studeranden

Opiskelijat jotka järjestävät kilpailun: Sara Grandén, Anton Kerke, Matilda Wargh & Robert Ylikorpi

Paraisilla ja Kemiönsaarella viime vuonna järjestettävä asiakaspalvelukilpailu järjestetään tänäkin vuonna. Viime vuonna kilpailivat Taalintehtaan yritykset ja voittajaksi selvisi K-Market Kompis, kauppias Axel Eriksson henkilökuntineen.

Alun perin idea, jonka avulla Paraisten ja Kemiönsaaren kunnat voisivat nostaa esille paikalliset yritykset, syntyi kunnissa. Yhdessä ammattikoulu Novian opiskelijoiden kanssa järjestettiin kilpailu. Tänä vuonna järjestettävään kilpailutukseen osallistuu Kaarinakin.

Kyselyyn voi vastata alkaen lokakuun 27. päivästä aina marraskuun 9. päivään. Netistä löytyy linkki Kemiönsaaren kunnan kotisivulta. Nettikyselyn ohella järjestetään kolme pop up -tilaisuutta, jolloin yleisö pääsee vastaamaan paperilomakkeella. Tiistaina lokakuun 29. pnä klo 9-15 välisenä aikana voi vastata Kemiön K-Supermarketilla ja Taalintehtaan Café Four C:n luona. Kolmas tilaisuus on lokakuun 30. pnä Västanfjärdin Knalliksella klo 14-16.

Kilpailu on tapa puuttua yritysten asiakaspalveluhaasteisiin. Ajatuksena on, että kilpailu kannustaisi yrityksiä parantamaan asiakaspalveluaan kunnissa, samalla suoden yrityksille nähtävyyttä, jotta asukkaat muistaisivat hyödyntää paikallisia palveluita. (ABL/IS)

jussi_IMG_8841_1

Viihtyy töissä. Jussi Lindberg juhlii 30-vuotista uraansa tarjaomalla kahvit Engelsbyn tehtaalla 25.10

Johan ”Jussi” Lindberg juhlii 25.10. 30 vuottaan Engelsbyn tehtaalla kahvitarjoilulla. Eihän niin pitkä ura samassa paikassa ole niin ihmeellistä, mutta ehkä silti nykyään.

Lindberg kertoo, että 30 vuoden jälkeenkin työ tuntuu mukavalta. Syitä on useita. 

- Jörgen Törnqvist on hyvä johtaja ja viihdyn todella työtovereitteni parissa. Tärkeää on työpaikalla vallitseva huumori. Se kantaa pitkälle, Jussi sanoo kertoen että hän nyt jo on kolmannen johtajan ”kiusana”.

Jörgenin Rudolf -isä johti yritystä, kun Lindberg aloitti 1989. Nyt Jörgenin Jens –poika on töissä Engelsbyn tehtaalla.

Lindbergin ensimmäinen työtehtävä oli rautakaupan kuorma-auton kuljettaminen. Tätä tehtävää hän hoiti kymmenen vuotta. Sen jälkeen hän on toiminut myyjänä.

ANSIOTYÖNSÄ ohella Lindberg toimii hyvin aktiivisesti musiikin parissa. Hän on julkaissut kaksi albumia ja esiintyy aktiivisesti kiertueillaan ympäri suomenruotsalaisia seutuja. Tällä hetkellä hän valmistautuu kolmen muun kanssa joulukuun alussa saarella pidettävään hyväntekeväisyysjoulukonserttisarjaan.

Hän kertoo, että esiintymiset välillä sattuvat aikaan, jolloin hänen kuuluisi olla töissä. Jörgen Törnqvist on suhtautunut myönteisesti asiaan ja kaikki on järjestynyt. Lindberg puolestaan on joustanut ja suorittanut työtehtävät omalla ajallaan.

- Mielestäni kummankin osapuolen kuuluu joustaa, Lindberg kertoo. 

Oletko koskaan miettinyt työn vaihtamista?

- En todellakaan. Toki minulle vuosien varrella on tarjottu muitakin töitä. Mutta työn vaihtaminen olisi tiennyt hyppäämistä tuntemattomaan. Taidan olla ihminen, joka viihtyy tutussa ja turvallisessa.

DISC-analyysi tuli melko tunnetuksi Thomas Eriksonin ”Omgivan av idioter” -menestyskirjan myötä. Analyysin mukaan esimerkiksi työyhteisön ihmiset voidaan jakaa neljään ryhmään: myötämieliset, dominoivat, vakaat ja inspiroivat.

Mihin ryhmään luokittelisit itsesi?

- Eihän tuohon ole helppo vastata. Ehkä olen etenkin inspiroiva. Viihdyn ihmisten ja asiakaspalvelun parissa.  

 

Sami-Salminen_artikelfoto_IMG_8830

Kunnanhallitus valitsi maanantaina lääketieteen lisensiaatti Sami Salmisen johtavaksi lääkäriksi. Jo seuraavana päivänä, kun Ilmoituslehti otti häneen yhteyttä puhelimitse, hän oli töissä Kemiön terveysasemalla keikkalääkärinä. Virallisesti hän astuu virkaansa marraskuun alusta.

Peruspalvelujohtaja Harald Holmström kertoo olevansa tosi tyytyväinen ja iloinen hallituksen valinnasta.

- Halusin uskoa, että osastolle löytyisi oma johtava lääkäri. Nyt, kun meillä sellainen on, työt on helpompi kehittää pitkällä tähtäimellä.

PAIMION kasvatti Salminen kertoo, että hänellä on myönteinen kuva saaresta, niin paikkakunnasta, terveyshuollon henkilökunnasta kuin potilaistakin.

- Tämän kokoinen kunta sopii sielunmaisemaani. Lisäksi olen jo aiemmin työskennellyt täällä lyhyen ajan ja tutustunut joihinkin hoitajiin. En voi väittää tuntevani paikkakuntaa, mutta se ei myöskään ole minulle täysin  vieras.

Käymme haastattelua suomeksi kunnes kysyn, miten Salminen pärjää ruotsiksi. Hän vastaa sujuvalla ruotsinkielellä.

- Kemiönsaari on kaksikielinen ja ruotsi on enemmistön äidinkielenä. Minusta on tärkeää, että kaikki voivat asioida äidinkielellään. En voi sanoa olevani kaksikielinen, mutta puhun ruotsia niin hyvin kuin osaan. Vetoapua on siitäkin, että suoritin asepalvelukseni Uuudenmaan prikaatissa. Tarpeen vaatiessa puhun töissä ruotsia.

Salmisen mukaan hyvään asiakaspalveluun kuuluu, kielen ohella, paljon muutakin.

- Tämä ehkä johtuu siitä, että olen toiminut yksityisellä puolella. Koen asiakaspalvelun ja asiakkaan kokemuksen tärkeiksi: potilaan kuuluu tuntea olonsa turvalliseksi ja mukavaksi.

 

Voisitko ajatella saarelle muuttoa?

- Minä, vaimoni ja kaksi lastamme (3 ja 6) asumme Kaarinan Littoisissa olevassa talossa. Meidän yksityiselämämme on siellä. Mutta jotkut ystävämme ovat jo tiedustelleet, aiommeko hankkia kesämökin saarelta. Nähtäväksi jää. Mielestäni n. 45 minuutin työmatkat suuntaansa ovat  kohtuullisia.

Salminen lisää, että tällainen työmatka tuntuu lyhyeltä verrattuna hänen entiseen työhönsä Itä-Suomessa, jolloin hän pääsi käymään kotonaan vain viikonloppuisin.

SALMINEN on aiemmin työskennellyt niin yksityisen kuin julkisenkin terveyshuollon piirissä. Hän on toiminut kliinisen työn parissa, Attendon aluevastaavana johtajana ja liiketaloudellisena johtajana, myöhemmin Kaarinan terveyskeskslääkärinä sekä osakaslääkärinä yksityisessä lääkärinasemassa Itä-Suomessa.

Text och foto: Sam Cygnel. Käännös: Ingrid Sandman

 

Senioreriskolan_artikelfoto

Kolmosluokkalaiset Calicia (vas.) ja Célia (oik.) Lindström arvostavat että Stig on läsnä koulussa. Hän on heistä huumorintajuinen, mukava ja heistä on mukava kuulla miten oli ennen.

Folkhälsan on jo 20 vuoden aikana järjestänyt ”Seniorer i skolan” -toimintaa. Tämä tarkoittaa, että ikäihminen vapaaehtoisesti toimii koulun lisäresurssina ja koulussa tehtävän työn tukena niin lapsille kuin henkilökunnalle. Hän osallistuu koulun arkeen muutamia tunteja viikossa. Hänen toimintansa suunnitellan ihäihmisen omien kiinnostuksen kohteiden ja toivomusten perusteella.

Stig Lundström, 73 on toiminut Amosparkens skolan ”isoisänä” kuusi vuotta. Hänestä se on ollut hyvin antoisaa ja siksi hän lämpimästi suosittelee sitä muillekin ikäihmisille, joilla on hieman ylimääräistä aikaa ja jotka haluavat auttaa. 

Sekä opettajat  että oppilaat arvostavat kovasti isovanhempina koulussa toimivia ikäihmisiä. Lisäapu on aina tarpeen. Kun kouluissa on enemmän aikuisia, lapsetkin tuntevat olonsa turvalliseksi.

Stig on suosittu ja oppilaat toivottivat hänet lämpimästi tervetulleeksi, kun hän syksyllä saapui ensimmäistä kertaa kolmanteen luokkaan; hän on toiminut vaarina näille oppilaille jo ensimmäisestä luokasta lähtien. Stig kertoo, ettei kouluvaari tarvitse erikoisosaamista. Kouluvaari ja koulumummi ovat ihan tavallisia, lasten parissa viihtyviä ja lapsia ymmärtäviä ihmisiä.

Minkään kouluaineen tietoja ei kaivata, mutta työkokemuksiaan ja työelämän tai harrasteiden kautta kertynyttä erikoisosaamistaan voi kyllä hyödyntää lasten kanssa toimiessaan.

Stig on toiminut pankkialalla, mutta myöskin maanviljelyksen parissa. Hän kertoo lapsille taloudesta ja maanviljelijän työstä. Lapset kyselevät menneistä ajoista ja ovat kiinnostuneita siitä, miten asiat olivat ennen. Parasta, minkä ikäihminen voi antaa lapsille on elämänkokemus. 

Halutessaan ikäihminen voi myös osallistua pelkästään jonkun yksittäisen aineen opetukseen. Amosparkens skolassa on esimerkiksi eräs ikäihminen, joka osallistuu vain puutöihin, hän kun omaa alan erikoisosaamista.

Chatrin Kotka, joka toimii Folkhälsanin vapaaehtoistyön koordinaattorina Turunmaalla, korostaa kouluvaaritoiminnan vapaaehtoisuutta.

- Jokainen päättää, paljonko aikaa siihen käyttää ja millä tavalla haluaa toimia.

Palkkaa ei makseta, mutta palkkiona ikäihminen saa uusia kokemuksia ja elämyksiä. Folkhälsan järjestää vapaaehtoisille tapaamisia ja inspiraatiopäiviä. Silloin pääsee vaihtamaan ajatuksia ja kertomaan kokemuksistaan.

- Kemiönsaarella monet seniorit ovat lopettaneet toimintansa korkean iän vuoksi, Kotka kertoo.

Tämän takia Folkhälsan toivottaa uusia tervetulleiksi. Asiasta kiinnostuneille järjestetään kurssi Turussa torstaina lokakuun 10. päivänä. Ota yhteyttä sähköpostitse chatrin.kotka@folkhalsan.fi tai puhelimitse 044 4883 000.

 

Text & Foto Rebecca Börman  Käännös Ingrid Sandman

 

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram