Sami-Salminen_webbartikel

Johtava lääkäri Sami Salminen kehottaa kaikkia minimoimaan sosiaaliset kontaktinsa ja välttämään turhaa liikkumista muiden ihmisten parissa.

 

Covid-19 -tapaukset ovat viime aikoina lisääntyneet huomattavasti Kemiönsaarellakin. Kahdessa viikossa tapauksia on tullut 12 lisää. Maanantaina tapauksia oli yhteensä 17. Tiistaina testattiin 58  ja kolme oli positiivisia. Myönteistä on silti, että positiivisten määrä oli odotettua pienempi. Kukaan testatuista koululaisista ei ollut saanut tartuntaa. 

Nyt testatut asuvat Kemiönsaarella. On myös muutamia koronatapauksia, jolloin henkilöt ovat täällä kirjoilla mutta asuvat muualla. Johtava lääkäri Sami Salminen kertoo uskovansa, että koronatapaukset tulevat lisääntymään lähiaikoina. Terveysasemalla uurastetaan tartunnan jäljittämisessä. Pyritään tavoittamaan kaikki mahdollisesti altistuneet henkilöt. Jäljittäminen on aikaa vaativaa ja sitä on tehty viikonlopun aikana. Tällä viikolla jäljittämiseen saadaan lisäresursseja.

Useimmat positiivisen testin saaneet ovat 49-70 vuoden ikäisiä. Useimmilla sairastuneilla on ollut lieviä oireita. Positiivisen testin saanut joutuu vähintään seitsemän päivän karanteeniin. Ennen kuin pääsee tapaamaan muita on oltava oireeton 48 tunnin ajan. 

Salmisen mukaan Kemiönsaaren insidenssiluku (tapausten määrä 100 000 asukasta kohden)  on korkea, mutta tältä aina näyttää, kun kyseessä on pieni kunta.

Valmiustyöryhmä kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan tilanteesta. Mikäli osoittautuu, että Kemiönsaaren olisi pakko määrätä kovempia rajoituksia, asiasta päättää kunnanhallitus. Salmisen mukaan rajaa ollaan tavoittamassa. Tuleva viikko kertoo mihin olemme menossa.

- Turvavälit ovat kaikkein tärkeintä ja seuraava hyvä käsihygienia. Julkisissa paikoissa on käytettävä maskia, hän sanoo.

SALMINEN on kovasti huolissaan siitä, että karanteeniin asetettuja ihmisiä on liikkunut julkisissa paikoissa. Karanteenissa olevan on pysyteltävä kotonaan eikä saa altistaa muita. Saman perheen jäsenet saavat tietenkin asua samassa kodissa. Mielellään tartunnan saanut laitetaan nukkumaan yksin. Karanteenipäätös on viranomaispäätös. Omalle pihalleen saa mennä ja esimerkiksi ulkoiluttaa koiraa jos ei apua siihen saa. Julkisiin paikkoihin ei saa mennä. Omalla vastuulla on vähintään kahden metrin etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin. Muiden luona ei saa vierailla eikä ottaa vieraita vastaan.  Apua voi saada kauppa-asioiden kanssa ellei apua ole saatavissa sukulaisilta tai ystäviltä. Karanteenin rikkominen on rangaistava teko.

Negatiivinen testitulos ei ole sataprosenttisen varma. Mikäli oireet jatkuvat voidaan tarvita uusi testi. On myös hyvin tärkeää, että flunssaoireista kärsivät pysyvät kotonaan ja välttävät kaikkia yhteyksiä muiden kanssa. Nyt meidän kaikkien pitää miettiä käyttäytymistämme ja tehtävä voitavamme estääksemme koronan lisääntymisen.

Salminen kehottaa kaikenikäisiä välttämään tilaisuuksien ja juhlien järjestämistä. Hän huomauttaa myös, ettei pitäisi syyttää positiivisen testituloksen saaneita tai yrityksiä tai paikkoja, joista tartunta on peräisin. Jos jossain tilassa on jonakin aikana ollut tartuntaa, ne eivät ole pitkään sen vaarallisempia kuin muutkaan paikat. Olisi vältettävä aiheuttamasta  lisävahinkoa yrityksille.

Salminen kehottaa kaikkia minimoimaan sosiaaliset kontaktinsa ja välttämään turhaa liikkumista muiden ihmisten parissa.

Teksti: Maria Manelius/IS, arkistokuva

HundenAbbe

Abbe -koira esittelee Rakel Sjöblomin neulomat sukat.

Lotten Eklund on pienestä pitäen ollut kiinnostunut vanhoista tavaroista. Tämä johtuu paljolti siitä, että hänen vanhempansa olivat kiinnostuneita vanhoista esineistä ja vaatteista. Perhe kävi usein kirpputoreilla, etenkin matkalla isovanhempien luo. Reitin varrella oli suosittu kirpputori.

Eklund muutti puolisonsa kanssa entisen Tjudan koulun tiloihin ja he perustivat oman osto- ja-myyntiliikkeensä sinne. Yritys ostaa ja myy mielenkiintoisia tavaroita aina matoista, huonekaluista, koriste-esineistä, sisustustarvikkeista, tekstiileistä vaatteisiin. Eniten tavaroita hankitaan muutto-, siivous- tai kuolinpesistä.

Eklundin kaupasta löytyy myös hänen  äitinsä Rakel Sjöblomin valmistamia käsitöitä kuten neuleita ja mattoja. 

Tekstiilien joukosta löytyy mm vanhoja pöytäliinoja, pyyhkeitä, pitsillä koristettuja lakanoita, hääpukuja, kastemekkoja ja muita hyvinkin vanhoja juhlavaatteita.

Laajaan tavaravalikoimaan mahtuu hyvin erilaisia tavaroita eri vuosikymmeniltä. Jotkut voivat olla jopa useita satoja vuosia. Eklundin mukaan on tärkeää käsitellä tavarat varoen ja välttää niihin koskemista ellei tarkasta niitä ostoaikeissa. Vanhat esineet ovat herkkiä ja voivat mennä rikki. Varsinkin vanha keramiikka ja posliini voi olla haurasta. Uushopeiset aterimet joudutaan kiillottamaan uudestaan, jos niihin kosketaan.

Eklund muistuttaa myös asiakkaita pitämään mielessään, että liike ennen kaikkea toimii perheen kotina. Siellä perhe asuu kolmen koiransa, Abben, Idan ja Pippin kanssa. Perheeseen kuuluvat myös kaksi kissaa ja kaksi kania. Pihapiirissä on kaksi hevosta joten siellä sopii liikkua rauhallisesti.

TjudaSkolaan voi tutustua aukioloaikoina ja sääntöjä noudattaen. Eklund kertoo, että asiakkaat usein etsivät vintagetavaroita, designmaljakoita, vanhoja aterimia ja aika usein vanhoja vaatteita.

Tien viereen Eklund on pystyttänyt ns omatuntokirppiksen. Maksat tavarasta arvioimasi hinnan.

TjudaSkola on auki lauantaisin klo 11-14. Omatuntokirppis on auki päivittäin sään salliessa klo 11-16.

 

Text och foto: Heidi Lindberg käännös: Ingrid Sandman

Gamla-bestick

Vanhat aterimet ovat suosittuja.

Julia-Lundsten_artikel

Vt kirkkoherra Julia Lundstén Dragsfjärdin kirkolla. 

Seurakuntakin on koronan vuoksi joutunut muuttamaan toimintaansa ja löytämään uusia tapoja tavata seurakuntalaiset. Syksyn aikana ei kuitenkaan ole ollut pakko vähentää toimintaa yhtä paljon kuin kevään poikkeustilan aikana. 

Nyt vuoden loppuun on peruttu kaikki suuret tapahtumat ja konsertit. Kirkollislain mukaan seurakuntien on järjestettävä vähintään yksi jumalanpalvelus viikossa. Kemiönsaaren seurakunta on tehnyt toimenpiteitä jotta jumalanpalvelukset ja muut toimitukset olisivat turvallisia. Vain joka toinen kirkonpenkki on käytössä. On laskettu, montako ihmistä kirkkoon voidaan turvallisesti päästää. Turvavälejä, maskeja ja käsihygieniaa suositellaan. On myös päätetty, ettei juhlajumalanpalveluksia järjestetä marras- ja joulukuun aikana. Vt kirkkoherra Julia Lundsténin mukaan seurakunta seuraa jatkuvasti tilannetta ja mukauttaa toimintansa sen mukaan.

RISKIÄ merkitsevät toiminnat, kuten eläkeläisryhmät ja kuorot ovat tauolla. Ruoanjakelu jatkuu entiseen tapaansa tiistaisin Taalintehtaalla ja perjantaisin Kemiössä, jossa yhteistyössä Adventtikirkon kanssa. Lastenryhmät ja rippikoulut ovat myös tauolla. Viranomaisten ohjeita noudatetaan kaikessa toiminnassa.

Keväällä seurakunta alkoi järjestää erilaisia hartaushetkiä ja musiikkitapahumia Facebook -sivullaan. Oma Youtubekanavakin perustettiin. Se otettiin oikein hyvin vastaan. Monet arvostivat mahdollisuutta osallistua seurakunnan tapahtumiin omalta kotisohvaltaan.

Nyt on päätetty taas tuottaa lisää digitaalista sisältöä. Siitä kiinnostuneiden kannattaa seurata somea. Seurakunnalla on myös instagramtili. Kotisivulta www.kimitoonsforsamling.fi sekä Facebookista ja Ilmoituslehden kirkollisesta ruudusta löytyy tietoja seurakunnan tapahtumista.

LUNDSTÉN korostaa, että seurakunta edelleen on auki; puhelimitse tai sähköpostitse voi ottaa yhteyttä pappeihin, diakoneihin ja muuhun henkilökuntaan keskustelun tai kyselyjen merkeissä.

Joulu on tulossa ja monet varmaan pohtivat voiko tänä vuonna käydä joulukirkossa. Lundsténin mukaan perinteisiä joulukirkkoja ei järjestetä, mutta tarkoituksena on järjestää vaihtoehtoisia hartaushetkiä ulkosalla. Suunnitellaan myös koko perheen jouluvaellusta. Pyritään tekemään tilanteesta mahdollisimman hyvä.

- Ovathan toimintatauot ikäviä, mutta meidän on tehtävä voitavamme, jotta virus ei leviäisi, Lundstén sanoo.

Text och foto: Maria Manelius Käännös: Ingrid Sandman

Eva-Sjosten-_artikel

Eva Sjösten.

Tavaratalo Wahlsten löytyy Taalintehtaan torin laidalta. Tilavasta liikkeestä löytyvät melkein kaikki taloudessa tarvittavat tuotteet. Hyllyissä on leluja, sisustustarvikkeita, kankaita, vaatteita ja paljon muuta. Omistaja Eva Sjösten on hyvin yllättynyt ja iloinen saadessaan Vuoden Yrittäjä Kemiönsaarella 2020 -palkinnon.

Sjöstenin vanhemmat perustivat liikkeen vuonna 1987. Sjösten osti sen vuonna 2004. Siihen aikaan liike sijaitsi Liiketalossa pari sataa metriä torilta. Valikoimissa oli eniten muovituotteita, leluja ja mattoja. Sjösten laajensi valikoimia. Kun isompi liiketila torin laidalla viisi vuotta myöhemmin vapautui, hän muutti sinne ja pääsi laajentamaan valikoimia entistä enemmän. Nyt yritys työllistää kaksi palkattua henkilöä.

WAHLSTENIN asiakkaita ovat niin paikkakuntalaiset, vapaa-ajan asukkaat kuin matkailijatkin. Etenkin kesällä liikkeessä on paljon asiakkaita, jotka etsivät uusia sisustustarvikkeita mökkeihinsä. Talvisaikaan asiakkaina ovat etenkin paikkakuntalaiset.

Valikoimat vaihtelevat kausien mukaan ja ovat aika erilaisia eri vuodenaikoina. Sjösten kertoo ostavansa sisään tuotteita riippuen omasta mielentilasta ja elämäntilanteesta. Kun hän sai lapsia hän alkoi ostaa sisään enemmän vauvojen tarvikkeita ja lastenvaatteita. Ennen hän hankki eniten tuotteita ulkomailta. Nyt hän pyrkii hankkimaaan enemmän kotimaisia tuotteita.

- Saarella ei ole toista samanlaista kauppaa. Pyrimme tarjoamaan hieman erilaisia tuotteita, hän sanoo.

Liikkeessä on suuri valikoima tekstiilejä. Asiakkaille tarjotaan myös ompelupalveluita. Evan äiti Anja Wahlsten on pätevä ompelija. Hän ompelee verhoja, venetyynyjä, vaihtaa asiakkaille vetoketjut ja suorittaa muitakin tilaustöitä. Kotikäyntejäkin tehdään mittausten ja suunnittelun merkeissä. Mikä ei Wahlstenin perheen voimin onnistu, toimitetaan muille yrittäjille suoritettavaksi.

- Saaren yrittäjien välinen yhteistyö on tärkeää, Sjösten sanoo.

HÄN KERTOO koko ajan suunnittelevansa toimintaa tulevaisuuden varalle ja pyrkivänsä pitämään varaston vaihtelevana. Palvelujakin lisätään. Uusia ideoita syntyy; kaikkia ei silti toteuteta. Parhaillaan hän pohtii nettikaupan perustamista.

Korona on tuntunut kaupassa siten, että kesäkausi käynnistyi tavallista aikaisemmin; monethan tekivät etätöitä vapaa-ajan asunnoissaan. Kun ihmiset viettävät enemmän aikaa kotonaan ja mökeissään, he haluavat mielellään uusia sisustustaan. Silloin he saapuvat ostamaan sisustustarvikkeita. Koska Wahlstenilta löytyy hieman erilaisia tavaroita kuin suurten ketjujen liikkeistä, monet vapaa-ajan asukkaat ostavat uutta myöskin kaupunkiasuntoonsa.

- On mukavaa, kun ihmiset hyödyntävät paikallisia palveluita, Sjösten toteaa.

 

Text och foto: Maria Manelius/IS

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram