ballonger_artikel

Vappu tulee poikkeustilanteesta huolimatta. Tänä vuonna juhlimaan ei kuitenkaan kokoonnuta isoissa porukoissa, eikä piknikkassia kannata raahata puistoon.

Vappua voi kuitenkin juhlia omalla pihalla, parvekkeella tai vaikka olohuoneen lattialla. Kun kotoa ei lähdetä turuille ja toreille, onnistuu vapun vietto aiempaa kestävämmin. Lajittelukin on helpompaa, kun jäteastiat löytyvät nurkan takaa omasta keittiöstä.

Näin valitset kestävämmin:

Astiat: Kata vappu kestävämmin valitsemalla astiakaapista vappupiknikille ihan oikeaa posliinia. Kun piknikkassia ei tarvitse kuljettaa kotipihaa pidemmälle, ei kertakäyttöastioiden käytölle ole perusteita. Turhaa jätettä ei synny, kun jättää kertakäyttöastiat ostamatta.

Ilmapallot ja vappukrääsä: Kun aikaa on, kannattaa siitä käyttää hetki kaivautumalla mahdollisimman syvälle jemma-nimiseen paikkaan. Usein hetken mielijohteesta ostetut serpentiinit, ilmapallot ja koristeet löytyvät vahingossa jotain muuta hakiessa. Nyt on aikaa etsiä ihan tarkoituksella ja käyttää vanhat pois, ennen kuin hankkii uusia tilalle.

Kangasservietit: Tuliko vappupöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Näppärä leikkelee pöytäliinan ja ompelee siitä kestoserviettejä vapun kattaukseen. Kun servietit eivät enää kelpaa illalliskäyttöön, voi niitä käyttää kestotalouspaperina. Ja kun ne eivät sovellu enää talouspaperikäyttöön, voi ne käyttää loppuun autonpesurätteinä. Jos taitoa ei ole omasta takaa, voi tukea pienyrittäjää. Monet myyvät kestotuotteita netissä tai kivijalkaliikkeissä.

Vappuherkut: Mitoita tarjoilumäärät huolella, jotta hävikkiä ei synny. Tänä vuonna vappuherkkuja ei tarvitse jakaa naapuriviltillä köllöttelevien tuttujen kanssa, joten satsaa määrän sijasta laatuun. Jos tuli tehtyä ylimääräistä, laita takaisin jääkaappiin tai pakasta – ja nauti myöhemmin!

Vapun koristeet: Yhdistä kuvaamataito ja käsityöt!Valjasta kotona maleksivat koulu- ja päiväkotilapset virkkaamaan kestoserpentiiniä. Vapun kunniaksi erilaisia koristeita voi askarrella paperista, kepeistä, narusta tai vaikka niistä vessapaperihylsyistä. Vanhoista värikkäistä tekstiileistä voi saumurilla surauttaa iloisen lippuviirin pihapuuta koristamaan. Vain mielikuvitus on rajana!

 

Näin lajittelet vapun jätteet:

Astiat: Käytä oikeita astioita! Mikäli laiskuus jostain syystä iskee, kuuluu märät ja likaiset kertakäyttöastiat lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan, olivatpa ne sitten kartonkia tai muovia.

Grilli ja grillihiilet: Vappuna on juuri oikea aika laittaa grilli tulille! Jos vanha grilli ei enää suostu kuumenemaan tai siihen on tullut reikä, lajitellaan hiili- ja kaasugrilli metalliin, sähkögrilli sähkölaitteisiin. Ne otetaan maksutta vastaan LSJH:n lajitteluasemilla. Jäähdytä grillihiilet kunnolla, ennen kuin lajittelet ne polttokelpoiseen.

Foliopallo: Foliopallot eivät kuulu metallinkeräysastiaan, sillä niissä on muovipinta, vaikka ne metalliselta näyttävätkin. Kun foliopallot vetelevät viimeisiään, vie ne polttokelpoisen jätteen jäteastiaan.

Ilmapallo: Puhjenneet ilmapallot ovat nekin polttokelpoista jätettä. Kaupasta ostettujen ilmapallojen ympärillä olevan muovipakkauksen voi sen sijaan lajitella muovipakkausten keräysastiaan. Muovipakkauksia kerätään Rinki-ekopisteillä sekä monessa taloyhtiössä. Muovipakkauksia otetaan maksutta vastaan myös LSJH:n lajitteluasemilla. Katso lähin vastaanottopaikka osoitteesta www.kierrätys.info.

Keksipaketti: Kartonkinen keksipaketti kiertää hylsykartongiksi kartonkipakkausten keräysastiasta. Muista litistää kartonkipakkaukset kunnolla. Litistämättömät kartonkipakkaukset täyttävät keräysastian alta aikayksikön.

Kuohuviinilasi: Mikäli lasinen kuohuviinilasi menee rikki, lajitellaan sirpaleet polttokelpoiseen jätteeseen. Kuumuutta kestävä juomalasi ei kuulu lasipakkausten keräysastiaan!

Lautanen: Jos posliinilautanen särkyy, kuuluu se lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Jos lautasia tai muita keraamisia astioita, kuten kahvikuppeja, särkyy monta, kannattaa ne jemmata kiikutettavaksi lajitteluasemalle. Siellä ne vastaanotetaan astiakeramiikkana. Astiakeramiikka toimitetaan tiilitehtaalle uusien tiilien raaka-aineeksi.

Lautasliina: Kertakäyttöiset lautasliinat ovat biojätettä, joten vie ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoi omassa kompostorissasi.

Metallitölkki: Älä jätä metallitölkkejä lojumaan luontoon. Vie pantilliset kauppaan ja pantittomat metallinkeräysastiaan.

Munkkirasva: Munkki- tai tippaleipärasvaa ei saa kaataa viemäriin! Pakkaa rasva tiiviisti esimerkiksi maitotölkkiin ja laita polttokelpoisen jätteen astiaan.

Perunasalaatti-, nakki- ja lihapullapaketit: Valmisruokien muoviset pakkaukset kuuluu lajitella muovinkeräysastiaan, mikäli saat ne puhtaaksi viileällä vedellä huuhtomalla. Jos huuhtominen viileällä vedellä ei riitä, kuuluu likaiset muovipakkaukset lajitella polttokelpoiseen.

Pullonkorkki: Googlettamalla löytyy jos jonkinmoista askarteluvinkkiä skumppa- ja viinipullonkorkeille. Taitava tekee niistä ovikranssin, avaimenperän tai pannunalusen. Jos askartelu ei inspiroi, lajittele polttokelpoiseen. Skumppapullon korkin metallinen kiristäjä sekä metalliset pullonkorkit lajitellaan metalliin.

Pöytäliina: Tuliko pöytäliinaan tahra, joka ei lähde pois pesussa? Jos omat taidot eivät riitä tuunaamaan pöytäliinasta tyynyliinoja tai serviettejä, älä heitä tekstiilijätettä polttokelpoiseen jätteeseen. Pöytäliinan voi kierrättää poistotekstiilinä! Poistotekstiiliä otetaan maksutta vastaan muun muassa LSJH:n lajitteluasemilla. Lue lisää osoitteesta www.lsjh.fi/poistotekstiilit-keraykseen.

Serpentiini: Jos käytät kaupasta ostettua serpentiiniä, lajittele se käytön jälkeen polttokelpoiseen jätteeseen. Vaikka serpentiini tuntuu paperiselta, se ei kuitenkaan kuulu paperinkeräykseen.

Simapullo: Lasiset tai muoviset pantilliset simapullot kauppojen pullonpalautuspisteisiin, pantittomat lasiset pullot lasinkeräysastiaan. Pantittomat muoviset pullot voi kierrättää muovipakkauksina. Muista irrottaa muovipullosta korkki ja laita pullo ja korkki erikseen astiaan. Vanhoista pulloista saa kattauksiin ilmettä, kun niitä käyttää kynttilänjalkoina tai kukkamaljakkoina.

Sipsipussi: Sipsipussin sisäosa on eittämättä metallimaisen hopeinen. Siitä huolimatta pussi on muovia, joten sen voi kierrättää muovipakkauksena.

Skumppapullo: Pantilliset lasiset kuohuviini- tai samppanjapullot kannattaa palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat voi nakata lasinkeräysastiaan.

Suihkuserpentiini: Suihkutettava serpentiini itsessään on polttokelpoista jätettä, mutta se on pakattu ponnekaasupulloon, joka kuuluu lajitella vaarallisiin jätteisiin. Vaarallisia jätteitä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla, kiertävissä keräyksissä sekä vaarallisten jätteiden vastaanottopisteillä. Lisätietoa vaarallisista jätteiden vastaanotosta osoitteessa www.lsjh.fi/vaarallisten-jatteiden-vastaanotto.

Take away -ruokapakkaukset: Lähiravintolasta noudettujen vappuherkkujen muovirasiat, styroxpakkaukset ja muovipussit voit lajitella viileällä vedellä huuhtaistuna muovipakkauksiin. Kantamiseen käytetty ruskea paperikassi lajitellaan kartonkipakkauksiin, valkoinen paperikassi soveltuu myös paperinkeräykseen.

Vappukrääsä: Kaikenlaisen turhan muovikrääsän hamstraaminen kannattaa ehdottomasti minimoida. Mikäli vapputavaraan kuitenkin sortuu, kaikenlaiset huiskat, hatut ja naamarit sekä muu ehjä muovikrääsä kannattaa jemmata tulevia vappuja ajatellen. Kun ei joka vuosi osteta uutta, ehkäistään turhan jätteen syntymistä ja säästetään ympäristöä. Mikäli sekalainen muovitavara tulee tiensä päähän, on sille oikea osoite polttokelpoinen jäte.

Ylioppilaslakki: Ylioppilaslakin hienous on siinä, että lika vain lisää uskottavuutta. Mikäli lakki kuitenkin hajoaa käyttökelvottomaksi, lajitellaan se polttokelpoiseen jätteeseen.

Unohdimmeko listasta jonkin mieltäsi askarruttavan jätteen? Ei hätää! Jätteiden ABC:sta löydät kaikkien jätteiden ja jätelajien lajitteluohjeet: www.lsjh.fi/abc.

 

Vapunaattona 30.4. Kemiönsaaren lajitteluasema palvelee to 13-18

https://www.lsjh.fi/fi/jatteen-vastaanotto/jatekeskukset-ja-asemat/kemionsaaren-lajitteluasema/

 

Teksti: Lehdistötiedote Lounais-Suomen Jätehuolto

terrassvy_artikel

Kutsuuko vastaavanlaiset näköalat ja oma rauha tulevaisuuden etätyöntekijöitä?

Saarelle kirjoille hakeutui maaliskuussa 42 henkilöä, mikä on yli tuplasti verrattuna edellisvuosien maaliskuuhun (2018 16,  2019 19). Toimituksen tietoon on tullut, että jotkut tekivät sen kun Uudenmaan rajat suljettiin. Lisääntyykö sisäänmuutto pitkän päällä, kun etätyöstä ehkä tulee uusi normaali?

Kunnan kehittämispäällikkö Gunilla Granberg vahvistaa, että monet ovat halunneet kirjoille maaliskuussa. Hän iloitsee, mutta ei halua tässä vaiheessa vielä tehdä liian pitkälle vieviä johtopäätöksiä.

- Maistraatin numerot ovat aina alustavia. Kunta saa tilastokeskuksen lopulliset numerot vasta jälkikäteen. Lisäksi sisäänmuuttajien määrä vaihtelee kovasti eri kuukausina.

Granbergin mukaan vakavan koronakriisin myönteisiä vaikutuksia voi olla, että vapaa-ajan asukkaat entistä selvemmin huomaavat, miten hyvin etätyö kakkosasunnosta sujuu. Pitkän päälle he ehkä päättävät muuttaa tänne vakituisesti. (MN/IS)

Kemiön kirkon kunnostus on valmiina ja kirkko voidaan ottaa käyttöön. Koko sähköjärjestelmän uusiminen sekä uuden valaistuksen ja äänitekniikan  asentaminen kesti kymmenen viikkoa. Lopputarkastus suoritettiin viikkoa ennen pääsiäistä. Paikalla olivat kaikki projektista vastanneet. Työt hyväksyttiin ja kuitattiin. Seurakunnan puolesta tilaisuuteen osallistui v.t. kirkkoherra Anders Laxell ja talouspäällikkö Pernilla Gustafsson. Työryhmä puheenjohtajanaan Rabbe Sjöberg on valvonut prosessia.

Pääurakoitsija El-Sähkö Sjöholm vastasi sähköasennuksista. Tommy Sjöholmin mukaan työ sujui suunnitelmien mukaisesti. Yhteistyö seurakunnan kanssa koskien työn aikana syntyneitä muutoksia sujui myös hyvin. Työtä helpotti Strandells El:in laatima hyvä suunnitelma.

Hankalia olivat kaapeleiden asennukset keskiaikaisessa kivikirkossa. Oli pakko tehdä urat kivisten lattialaattojen saumoihin ja piilottaa kaapelit sinne, minkä jälkeen urat täytettiin uudestaan. Lopputulos on hyvin siisti eikä uusia saumoja juuri huomaa. Kirkon ullakolla sähkökaapelit on asennettu pitkään kiskoon josta kaapelit on laskettu kirkkotilaan katon olemassa olevien reikien kautta. Kirkkosalin seinissä kaapelit on piilotettu mustiin putkiin.

gruppen_3-11

Projektissa mukana olivat: Mikael Eggert, Mikael Sjöblom, Rabbe Sjöberg, Kim Strandell, Peik Cygnel ja Tommy Sjöholm.

PROJEKTIN johtaja Peik Cygnel kertoo, että kunnostuksen päämääränä oli vaihtaa vanhat varusteet sekä parantaa kirkon valaistusta ja äänentoistoa. Työ on suoritettu yhdessä tuumin Museoviraston kanssa. Virasto on ohjeistanut valaisimien valinnassa ja valaistuksesta yleensäkin. Keskusteluja käytiin mm kirkon holvien valaisemisesta, minkä virasto lopulta salli. Valaistuksen voimakkuutta voidaan tarpeen mukaan säätää. Normaalisti tehosta käytetään n. 30 prosenttia. Virasto vaati, että pylväiden paikallisesti tuotetut 1960-luvun valaisimet säilytetään. Ylempänä asennettiin eri suuntiin valkoisia valaisimia. Valaistusjärjestelmää säädetään eri tavalla jumalanpalvelusten, kirkollisten toimitusten ja musiikkiesiintymisten aikana. Asehuoneessa on kolme savulasista filamenttilamppua, joissa lämmin kellertävä valo.

TEKNISEN työn valvojana toimi Mikael Eggert. Hänelläkin oli ideoita valaistuksen suhteen. Työsuojeluvalvojana toimi Mikael Sjöblom. Äänitekniikan uusimistyöstä vastasi Audico, joka myös kouluttaa kirkon henkilökuntaa tekniikan käytössä. Kirkon oltua kunnostuksen aikana käyttämättä se on vihittävä käyttöönsä uudestaan. Ajatuksena oli järjestää vihkimisjumalanpalvelus välittömästi kunnostuksen jälkeen. Koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi seurakunta ja seurakunnan jäsenet joutuvat nyt odottamaan kirkon uudelleen vihkimistä. Tarkoituksena on järjestää juhlajumalanpalvelus heti, kun tilanne sen mahdollistaa.

Teksti & etusivu- ja ryhmäkuva: Maria Manelius Käännös: Ingrid Sandman,
Kuvat sisältä: Dan Lindström / www.nylund.fi

munskydd_artikel_6095558084502602443

Kasvosuojuksista on pula jo nyt, vaikka koronaepidemiaa kuvataan vasta alkaneeksi. Puute on johtanut siihen, että pieniltä käsityöyrittäjiltä on tiedusteltu, voisivatko he valmistaa kasvosuojuksia.

Yksityiset hoivayhtiöt ovat ottaneet yhteyttä kemiönsaarelaiseen Annika Baarman-Sundblomiin ja tilanneet häneltä niitä. Hän kertoo jo viime viikolla saaneensa tiedusteluja helsinkiläisyhtiöltä, joka toimii kotihoidon piirissä. Yhtiö tarvitsi mahdollisimman nopeasti kasvosuojuksia ja Baarman-Sundblom alkoi ommella niitä jo lauantaina.

- Olen ommellut iltamyöhään, mutta nyt (tiistaina) niitä on valmiina toimitettavaksi peräti 92 kappaletta, hän kertoo.

Hän pystyy valmistamaan tunnissa n. 2-3 kappaletta. Kasvosuojukset tehdään tiiviistä lakanakankaasta, johon ommellaan kuusi laskosta, jotta ne saisivat sopivan muodon. Takana niissä on tasku ylimääräistä suodatinta varten. Suojukset kiinnitetään kasvoille puuvillanauhalla. Suojukset kestävät tavallista pesua ja myös keittämistä.

Ompelua suorittavista käsityöläisistä voikin tulla varsinainen resurssi kun hoivahenkilökunta tarvitsee suojavarusteita tulevien kuukausien ajan.

 

Text: Rebecca Börman, Käännös: Ingrid Sandman Foto/kuva: Privat/yksityinen & HannoliFoto

KerstinLindholm_artikel

Kerstin Lindholm (kuvassa) ja hänen tyttärensä Fanny Illman  kuuluvat moniin vapaaehtoisiin, jotka auttavat riskiryhmän henkilöitä koronakriisin aikana.

He ovat jo useita kertoja auttaneet ikäihmisiä ruokakaupan, apteekin ja Vahlbergin  ostosten tekemisessä. Kerstinin aviomies Gregerkin on auttanut polttopuiden sisään kantamisessa.

Kerstin kertoo ilmoittautuneensa vapaaehtoiseksi ”Corona hjälp Kimitoön” -sivustolla. Pian sen jälkeen avunpyyntöjä tulikin. Kerstin on toiminut aktiivina sekä SPR:n ensiapuryhmässä että meripelastuksen parissa. Hän on tottunut lähtemään apuun kriisitilanteissa. Hänestä on tärkeää, että kaikki auttavat, jotka voivat niin tehdä!

 

Kaupankäyntiapua voidaan hyödyntää aktiivisemmin

Kunta ja seurakunta järjestävät kaupankäyntiapua koronan riskiryhmille. Kunnan puolesta toimintaa koordinoiva Henrika Tytärniemi toivoo, että nykyistä useammat hyödyntäisivät palvelua.

- Se on tarkoitettu muillekin kuin yli 70-vuotiaille eli myös kaikenikäisille perussairauksista kärsiville ja omaishoitajille, hän selvittää.

Käyttämällä kaupankäyntipalvelua kohderyhmän suojaamisen ohella voidaan myös suojata lähiomaisia tartuntavaaralta. Yhteystiedot ja kaupankäyntiavun aukioloajat: ma-pe klo 9-16, puh. 040 6197 174 tai 040 6197121.

 

Text: Rebecca Börman, Käännös: Ingrid Sandman. Foto: Privat

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram