gamla Tjuda skolas byggnad och har därefter haft sin egen köp och sälj-affär där. Hon köper alltså både in och säljer vidare intressanta föremål. Det kan vara allt från mattor, möbler, prydnader och inredningsattiraljer till tekstiler och kläder. Mest från hela eller delar av hem, t.ex. från flytt-, städ- eller dödsbon.

Även hennes mamma Rakel Sjöblom har stickat och tillverkat mattor som finns att köpa i affären.

Bland tekstiler finns det bland annat gamla bordsdukar, handdukar, sängkläder med spets, brudklänningar, dopkläder och andra festliga kläder som använts för väldigt många år sedan.

I affären finns alltså väldigt varierande typer av föremål från olika årtionden, somliga föremål kan vara t.o.m flera hundra år gamla. Därför menar hon även att det är viktigt att komma ihåg att behandla varorna med respekt samt att undvika att röra vid föremålen ifall du inte granskar dem i syfte att köpa dem. Gamla föremål tar lätt skada av att bli berörda. Speciellt gammal keramik och porslin tar lätt skada, samt metallföremål såsom nysilverbestick behöver putsas igen efter beröring för att behålla sin glans.

Hon vill även påminna om att då man besöker affären tänka på att stället i första hand är familjens hem där de bor tillsammans med sina tre hundar Abbe, Ida och Pippi. Även två katter och två kaniner hör till familjen. På gården finns också två hästar, rör dig alltså lugnt och sansat.

Hon påpekar att man gärna får besöka stället under öppethållningstiderna och följa ordningsreglerna.

- Folk söker ofta vintage föremål, olika designvaser, gamla bestick och en hel del gamla kläder, berättar Eklund.

Förutom det som finns i affären har hon även ställt upp ett så kallat samvetsloppis nära vägen. Det är ett loppis där du själv värderar föremålen och sköter om att du betalar det varan är värd.

TjudaSkola håller öppet lördagar från 11-14. Samvetsloppiset är öppet alla dagar då vädret tillåter från 11-16.

 

Text och foto: Heidi Lindberg käännös: Ingrid Sandman

Gamla-bestick

Gamla bestick är eftertraktade.

Julia-Lundsten_artikel

Tf kyrkoherde Julia Lundstén vid Dragsfjärds kyrka.

I dessa annorlunda tider, har också församlingen fått förändra sin verksamhet och hitta nya modeller för att möta församlingsborna. Under hösten har man ändå inte behövt köra ner verksamheten lika mycket som på våren, då coronapandemin bröt ut och det rådde undantagstillstånd i landet. Alla större evenemang och konserter har nu avbokats för resten av året. Enligt kyrkolagen måste församlingar hålla minst en gudstjänst varje vecka och Kimitoöns församling har vidtagit åtgärder för att gudstjänster och förrättningar skall vara säkra att besöka. Varannan bänk i kyrkorna är i användning och man har räknat ut hur många personer som säkert kan vistas samtidigt i kyrkorna. Man rekommenderar besökare att hålla avstånd och bära ansiktsmask samt hålla en god handhygien. På detta vis kan tillställningar ordnas på ett säkert sätt. Man har också tagit beslut om att inte ordna högmässor, det vill säga gudstjänster med nattvard, under november och december. Tf kyrkoherde Julia Lundstén säger att man i församlingen hela tiden följer med läget och anpassar verksamheten därefter.

VERKSAMHETER SOM innebär större risker, som pensionärsgrupper och körer, har tagit paus. Matutdelningen fortsätter som förut på tisdagar i Dalsbruk och på fredagar i Kimito, där tillsammans med Adventskyrkan. Barngrupper och skriftskolor paussar nu även. I all verksamhet följs myndigheternas föreskrifter.

I våras började församlingen publicera olika andakter och musikuppträdanden på sin Facebooksida. Man startade också en egen Youtubekanal och innehållet fick ett väldigt gott mottagande. Många uppskattade att ta del av verksamheten hemma i den egna soffan. Nu har man gjort beslut på att igen börja producera mera digitalt material, så håll utkik på sociala medier. Församlingen har också ett instagramkonto. Information om församlingens kommande evenemang hittar man på hemsidan www.kimitoonsforsamling.fi, på Facebooksidan och i Annonsbladets kyrkruta.

LUNDSTÈN POÄNGTERAR att församlingen fortfarande är öppen och att man alltid kan ta kontakt med präster, diakoner och övriga anställda för samtal eller frågor via telefon eller e-mail.

Julen, som är en av de viktigaste kristna högtiderna, är på antågande och många funderar säkert om man kommer att ha möjlighet att besöka julkyrkan i år. Lundstén säger att det nog inte kommer att ordnas traditionella julkyrkor, men att man kommer att försöka ordna alternativa andakter utomhus under julen. I planerna finns också en julvandring för hela familjen. Man försöker göra det bästa av situationen.

- Det är tråkigt med pauser i verksamheten, men vi måste alla dra vårt strå till stacken, för att förhindra större spridning av viruset, säger Lundstén.

 

Text och foto: Maria Manelius Käännös: Ingrid Sandman

Eva-Sjosten-_artikel

Eva Sjösten.

På torget i Dalsbruk hittar man varuhuset Wahlsten. I den rymliga affären finns nästan allt man kan behöva. På hyllorna samsas leksaker, inredningsprylar, djurtillbehör, tyger, kläder och allt möjligt annat för hushållet. Ägaren Eva Sjösten är mycket överraskad och glad över utmärkelsen Årets Företagare på Kimitoön 2020.

Sjöstens föräldrar startade affären i Dalsbruk år 1987 och år 2004 köpte hon företaget. Då fanns affären i Affärshuset, ett par hundra meter från torget. Där såldes mest plastprodukter, leksaker och mattor. Sjösten började ta in nya varor och då den större lokalen vid torget blev ledig fem år senare, flyttade Sjösten sin affär dit och kunde ta in ett ännu bredare sortiment av varor. Nu har företaget två anställda.

VARUHUSET WAHLSTEN besöks av både ortsbor, fritidsboende och turister. Speciellt sommartid trängs kunderna i affären för att hitta nya inredningsprylar till sina stugor. Vintertid är det mest ortsborna som handlar i varuhuset. Sortimentet är säsongbetonat och ändrar rätt mycket från sommar till vinter. Sjösten säger att hon tar in varor också efter humör och livssituation, då hon fick egna barn började hon ta in mera babygrejer och barnkläder. Varor har hon tidigare köpt mest från utlandet, nu försöker hon få in mera inhemska varor.

Det finns ingen motsvarande affär på ön, vi försöker ha lite annorlunda varor, säger Sjösten.

Affären har ett stort utbud av textilier och erbjuder också sömnadstjänst till sina kunder. Sjöstens mamma Anja Wahlsten är en duktig sömmerska och det är mest hon som syr gardiner, båtdynor, nya dragkedjor och annat som kunderna beställer. Det är även möjligt för kunder att få hembesök för måttagning och planering. Det de inte klarar av själva, skickar de vidare till andra företagare.

- Det är viktigt med samarbete mellan öns företagare, säger Sjösten.

SJÖSTEN berättar att hon hela tiden tänker framåt och försöker variera utbudet på varor och utöka servicen. Nya idéer föds, fast alla inte förverkligas. Nu finns tanken på att starta en web-butik.

Coronatiden har märkts i affären på så sätt, att sommarsäsongen startade tidigare i våras, då många kunder distansjobbade från sina fritidshus. Då folk vistas mera hemma och på sina stugor, vill de gärna förnya lite och kommer in för att handla inredningsprylar. Eftersom Wahlstens har ett lite annorlunda utbud av varor än de stora kedjorna, passar många fritidsboende på att köpa något nytt också till sin stadslägenhet.

- Det är roligt då folk använder lokala tjänster, säger Sjösten.

 

Text och foto: Maria Manelius/IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram