ballonger_artikel

Valborg kommer trots undantagstillståndet. I år sluter man sig inte samman och firar i stora sällskap och det lönar sig inte att släpa picknickkorgen till parken.

Det går dock att fira valborg på den egna gården, på balkongen eller till exempel på golvet i vardagsrummet. När man stannar hemma och inte beger sig ut bland folk lyckas ett mera hållbart valborgsfirande bättre. Sorteringen går också lättare när sopkärlen finns bakom knuten i det egna köket.

Så här gör du ett mera hållbart val:

Kärl: Duka upp mera hållbart på valborg genom att välja äkta porslin från kärlskåpet för första maj-picknicken. Eftersom picknickkorgen inte behöver bäras längre än till den egna gården finns det ingen orsak att använda engångskärl. Onödigt avfall uppkommer inte när man låter bli att köpa engångskärl.

Ballonger och första maj-krimskrams: När man har tid lönar det sig att använda en stund för att gräva så djupt som möjligt i hemmets gömmor. Ofta hittar man impulsinköpta serpentiner, ballonger och dekorationer av misstag när man söker efter något annat. Nu är det dags att söka på allvar och använda de gamla innan man skaffar nya.

Tygservetter: Fick första maj-bordsduken en fläck som inte går bort i tvätten? Den händige klipper bordsduken i bitar och syr hållbara servetter av den till första maj-dukningen. När servetterna inte längre duger till middagar kan de användas som hållbart hushållspapper. Och när de inte längre duger som hushållspapper kan de användas som biltvättningstrasor tills de är slutanvända. Om man inte själv har tillräckligt med talang kan man stöda små företag. Många säljer hållbara produkter på nätet eller i stenfotsbutiker.

Första maj-delikatesser: Uppskatta noggrant de mängder du bjuder på så det inte uppstår något svinn. I år behöver du inte dela första maj-delikatesserna med bekanta som sitter på filten bredvid, så satsa på kvalitet framom kvantitet. Om du gjorde för mycket, lägg det i kylskåpet eller frys ner det och njut av det senare!

Första maj-dekorationer: Kombinera bildkonstkunskaperna med handarbete! Anlita skol- och dagisbarnen där hemma att virka hållbara serpentiner. För att fira första maj kan man pyssla dekorationer av papper, käppar, snöre eller till exempel wc-pappershylsor. Av gamla färggranna textilier kan man med maskin sy glada vimplar som kan hängas i träden på gården. Endast fantasin sätter gränser!

 

Så här sorterar du avfallet som uppkommer under valborg:

Kärl: Använd riktiga kärl! Ifall lättjan slår till hör våta och smutsiga engångskärl hemma i kärlet för brännbart avfall oavsett om de är av kartong eller plast.

Grill och grillkol: Första maj är rätt tidpunkt att tända i grillen! Om den gamla grillen inte längre blir varm eller den har fått hål, sorteras kol- och gasgrillen som metall, elgrillen som en elapparat. De tas avgiftsfritt emot vid LSJH:s sorteringsstationer. Kyl grillkolen ordentligt innan du sorterar dem som brännbart avfall.

Folieballonger: Folieballongerna hör inte hemma i metallinsamlingskärlet, eftersom de har en plastyta, även om de verkar metalliska. För folieballongerna till avfallskärlet för brännbart avfall när de tjänat ut sitt syfte.

Ballonger: Spruckna ballonger är även de brännbart avfall. Plastförpackningen, som ballongerna finns i då man köper dem från butiken, kan däremot sorteras i insamlingskärlet för plastförpackningar. Plastförpackningar samlas in vid Rinki-ekopunkterna och i många husbolag. Plastförpackningar tas även avgiftsfritt emot vid LSJH:s sorteringsstationer. Kolla närmaste mottagningsplats på adressen www.kierrätys.info.

Kexpaket: Kexpaket av kartong, som läggs i insamlingskärlet för kartongförpackningar, återvinns till hylskartong. Kom ihåg att platta till kartongförpackningarna ordentligt. Kartongförpackningar som inte plattats till fyller insamlingskärlet illa kvickt.

Skumvinsglas:  Ifall ett skumvinsglas av glas går sönder sorteras skärvorna som brännbart avfall. Ett dricksglas som tål hetta hör inte hemma i insamlingskärlet för förpackningsglas!

Tallrik: Om en porslinstallrik går sönder ska den sorteras som brännbart avfall. Om flera tallrikar eller andra keramiska kärl såsom kaffekoppar går sönder lönar de sig att ställa undan dem för att senare föra dem till sorteringsstationen. Där tas de emot som keramikkärl. Keramikkärl levereras till tegelfabriken som råmaterial till nya tegel.

Servett: Engångsservetter är bioavfall, så lägg dem i husbolagets bioavfallskärl eller kompostera dem i din egen kompostbehållare.

Metallburk: Lämna inte metallburkar liggande i naturen. För pantbelagda burkar till butiken och övriga till metallinsamlingskärlet.

Munkfett: Fett från flottyrkokning av munkar och struvor får inte hällas i avloppet. Packa fettet tätt till exempel i en mjölkkartong och lägg den i kärlet för brännbart avfall.

Potatissallads-, korv- och köttbullsförpackning: Färdigmatsförpackningar av plast sorteras i plastinsamlingskärlet om du får dem rena genom att skölja dem med svalt vatten. Om det inte räcker att skölja med svalt vatten ska de smutsiga plastförpackningarna sorteras i kärlet för brännbart avfall.

Flaskkork: Genom att googla hittar man alla möjliga slags tips för pyssel med skumpa- och vinkorkar. Är man skicklig kan man göra en dörrkrans, en nyckelring eller ett pannunderlägg av dem. Om pysselinspirationen inte infinner sig sorteras de som brännbart avfall. Skumpakorkens metalldelar och flaskkorkar av metall sorteras i metallkärlet.

Bordsduk: Fick bordsduken en fläck som inte går bort i tvätten? Om du inte själv klarar av att fixa dynvar eller servetter av bordsduken, släng inte textilavfall i det brännbara avfallet. Bordsduken kan återvinnas som avlagda textilier! Avlagda textilier tas emot avgiftsfritt bland annat vid LSJH:s sorteringsstationer. Läs mera på adressen www.lsjh.fi/avlagda-textilier-till-insamling/.

Serpentin: Om du använder serpentiner som är köpta från butiken, sortera dem efter användningen som brännbart avfall. Trots att serpentinen känns som papper hör den inte hemma i pappersinsamlingen.

Mjödflaska: Pantbelagda mjödflaskor av glas eller plast förs till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Glasflaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet och plastflaskor utan pant kan återvinnas som plastförpackningar. Kom ihåg att ta loss korken från flaskan och lägga dem skilt i kärlet. Gamla flaskor ger karaktär till dukningar som ljusstakar eller blomvaser.

Chipspåse: Chipspåsens insida ser utan tvivel silvrigt metallisk ut. Trots det är påsen gjord av plast, så den kan återvinnas som en plastförpackning.

Skumpaflaska: Det lönar sig att föra pantbelagda skumpa- eller champagneflaskor av glas till butikernas mottagningspunkter för flaskor. Flaskor utan pant läggs i glasinsamlingskärlet.

Serpentinspray: Serpentinsprayär i sig brännbart avfall, men den är förpackad i en aerosolförpackning, som bör sorteras som farligt avfall. Farligt avfall tas gratis emot vid LSJH:s avfallscentraler, sorteringsstationer, ambulerande insamlingar och mottagningspunkter för farligt avfall. Mera information om mottagningen av farligt avfall på adressen: www.lsjh.fi/farligt-avfall/.

Take away-matförpackningar: Plastaskar, styroxförpackningar och plastpåsar som innehållit första maj-delikatesser från närrestaurangen, kan sorteras som plastförpackningar efter att de sköljts med svalt vatten. Bruna papperskassar sorteras som kartongförpackningar, vita kan läggas i pappersinsamlingen.

Första maj-krimskrams: Det lönar sig definitivt att minimera införskaffningen av onödigt krimskrams av plast. Ifall man trots allt faller för första maj-sakerna, lönar det sig att gömma undan vippor, hattar och masker samt annat krimskrams av plast för kommande behov. Då man inte köper nytt alla år förebygger man uppkomsten av avfall och sparar på miljön. Ifall plastsakerna blir oanvändbara, är de brännbart avfall.

Studentmössa: Det fina med studentmössan är att smuts bara ökar dess trovärdighet. Ifall mössan dock går sönder så att den blir oanvändbar, sorteras den som brännbart avfall.

Glömde vi sätta med något avfall du grubblar över på listan? Ingen fara! I avfallets ABC hittar du sorteringsanvisningar för alla avfall och avfallstyper: www.lsjh.fi/sv/abc

 

Sorteringsstationens öppettiderna under valborg:

På valborgsmässoafton 30.4 betjänar Kimitoöns sorteringsstation kl. 13-18

https://www.lsjh.fi/sv/avfallsmottagning/avfallscentraler-och-stationer/kimitoons-sorteringsstation/

 

Text: Pressmeddelande Lounais-Suomen Jätehuolto

terrassvy_artikel

Lockar liknande vyer med egen ro framtidens distansarbetare?

Inflyttningen till Kimitoöns kommun var 42 personer i mars, över dubbelt jämfört med 2018 (16) och 2019 (19). Redaktionen känner till att somliga skrev sig här då gränsen till Nyland stängdes. Men kommer inflyttningen att öka på sikt då distansarbete eventuellt blir det nya normala?

Kommunens utvecklingschef Gunilla Granberg bekräftar att många har skrivit sig i kommunen under mars. Det är hon glad för men vågar inte i det här skedet dra långtgående slutsatser.

- Dels är magistratens siffror alltid preliminära; statistikscentralens tillförlitliga siffror  får kommunen i efterhand. Antalet inflyttade kan dessutom variera väldigt kraftigt under olika månader.

Enligt Granberg kan en positiv följd av den tunga krisen vara att de fritidsboende ännu mer än förr märker hur bra det går att jobba på distans från sin andrabostad. På sikt väljer de kanske att flytta hit för gott. (MN)

Kimito kyrkas renovering är klar och kyrkan kan tas i bruk igen. Arbetet med att förnya hela elsystemet, installera ny belysning och ljudteknik tog tio veckor. Veckan innan påsk hade man slutgranskning av renoveringen, då alla som ansvarat för projektet deltog och arbetet godkändes och undertecknades. Från församlingens sida deltog t.f. kyrkoherde Anders Laxell och ekonomichef Pernilla Gustafsson. En arbetsgrupp, med Rabbe Sjöberg som ordförande, har bevakat processen.

Huvudentreprenör var El-Sähkö Sjöholm som gjorde de elektriska installationerna. Tommy Sjöholm berättar att arbetet löpte enligt planerna och man kom bra överens med församlingen om förändringar under arbetet. Arbetet underlättades av en bra plan gjord av Strandells El. Kabeldragningarna var besvärliga i stenkyrkan. Man fick fräsa upp fogar mellan stenplattorna i golvet och gömma in ledningarna i mellanrummen, som sedan fogades samman igen. Det blev väldigt snyggt och man märker knappt de nya fogarna. Uppe på kyrkvinden har man dragit elkablar i en lång skena och fört in kablarna genom gamla befintliga hål till kyrkorummet nedanför. Längs väggarna i kyrksalen går kablarna sedan i svarta rör.

gruppen_3-11

Involverade i projektet var:  Mikael Eggert, Mikael Sjöblom, Rabbe Sjöberg, Kim Strandell, Peik Cygnel och/ja Tommy Sjöholm.

PROJEKTLEDARE Peik Cygnel säger att tanken med hela renoveringen var att byta ut gammal utrustning samt förbättra kyrkans belysning och ljudåtergivning. Arbetet har gjorts tillsammans med museiverket, som kommit med krav på vilka armaturer man får använda sig av och hurudan belysningen får bli. Efter lite diskussion fick man tillåtelse att lysa upp valven i kyrkan. Ljusstyrkan kan ändras enligt behov, till vardags kommer man att använda sig av ungefär 30% av effekten. Museiverket krävde också att de lokalt gjorda trekantiga lamporna från 1960-talet vid pelarna skulle sparas. Högre upp på pelarna installerades vita lampor som är riktade åt olika håll. Belysningssystemet har olika inställningar för gudstjänster, förrättningar och musikuppträdanden. I vapenhuset hänger tre filamentlampor i rökt glas med ett varmt gulaktigt sken och välkomnar kyrkobesökarna.

Som övervakare av det tekniska fungerade Mikael Eggert, som även kom med idéer för belysningen. Mikael Sjöblom var arbetsskyddsövervakare för projektet. Arbetet med att förnya ljudtekniken har utförst av Audico. Personalen kommer att få skolning av företaget.

DÅ EN KYRKA varit ur bruk för en renovering, skall den återinvigas. Man hade tänkt ordna invigningsgudstjänst genast efter renoveringen men på grund av coronaepidemin och det undantagstillstånd som råder, får församlingen och församlingsmedlemmarna nu vänta med detta. Man hoppas på att kunna ordna med festgudstjänst så fort läget tillåter.

Text & framside & gruppfotot: Maria Manelius Käännös: Ingrid Sandman,
Interiörfoton: Dan Lindström / www.nylund.fi

munskydd_artikel_6095558084502602443

Munskydd är bristvara inom vården redan nu, trots att coronaepidemin ännu beskrivs vara i början. Det här har lett till att små hantverkare börjar kontaktas med förfrågningar om att tillverka munskydd.

Annika Baarman-Sundblom har redan blivit kontaktad av privata vårdbolag som beställt munskydd.

- Jag fick på torsdag en förfrågan av ett privat vårdbolag från Helsingfors som arbetar med hemvård. De behövde munskydd så snabbt som möjligt och jag satte igång med att sy på lördag. Det har blivit sena kvällar, men nu på tisdag har jag 92 färdiga munskydd klara för leverans, berättar hon.

Hon har räknat ut att hon hinner tillverka ungefär 2-3 munskydd i timmen. De är tillverkade av tättvävt lakanstyg med sex stycken veck för att få bättre passform. De har även en ficka för extra filter på baksidan och knytband i bomull. De tål både tvätt och kokning.

Tyghantverkare kan komma att bli en riktig resurs i tillverkningen av skyddsutrustning åt vårdpersonalen under de kommande månaderna.

 

Text: Rebecca Börman, Käännös: Ingrid Sandman Foto/kuva: Privat/yksityinen & HannoliFoto

KerstinLindholm_artikel

Kerstin Lindholm (på foto) och dottern Fanny Illman är två bland många andra som på frivillig basis ställer upp och hjälper personer i riskgrupper under coronakrisen.

De har redan ett antal gånger hunnit hjälpa äldre med att handla både från matbutiken, från Vahlbergs och apoteket och Kerstins man Greger har också hjälpt till att bära in ved.

- Jag anmälde att jag kan hjälpa till via Facebook-sidan ”Corona hjälp Kimitoön” och fick kort därefter hjälpuppdrag att ta mig ann, berättar Kerstin.

Kerstin som varit aktiv i både Röda Korsets första hjälp grupp och i Sjöräddningen, är van att rycka ut och hjälpa till i krissituationer och tycker att det är viktigt att alla som kan hjälper till!

 

Butikshjälpen för riskgrupper får användas aktivare

Butikshjälpen som upprätthålls av Kimitoöns kommun och Kimitoöns församling riktar sig till riskgrupper för coronaviruset.

Henrika Tytärniemi som koordinerar verksamheten från kommunens sida, ser gärna att flera använder sig av tjänsten.

- Den är inte till för bara över 70 åringar, utan också för personer med grundsjukdomar i alla åldrar och även närståendevårdare som vårdar en anhörig i hemmet förklarar hon.

Genom att använda sig av denna service kan målgruppen, förutom att skydda sig själv också skydda sina nära anhöriga att utsättas för smittorisk.

Kontaktuppgifter och öppethållningstider för butikshjälpen: må–fre kl. 9–16, tel. 040 6197 174 eller 040 6197 121. (RB)

 

Text: Rebecca Börman, Käännös: Ingrid Sandman. Foto: Privat

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram