Mariann_Timo_artikel

Puck (Mariann Huldén) & Oberon (Timo Pettersson).

Imorgon är det dags för Teater Fjerdens premiär av William Shakespeares pjäs ”En midsommarnattsdröm”. På scen ses hela 22 stycken Kimitoöbor och fritidsboende som sedan vårvintern regisserats av Veronika Mattsson-Korpak, som också har förkortat och bearbetat den sagolika pjäsen.

Mariann Huldén som ifjol gjorde sitt elddop som skådespelare i Teater Fjerdens: Törnrosa, finns även i år med på Kalkholmens scen. Denna sommar spelar hon älvkungen Oberons gunstling Puck.

- Karaktären är skojig och tacksam för mig att spela. Innan fjolåret hade jag enbart spelat pajas hemma, så nu får jag även chans till det på scenen, skrattar Huldén.

Hon menar att pjäsen överraskat henne i positiv bemärkelse. Ett stort arbete ligger i backspegeln men enligt Huldén har det alltid varit roligt att komma till repetitionerna.

- Trots att det varit tidskrävande har det alltid varit kul då man väl kommit på plats. Vi har ett bra gäng som jobbat tillsammans för att kunna framföra en så bra version som möjligt av denna pjäs, säger hon.

- Extra kul har det varit nu, då jag förutom egen dotter även har hennes kusiner med i pjäsen. Ibland känns det lite som om det vore en släktträff, fortsätter hon skrattande.

Med 22 personer som skall vara med har Mattsson-Korpak inte alltid haft den lättaste uppgiften, då hon har försökt sammanställa ett repetitionsschema som skall passa in i samtligas kalender.

- Ibland har det ju känts aningen frustrerande att få alla på plats, men det är sånt det är när det gäller amatörteater. Samtliga har jobb och annat på sidan om, konstaterar Huldén.

Till Kalkholmen anser hon att så många som möjligt borde försöka hinna, för att se pjäsen. Då allting börjar vara redo inför premiären, är det enda hon önskar, en stor publik och fint väder.

- Sommarteater är ju alltid kul. En midsommarnattsdröm handlar om aktuella saker som kärlek, svek och missförstånd. Pjäsen passar för hela familjen och det händer något hela tiden, så det lönar sig definitivt att komma och se, menar Huldén.

Nervositeten har ännu inte hunnit krypa fram och Huldén ser framemot premiären samt föreställningarna.

- Paniken kommer väll sedan just innan jag skall upp på scen. Skämt åsido, jag tror nog det kommer gå bra och en liten nervositet är alltid på sin plats, vi ser alla framemot att få visa pjäsen, avslutar hon.

Teater Fjerdens En midsommarnattsdröm har premiär imorgon klockan 18. Föreställningar på lördag (kl.18) och söndag (kl.15) samt onsdag (3.7) och torsdag (4.7) klockan 18. Samtliga på Kalkholmsvägen 34 i Västanfjärd.

 

badet_IMG_5926_artikel

Kasnäs badhus påbörjade under hösten 2018 bygget som under förra veckan öppnade dörrarna för allmänheten. Badhuset har nu förstorats med två bassänger och två bubbelpooler utomhus. Den större bassängen är 10,8 meter lång och innehåller en så kallad motström. Barnbassängen är snäppet mindre med ett lutande botten. Allt detta ingår i utvecklingen som skett och fortsättningsvis sker i Kasnäs.

- Allt detta ingår för att utveckla området samt för framtiden. Poolerna har en längre tid varit ett önskemål bland besökare och nu är de här. Öppet kommer det vara året runt, säger hotellchefen Tanja Liljeqvist.

Värmen till bassängerna kommer från närliggande Salmonfarms spillvärme. Hela 12 entreprenörer har deltagit i byggandet av utomhusbadet. Enligt Liljeqvist har det varit långa dagar och från Kasnäs sida är man otroligt nöjd över samarbetet.

- Utan dessa entreprenörer skulle utomhusbadet aldrig stå färdigt idag. Det har krävts kunskap, tid och arbete men nu när det står klart är det en fantastisk känsla. Vi vill tacka alla som möjliggjort att vi fått utomhusbadet färdigt och hoppas många kommer få fina stunder där i sommar och även i framtiden, avslutar Liljeqvist. (JL)

Ulla-MajWIderoos

Ulla-Maj Wideroos invigde badet.

tramet_artikel_abl_5545

Daniel Sundström och Mathias Nykänen är nöjda över samarbetet med DB Marina.

Snickeriet Trämet i Dalsbruk har ingått ett samarbetsavtal med DB Marinas båtkluster och fortsätter med det nya namnet DB Trämet, som en del av båtklustret. Det hela började med att Sam Forsbom, DB Marinas styrelseordförande, läste i Annonsbladet om att Trämet sökte nya utrymmen. Han kontaktade snickarna, Daniel Sundström och Mathias Nykänen, från Trämet och inledde en diskussion med dem.

Snickarna på DB Trämet är specialister på att renovera gamla träbåtar och eftersom båtklustret gärna erbjuder sina kunder all tänkbar service inom båtbranschen, ville DB Marina gärna se att snickeriet stannar kvar på fabriksudden i Dalsbruk.

DE NYA UTRYMMENA för snickeriet kommer att bli i en byggnad närmare båtförvaringen.  Meningen är att de ska flytta in i augusti. Det kommer att underlätta renoveringsarbeten med träbåtar, samtidigt som det kommer att vara möjligt att utnyttja de tomma förvaringshallarna under den tiden båtarna är sjösatta. Detta ökar kapaciteten på att ta in flera båtar samtidigt för renovering. De nya utrymmena blir mer funktionella än tidigare då snickarna nu har möjlighet att inreda och planera placeringen av maskiner själva, vilket är de största osakerna till flytten tillsammans med det nya samarbetet, hyresnivån var inte avgörande.

- Det är en superpositiv fiilis, säger Nykänen, träbåtar är vår passion.

Nu kan snickarna koncentrera sig på det de är skickliga på, medan DB Marina sköter marknadsföring och försäljning av tjänster. För båtklustret känns det bra att kunna använda sig av snickarnas yrkeskunnande med träbåtar.

PÅ SNICKERIET fortsätter man göra unika måttbeställda möbler, traditionella fönster och dörrar. Många vill ha måttbeställda möbler och vill renovera husen enligt gammal tradition, till det finns det yrkeskunnighet och maskiner på DB Trämet. I och med detta samarbetsavtal når snickeriet ut till nya potentiella kunder och kommer att marknadsföras via DB Marinas kanaler. De träbåtsägare som besöker gästhamnen får också en broschyr över snickeriets tjänster.

Båtklustret vill gärna se en ökning i mängden fina träbåtar i Dalsbruk samt kunna erbjuda sina kunder proffsig renovering och omändringsarbeten av båtarnas trädelar.

- Det är en riktig win-win situation för alla, säger Forsbom.

Text & foto: Maria Manelius

lefa_artikel_IMG_6911

Imorgon är det dags för säsongsöppning i Dalsbruk. Evenemanget påbörjas klockan tio med öppningstal av Johan von Knorring. Dalsbruks byalags ordförande Leif Lindgren ser framemot sommaren och ser med ett leende på läpparna över det gedigna programmet under morgondagen.

- Johan har väldigt länge varit sommargäst här och då han nu involverat sig i DB Marina var vi intresserade av att få han på säsongsöppningen. Jag väntar med spänning på vad han har att säga om Dalsbruk och sommaren, säger Lindgren.

Förutom byalaget står företagare och föreningar som arrangörer för evenemanget. Lindgren anser att det är kul att så många lyckats dra i samma snöre.

- Det är något vi behöver i byn och det gör mig otroligt glad att få se alla de som jobbar för att evenemangen skall vara lyckade, konstaterar han.

Som tidigare år är det i takt med musik som evenemanget förlöper. För tonerna står de enligt Lindgren kallade Brukspojkarna.

- Det är ett namn jag kommit på till herremännen. Det är alltså Kaj Kulla, Ralf Eriksson, Börje ”Bue” Uggeldal och Niklas Eriksson, skrattar Lindgren.

Utöver musik kommer det under dagen ske två Wahlsténs modevisningar på catwalken (klockan 11 och 13), Smovey-gymnastik i parken, glasblåsning förevisat av Jarl Hohenthal i Glashyttan samt möjlighet till hoppslott för de minsta.

- Utöver detta är även Kimitoöns Sjöräddare och Kimitoöns Dartklubb på plats. Portside serverar fisksoppa och Rehab Center har drop in-öppet. Dessa är bara några saker som sker under dagen, så det lönar sig att komma till torget i Dalsbruk imorgon, konstaterar Lindgren.

Säsongsöppning i Dalsbruk sker klockan 10-14.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram