Få har haft möjlighet till en lika idyllisk omgivning som förskolebarnen i Hitis-Rosala. Den så kallade ”småskolan” i Rosala har tidigare inhyst förskolan, men nu när det finns så få barn i förskoleålder att de kan vara i samma byggnad med lågstadiet, öppnas möjligheten för en barnfamilj att flytta in. Det är Kimitoöns kommun som äger fastigheten, men Rosala byaråd som handhar uthyrningen och hoppas på detta sätt kunna uppmuntra en barnfamilj att flytta till byn.
- Det här är en behändig möjlighet att kunna börja försiktigt med att komma ut till skärgården och prova först, i stället för att genast vara tvungen att satsa stort och möjligen köpa eller bygga ett hus. Jag tror det är många som drömmer om att kunna flytta till skärgården men inte vågar ta steget, säger Sixten Laine, ordförande i byarådet.
- På detta vis hoppas vi göra tröskeln lite mindre att komma och prova på. (HV-W)
Servicenivån stiger då Kimito får en ny biltvätt. En helautomatisk biltvätthall öppnas på Direktörsvägen intill Autoasi, nära S-Market. Biltvätten är öppen dygnet runt.
Bakom nysatsningen ligger Jani Kallio, Kristian Broman och Markus Lindström.
Jani Kallio från Carwsh-Kimito berättar att man kan välja mellan tvätt med eller utan borste. Biltvättapparaterna har utvecklats mycket under de senaste åren och bilen blir ren också utan borste. De nya och moderna borstarna skadar emellertid inte lackeringen.
Han tycker att biltvätten passar bra in med övrig service. Många har inte möjligheter att tvätta bilen hemma. Under alla årstider är det trevligt att köra med en bil som är ren. Biltvätten är dessutom miljövänlig. Det går åt lite vatten och rengöringsmedel. Biltvätt på egen gård rekommenderas ju inte numera av miljöskäl.
Kallio tycker att placeringen är bra för man kan ju lätt tvätta bilen medan man handlar i affären. Tvätten köper man med tvättkort som finns att köpa på St 1-bränslestationen i Kimito samt på verkstaden Autoasi. Enklast är att ladda Pesutili-appen i telefonen. Applikationen ger automatiskt uppgift om huruvida det är kö till tvätten eller om man kommer in genast. Man kan köpa tvätten på förhand via appen där man matar in bilens registernummer. Då man sedan kör in bilen för tvätt läser systemet automatiskt av numret och öppnar dörrarna.
En 2,6 meter hög bil ryms in så man kan också tvätta paketbilar.
Kallio rekommenderar tvätt där Shinetecs-vax avslutar proceduren. Vaxet bidrar till att hålla bilen blank mellan tvättarna. För dem som vill tvätta bilen ofta erbjuds ett månatligt avtal som gör tvättarna billigare. Avtalet görs upp för ett år i taget.
Text: Jerker Jokiniemi/IS
Fotokonstnären Niclas Warius utställning Vanitas Chimitoensis visas i Café Vivan på Söderlångvik gård denna sommar, vernissage var det förra veckan. Helsingforsbon Warius har sommarställe på Kimitoön och har bott i Kulla 2010-14. Warius foton har man tidigare kunnat se bl.a. i Sagalund.
Utställningens symboliska stilleben är en fortsättning på Warius tidigare arbeten med Vanitastema. Arbetena har varit utställda i Finland och Sverige. Målningarna behandlar de världsliga rikedomarnas förgänglighet och vanitasmotiven var populära särskilt i Nederländerna under 1600-talet.
Inför utställningsprojektet bekantade sig Warius med Amos Andersons personhistoria och undersökte karaktärsbyggnaden på Söderlångvik gård från källare till vind då han letade efter föremål för sina stilleben.
- Första veckan gick till att samla föremål och söka inspiration ur omgivningen, berättar Warius.
Ur konstnärens fantasi uppstod fängslande och gåtfulla arbeten som i stället för lyxiga fasader framställer någonting bisarrt och vrickat.
Konstnären lyfter upp livets och föremålens förgänglighet och försöker i sina foton få ordning på kaos. Han berättar även att han blir berörd av öde hus han fotat i. Han lyfter också fram att mycket av vår tid går till att ordna saker och föremål.
Warius trivs på Kimitoön och kommer att besöka Café Vivan under sommaren. På frågan vilka hans favoritställen på Kimitoön är, radar han upp Högsåra, Ölmos strand, ytterskärgården, Sagalund och Söderlångvik Gård.
På grund av renoveringsarbetet är karaktärsbyggnaden på Söderlångvik stängd sommaren 2019, men utställningens besökare får genom Warius fotografier en inblick i Amos Andersons sommarresidens. (MN)
Kimito centrum fick ett eget byalag på måndag. Initiativtagaren Sussi Gustafsson var den första att underteckna urkunden, Mona Söderblom den andra.
Kimitoön fick ett nytt byalag på måndag, när ett tiotal intresserade undertecknade stiftelseurkunden för Kimito centrum byalag. Initiativtagaren Sussi Gustafsson säger att det behövs en gemensam organisation att falla tillbaka på när man till exempel vill utveckla centrum och ordna gemensamma tillställningar.
– Jag kollade på Facebook om det finns intresse för ett byalag och fick ett gott gensvar, så jag satte i gång, berättar hon.
De som deltog i det första mötet var bybor och till en viss del lokala företagare. Nu hoppas de aktiva att fler kunde sluta upp och berätta hur man vill utveckla området Kimito kyrka–Vreta. På måndagen var det bättre skyltar och uppsnyggning som efterfrågades. Speciellt torget och dess närområden kunde enligt de närvarande få fler planteringar för att öka trivseln och skydda mot vinden. Gustafsson klädde det hela i ord när hon beskrev hur hennes liv kunde se ut någon gång i framtiden.
– Jag skulle vilja att de som bor i Kimito centrum skulle ha ett ställe att träffas på, alltså sociala tillställningar litet i likhet med de i Dalsbruk, där man ibland har långbord och fisksoppa. När jag som gammal känner mig pratsjuk ska jag kunna ta rollatorn till torget en fredag, slå mig ner och småprata med folk.
Byalagets medlemmar, bland annat Gustafsson, hennes man Per-Erik, Riitta Wuorio-Bäck, Mona Söderblom med flera, hälsar att det nu är läge för centrumföretagarna att ta kontakt, så att man får bollen i rullning.
Sussi Gustafsson bekräftar att fredagstorget öppnar den 31 maj, och kommer att vara öppet hela sommaren kl. 12–16.
– Nu ska jag fixa en egen Facebooksida åt byalaget, avslutar hon.
Text och foto: Sam Cygnel Käännös: Ingrid Sandman
På hjärtats våglängd är titeln på den konsert som nästa vecka onsdag hålls i Dragsfjärds församlingshem. Hjärtveckan är då i full gång och det är Kimitoöns församling som tillsammans med Hjärtföreningen på Kimitoön som arrangerar konserten. Det här är första gången man gör samarbete. Vi har sångerskan/violinisten från Hitis, Silja Pettersson, att tacka för den här konserten. Pettersson har under ca tre år aktivt studerat sång med framgång.
Förutom Silja Pettersson får vi lyssna till hennes lärare, operasångaren Juha Kotilainen. De sjunger både solo och duetter. Kotilainen hör till de mest lyskraftiga barytonerna i Finland idag. Han har en bred repertoar både vad gäller opera, lieder och kyrkomusik. Kotilainen har gästat många av de Europeiska operahusen och varit solist tillsammans med bl.a. Melbournes symfoniorkester.
Pettersson och Kotilainen framför lieder på både svenska och finska och också pärlor från olika operor, bl.a. The Phantom of the Opera, Rigoletto och musikalen Cats. De ackompanjeras på piano av musikmagistern, pianokonstnären Marie Körkkö.
Från arrangören önskar man välkommen på konserten till Dragsfjärds församlingshem, onsdagen den 8 maj kl 18. Obs! Klockslaget! Det är fritt inträde, men man kan köpa programblad à 10€. I pausen serveras kaffe. (ABL))
Charlie Uggeldal och Casper Granroth fick varsin gasballong.
I Fritidsgården i Dalsbruk ordnades ett första maj-jippo för 47. året i rad av Dalsbruks sjöscouter. Då fabriken var i gång fick man ballonggasen donerad därifrån, i år är det S-Rauta i Kimito som sponsorerar gasen till ballongerna. Alla barn får en gratis gasballong.
De traditionella munkarna börjar friteras tidigt på morgonen av Gun Hagelberg och Camilla Nurmi, som friterat munkar till jippot under tiotals år redan. Då besökarna börjar komma finns det varma, färska munkar i cafét till försäljning. Tidigare fördes munkar till bäddavdelningen i Dalsbruk, så länge den var verksam. Nu doneras färska munkar till Dahliahemmet.
VARJE ÅR ordnas ett stort lotteri där man kan vinna en stor matkorg. Olika tävlingar ordnas utomhus där man kan tävla i bland annat ringkastning, hopprepshoppning, pilkastning och gissningstävlingar. Spejarscouterna Kevin Salonen och Emil Ekman står och grillar grillkorv till försäljning. Många generationer barn har kommit genom åren för att få en gratis gasballong och färska munkar på Frittes första maj.
Text & bilder: Maria Manelius