smaskolan

Harvalla on ollut mahdollisuus niin idylliseen ympäristöön kuin Rosalan ja Hiittisten esikoululaisilla joka päivä. Rosalassa sijaitseva niin kutsuttu ”småskolan” on aikaisemmin ollut esikoulun käytössä, mutta nyt kun he mahtuvat ala-asteen oppilaiden kanssa samaan rakennukseen, avautuu mahdollisuus uusille asukkaille. Kemiönsaaren kunta omistaa kiinteistön, ja kyläyhdistys Rosala byaråd toimii vuokraajana, ja tällä tavalla toivotaan, että kylään saataisiin uusi lapsiperhe.

- Tämä on kätevä tapa aloittaa varovasti, sen sijaan että joutuu heti panostamaan kiinteistön ostoon ja mahdolliseen talon rakentamiseen. Luulen, että moni unelmoi saaristoon muuttamisesta, mutta ei uskalla ottaa niin suurta askelta, arvelee Sixten Laine, kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

- Tällä tavalla koetamme hieman laskea kynnystä tulla kokeilemaan täällä asumista. (HV-W)

artikel_IMG_6375

Kemiönsaaren palvelut paranevat, kun Kemiöön valmistuu autopesula. Täysin automaattinen pesuhalli avautuu kesäkuussa Johtajantielle Autoasi korjaamon viereen, S-Marketin läheisyyteen. Se on käytettävissä ympäri vuorokauden. 

Uuden investoinnin takana on Jani Kallio, Kristian Broman ja Markus Lindström.

Valittavana on harjallinen tai harjaton pesu. Autonpesukoneet ovat kehittyneet viimevuosina valtavasti ja harjattomallakin pesulla saa auton puhtaaksi. Uudet ja nykyaikaiset harjat eivät vaurioita autojen maalipintaa, Jani Kallio Carwash-Kemiöstä kertoo. 

Hänen mukaansa autopesula on sopiva lisä alueen palveluihin, auton peseminen ei monelle ole mahdollista kotona, etenkään syksy-, talvi- tai kevätaikaan ja kesälläkin on mukava ajella puhtaalla autolla. Autonpesukone on ympäristöystävällinen, vettä ja pesuainetta kuluu todella vähän, nykyäänhän autonpesu omalla pihalla ei ole ympäristösyistä suositeltavaa. 

Uuden pesulan sijaintia Kallio pitää parhaana mahdollisena, kaupassakäynnin yhteydessä on helppo pesettää auto. 

Pesun ostaminen onnistuu pesukorteilla,joita saa ostaa Kemiön St1 asemalta, sekä Autoasikorjaamolta, mutta kätevin tapa on käyttää puhelimeen ladattavaa Pesutili -appia. Pesutili sovelluksesta saa muun muassa reaaliaikaisen jonokameran kuvan, josta näkee, pääseekö pesuun heti vai jonottaako pesuun autoja.  Pesun voi ostaa etukäteen sovelluksessa, johon on syötetty auton rekisterinumero. Myöhemmin, kun auton ajaa pesuun, tunnistaa järjestelmä auton rekisterinumeron automaattisesti ja avaa ovet, Kallio kertoo. 

Pesukoneeseen mahtuu 2,6 metriä korkea auto, joten myös pakettiauton pesettäminen onnistuu. 

Paras pesu sisältää Kallion mukaan Shinetecs vahan, joka auttaa pitämään auton kiiltävänä pesujen välillä. Kallio lupaa ainakin alkuaikoina olla mahdollisuuksien mukaan opastamassa pesulan käytössä. Paljon pesettäville Carwash-Kemiö tarjoaa kuukausisopimusta, jolloin pesujen keskihinta on halvempi, sopimus tehdään aina vuodeksi eteenpäin. 

Text: Jerker Jokiniemi/IS

1_Niclas-Warius_IMG_6465_artikel

Valokuvataiteilija Niclas Wariuksen näyttely Vanitas Chimitoensis on kesän aikana esillä Söderlångvikin Café Vivanissa, viime viikolla oli näyttelyn avajaiset. Helsingissä asuvalla Wariuksella on kesäpaikka Kemiönsaarella ja hän on asunut Kullassa vuosina 2010-14. Wariuksen valokuvia on aiemmin ollut esillä mm. Sagalundin museossa.

Näyttelyn vertauskuvalliset stillebenit ovat jatkoa Wariuksen aiemmille vanitas-teema -töille. Aiemmat teokset ovat olleet esillä sekä Suomessa että Ruotsissa. Varsinkin Alankomaissa vanitas-aiheiset maalaukset olivat suosittuja 1600-luvulla. Niissä käsitellään maallisten rikkauksien katoavaisuutta.

Näyttelyprojektin valmisteluvaiheessa Warius tutustui Amos Andersonin henkilöhistoriaan ja tutki Söderlångvikin päärakennusta kellarista ullakkoon etsiessään valokuvattavaa.

- Ensimmäinen viikko kului esineitä keräämällä ja inspiraatiota ympäristöstä hakiessa, hän kertoo.

Valokuvataiteilijan mielikuvitus loi kiehtovia ja salamyhkäisiä teoksia; ne eivät kerro ylellisistä julkisivuista vaan kummallisista ja nyrjähtäneistä asioista.

Taitelija nostaa esille elämän ja tavaroiden katoavaisuutta. Kuviensa avulla hän pyrkii luomaan kaaokseen järjestystä. Warius kertoo liikuttuvansa kuvaamistaan autiotaloista. Hän korostaa myös, miten paljon aikaa meiltä kuluu asioiden ja tavaroiden järjestämisessä.

Warius viihtyy Kemiönsaarella. Kesän aikana hän vierailee myös Café Vivanissa. Kysyttäessä, mitkä ovat hänen suosikkipaikkansa saarella, hän luettelee Högsåran, Ölmoksen rannan, ulkosaariston, Sagalundin ja Söderlångvikin.

Päärakennuksen kunnostuksen vuoksi Söderlångvikin museo on suljettuna tänä kesänä, mutta Wariuksen valokuvien myötä vierailijat saavat käsityksen Andersonin kesäresidenssistä. (MN/IS)

kimitobyalag_IMG_6649

Kemiön keskusta sai oman kylätoimikuntansa maanantaina. Aloitteentekijä Sussi Gustafsson allekirjoitti perustamisasiakirjan ensimmäisenä, Mona Söderblom toisena.

Kemiönsaarelle syntyi maanantaina uusi kylätoimikunta. Kymmenkunta asiasta kiinnostunutta allekirjoitti perustamisasiakirjan. Aloitteentekijä, Sussi Gustafsson sanoo, että yhteinen järjestö on tarpeen, jos esimerkiksi halutaan kehittää keskustaa ja järjestää tapahtumia.

- Katsoin Facebookista, löytyisikö mielenkiintoa kylätoimikunnan perustamiseen ja palaute oli myönteistä. Lähdin siis perustamaan toimikuntaa, hän kertoo.

Kokoukseen ottivat osaa kyläläiset ja muutama paikallinen yrittäjä. Nyt aktivistit toivovat lisää jäseniä toimikunnalle. Ihmiset voisivat kertoa, miten Kemiön kirkon-Vretan välistä aluetta voitaisiin kehittää. Jo maanantaina esitettiin, että paikalle tarvittaisiin parempaa viitoitusta sekä siivousta. Etenkin tori ja sen lähiympäristö voisi saada lisää istutuksia koristeeksi ja tuulensuojaksi. Gustafsson kertoi, miltä hänen oma elämänsä voisi näyttää tulevaisuudessa.

- Kemiön keskustassa asuvilla olisi tapaamispaikka, eli sosiaalisia tilaisuuksia järjestettäisiin taalintehtaalaisten tapaan. Siellähän välillä on tarjolla vaikkapa pitkä pöytä ja kalakeittoa. Vanhana, kun haluan juttuseuraa voin käydä rollaattorin avulla torilla perjantaipäivänä, istuutua ja jutella ihmisten kanssa.

Kylätoimikunnan jäsenet, niiden joukossa Gustafssonin, hänen aviomiehensä Per-Erikin, Riitta Wuorio-Bäckin, Mona Söderblomin ynnä muiden tervehdys keskustan yrittäjille on, että ottaisivat yhteyttä, jotta pallo lähtisi pyörimään.

Sussi Gustafsson kertoo, että perjantaitori avautuu toukokuun 31 päivänä. Se on avoinna koko kesän klo 12-16.

- Nyt laitan kylätoimikunnalle oman Facebooksivun, hän sanoo.

 

Text och foto: Sam Cygnel Käännös: Ingrid Sandman

konsert_artikel

Dragsfjärdin seurakuntatalossa pidetään keskiviikkona Sydämen aaltopituudella -niminen konsertti. Sydänviikko on silloin käynnissä ja konsertin järjestää Kemiönsaaren seurakunta yhdessä Kemiönsaaren Sydänyhdistyksen kanssa. Yhteistyötä tehdään ensimmäistä kertaa. Kiitämme laulaja / viulinisti Silja Petterssonia tästä konsertista. Pettersson on kolmen vuoden aikana aktiivisesti opiskellut laulua menestyksekkäästi.

Silja Petterssonin lisäksi saamme kuulla hänen opettajaansa, oopperalaulaja Juha Kotilaisen laulua. He laulavat sekä sooloa että duettoja. Kotilainen kuuluu Suomen valovoimaisimpiin barytoneihin. Hänen kattavaan ohjelmistoon kuuluu oopperaa, liedejä ja kirkkomusiikkia. Kotilainen on esiintynyt monissa Euroopan oopperataloissa ja on toiminut solistina m.m. Melbournen sinfoniaorkesterille. 

Pettersson ja Kotilainen esittävät liedejä sekä ruotsiksi että suomeksi, ja ja helmiä eri oopperoista, kuten The Phantom of the Operasta, Rigolettosta ja Cats-musikaalista. Heitä säestää musiikkitieteiden maisteri, pianotaiteilija Marie Körkkö.

Järrjestäjä toivottaa tervetulleeksi konserttiin Dragsfjärdin seurakuntatalolle keskiviikkona 8 toukokuuta klo 18. Huom! Kellonaika! Vapaa pääsy, mutta ohjelmalehtisiä voi ostaa à 10 €. Kahvitarjoilu. (ABL/SAM)

fritte_barn_abl_5118

Charlie Uggeldal ja Casper Granroth saivat kaasuilmapallot.

Taalintehtaan Kerhotalolla järjestettiin vappujuhlat 1.5. Tämä oli jo 47. kerta kun Taalintehtaan meripartiolaiset järjestivät perhetapahtuman. Ennen saatiin ilmapallokaasua lahjoituksena tehtaalta. Tänä vuonna S-Rauta Kemiöstä lahjoitti kaasun.

Jo varhain aamulla Gun Hagelberg ja Camilla Nurmi aloittavat perinteisten munkkien paistamista. He ovat paistaneet munkit kerhotalolla jo kymmeniä vuosia. Kun ihmiset tulevat, kahvilasta löytyy tuoreet, lämpimät munkit myytävänä. Ennen vietiin munkkeja Taalintehtaan vuodeostastolle ja nyt viedään Dahliakodille tuoreet munkit.

JOKA VUOSI järjestetään isot arpajaiset, joissa voi voittaa suuren ruokakorin. Ulkona järjestetään kilpailuja, muun muassa renkaanheitto, hyppynaruhyppy, tikanheitto ja arvoituskilpailut. Tarpojat Kevin Salonen ja Emil Ekman grillaavat grillimakkaraa myytäväksi. Monien sukupolvien lapset ovat tulleet Kerhotalon vappujuhlaan saadakseen ilmaisen kaasuilmapallon ja tuoreet munkit.

Teksti & kuvat: Maria Manelius

fritte_munkar_abl_5115

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram