studeranden

Studeranden som ordnar tävlingen/Opiskelijat jotka järjestävät kilpailun: Sara Grandén, Anton Kerke, Matilda Wargh & Robert Ylikorpi

Kundbetjäningstävlingen som ordnades i Pargas och Kimitoön år 2018 ordnas i år igen. Ifjol omfattade tävlingen företag i Dalsbruk, vinnaren ifjol var K-market Kompis, Axel Eriksson med personal.

År 2018 kom Pargas kommun och Kimitoöns kommun på en idé för att lyfta fram företagen i regionen. Det blev till en kundbetjäningstävling i samarbete med studeranden från Yrkeshögskolan Novia. I år kommer den på nytt, i år har även St: Karins kommun kommit med.

Enkäten kommer att vara öppen för svar från och med den 27 oktober till den 9 november 2019. Länken till enkäten kommer att finnas på Kimitoöns kommuns hemsida. Förutom den elektroniska enkäten kommer det att ordnas tre pop-up tillfällen dit man kan komma och svara på en fysisk svarsblankett. Två av tillfällena kommer att ordnas tisdagen den 29 oktober, mellan kl. 9 och 15. Man kan komma och svara till K-Supermarket i Kimito samt Café Four C i Dalsbruk. Det sista tillfället ordnas den 30 oktober i Knallis i Västanfjärd, från kl. 14 till 16.

Kundbetjäningstävlingen kom som ett svar på de utmaningar som företagen hade med sin kundbetjäning. Tanken var att tävlingen skulle sporra till bättre kundbetjäning inom företagen i kommunerna och även ge synlighet till företagen så att invånarna kommer ihåg att stötta sina lokala företag. (ABL)

jussi_IMG_8841_1

Trivs på jobbet. Jussi Lindberg firar sin 30-åriga yrkesbana med kaffebjudning på Engelsby Verk 25.10.

Johan ”Jussi” Lindberg firar sina 30 år på Engelsby Verk 25.10 med kaffebjudning. Helt oerhört är det ju inte att man håller sig till samma jobb så länge, men vardagsmat är det inte heller numera.

– Det känns fortfarande bra att jobba här fast det gått 30 år. Orsakerna till det är många, bland annat tycker jag att Jörgen Törnqvist är en bra chef och så trivs jag verkligen bra med mina arbetskompisar. En annan viktig sak är humorn vi har här på jobbet, med den har vi kommit långt, funderar Jussi och preciserar att han egentligen redan ”sliter på tredje chefen” om man är riktigt petnoga.

– Jörgens far Rudolf Törnqvist var med i svängen då jag började 1989, och nu har vi förstås Jörgens son Jens här också.

Jussis första arbetsuppgift var att köra järnhandelns lastbil, vilket förblev hans syssla i tio års tid. Därefter har han fungerat som försäljare.

DET speciella med Jussi som arbetstagare är att han är väldigt aktiv inom musiklivet. Han har utkommit med två album, och turnerar aktivt runt i Svensk-Finland. För tillfället är han tillsammans med tre andra aktuell med välgörenhets-julkonsertserien, som äger rum på ön i början av december.

– Det händer sig att spelningarna ibland kolliderar med jobbet, vilket alltid gått att pussla ihop tack vare Jörgens tillmötesgående inställning. Jag för min del har kommit emot med mina övriga arbetstider, eftersom jag tycker att arrangemang av den här typen måste bygga på ömsesidighet.

Har du någonsin tänkt på att byta jobb?

– Faktiskt inte. Med det menar jag att jag inte självmant har funderat på saken fast jag fått några arbetserbjudanden under åren. Erbjudandena skulle ändå ha varit ett hopp i det okända – kanske är det så att jag håller mig till det som är bekant och känns tryggt.

DISC-analysen fick en hel del publicitet i och med Thomas Eriksons kioskvältarbok ”Omgiven av idioter”. I analysen kategoriseras till exempel människorna på en arbetsplats i fyra grupper: tillmötesgående, dominanta, stabila och i inspirerande.

Vilken grupp tycker du att du mest tillhör?

– Tja, det är inte helt lätt att svara på det där, men kanske jag mest är inspirerande. Jag trivs bland folk och med kundbetjäning.

Sami-Salminen_artikelfoto_IMG_8830

Kommunstyrelsen valde medicine licentiat Sami Salminen till öns nya ledande läkare på måndag. När Annonsbladet ringde honom nästa dag var han redan på jobb som inhoppare i Kimito hälsostation. Officiellt tillträder han sin tjänst 1.11.

Omsorgschef Harald Holmström säger sig vara jättenöjd och glad över styrelsens beslut.

– Jag ville tro att det är möjligt att anställa en egen ledande läkare till avdelningen. Nu när vi har en är det lättare att utveckla arbetet på sikt.

Salminen som är född och uppvuxen i Pemar, berättar att han har en positiv bild av Kimitoön, både när det gäller orten, hälsovårdspersonalen och patienterna.

– Jag känner mig hemma i en kommun av den här storleken. Dessutom har jag jobbat här några korta omgångar i ett tidigare skede och känner den vägen några av skötarna här. Jag inte påstå att jag känner orten, men helt främmande är den inte.

Intervjun går på finska tills Salminen får frågan hur han klarar svenskan. Svaret kommer på flytande svenska.

– Kimitoön är en tvåspråkig ort med svenskan i viktig ställning. Därför ser jag det som viktigt att alla ska få tala sitt modersmål. Jag kan inte säga att jag är tvåspråkig, men jag talar svenska så gott jag kan.  Litet draghjälp har jag av att jag gjorde militärtjänstgöringen i Nylands brigad och att jag vid behov talat svenska på jobbet.

Han säger sig gilla tanken med kundbetjäning, också utöver språket.

– Det kanske har med min bakgrund på den privata sektorn att göra, men jag upplever kundbetjäningen som viktig i likhet med kundupplevelsen: det ska kännas tryggt och trivsamt att vara på en mottagning.

 

Kan du tänka dig att flytta till ön?

– Jag, min fru och våra två barn (3 och 6 år) bor i ett hus i Littois i St:Karins, så vi har vårt liv där. Däremot har några vänner redan frågat mig om vi inte ska skaffa oss en sommarstugetomt på ön. Vi får väl se hur det blir med den saken. När man tänker på arbetsresan tycker jag att jag nog klarar ca 45 minuters körtid i ena riktningen.

Han tillägger att bilresan känns kort jämfört med det förra arbetet i östra Finland, då han var tvungen att endast komma hem till helgen.

Salminen har tidigare jobbat både inom privat och offentlig hälsovård. Tidigare som läkare i kliniskt arbete, regionansvarig chef och affärsansvarig chef för Attendo, senare som hälsocentralläkare i St:Karins och som delägarläkare i en privat läkarstation i landets östra delar.

Text och foto: Sam Cygnel. Käännös: Ingrid Sandman

 

Senioreriskolan_artikelfoto

Tredjeklassisterna Calicia (t.v.) och Célia (t.h.) Lindström uppskattar Stigs närvaro i skolvardagen. De tycker att han är humoristisk och trevlig, och det är roligt när han berättar om hur det var förr.

I 20 år har Folkhälsan bedrivit ”Seniorer i skolan”- verksamhet. En senior i skolan är en vuxen som helt på frivillig basis fungerar som en extra resurs och stöd i arbetet för såväl barnen som personalen. Senioren deltar i skolvardagen under några timmar i veckan och uppgifterna planeras utgående från seniorens egna intressen och önskemål.

I Amosparkens skola har Stig Lundström, 73 fungerat som skolfarfar i 6 år. Han tycker det är mycket givande och rekommenderar det varmt för andra som har lite tid över och vill använda den till att hjälpa till. Seniorer i skolan är mycket uppskattade både av lärare och elever. Extra händer behövs alltid och en ökad vuxennärvaro i skolan ger trygghet för barnen. Stig är populär bland eleverna och fick på hösten ett varmt välkomnande när han första gången besökte sina tredjeklassister, som han varit skolfarfar för sedan första klass. På frågan om det krävs specialkunskaper för att bli senior i skolan, säger Stig att det inte behövs. Senioren är en helt vanlig människa, med lite extra tid och vilja att hjälpa till och som tycker om att umgås med barn. Viktigt är också att kunna beakta barns sätt att tänka och förstå saker.

Senioren i skolan behöver inte vara specialist i något skolämne, men har man kunskaper och egna erfarenheter och specialkunnande från yrkeslivet eller från hobbyn så får man gärna dela med sig av dem. Stig som arbetat största delen av sitt liv på bank, men även drivit jordbruk, brukar berätta för barnen om ekonomi och arbetet som jordbrukare. Barnen får fråga frågor och tycker det är väldigt intressant att höra om hur det var förr, berättar Stig. Livserfarenheten är det viktigaste en senior i skolan kan dela med sig av. Vill man så kan man också komma överens om att enbart delta i undervisningen i något visst ämne, t.ex. har man en skolfarfar i Amosparken som enbart deltar i slöjdundervisning, eftersom han har specialkunnande inom träslöjd.

Folkhälsans koordinator för frivilligverksamhet i Åboland Chatrin Kotka, berättar att eftersom verksamheten är helt frivillig så är det upp till var och en att själv avgöra hur mycket tid och på vilket sätt man vill fungera som senior i skolan. Lönen man får är nya upplevelser och erfarenheter. Folkhälsan ordnar även träffar och inspirationsdagar för frivilliga under vilka man har möjlighet att utbyta tankar och erfarenheter med andra seniorer i skolor.

- På Kimitoön har många seniorer slutat med verksamheten p.g.a. hög ålder, berättar Kotka. Därför välkomnas nu många nya seniorer med på Kimitoön. Det ordnas en introduktionskurs för nya intresserade frivilliga för verksamheten torsdagen den 24.10 i Åbo. Alla intresserade är varmt välkomna att ta kontakt med via e-post chatrin.kotka@folkhalsan.fi eller telefon 044 4883000.

 

Text & Foto Rebecca Börman  Käännös Ingrid Sandman

 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram