Vuoden ystävä Turunmaalla on Susan Holmberg

holmberg_artikel_DSC_3504

Hyvä ystävä on sympaattinen ja rehellinen. Hän toivoo toisille parasta, on empaattinen ja ymmärtäväinen. Ystävään voi luottaa. Hän kuuntelee ja tukee. Hän lahjoittaa aikaansa muille ihmisille odottamatta vastapalveluksia. Sellainen ihminen on SPR:n Turunmaan piirin valitsema Vuoden ystävä Susan Holmberg Taalintehtaalta. Yllättynyt Holmberg ilahtui kuullessaan, että hänet on valittu. 

Tapasin Susanin kodissaan Nya Strandbyggningenissä. Talo sijaitsee meren tuntumassa. Ikkunoista avautuu näkymä Ruukinulapalle. Susan viihtyy todella kodissaan. Hän harrastaa valokuvausta ja meri kuuluu hänen suosikkiaiheisiinsa. Koti on viihtyisä. Kirjahyllyssä on hänen kahden poikansa sekä kahden lapsenlapsensa valokuvat. Lapsenlapset ovat hänelle hyvin tärkeitä. Hän haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa heidän seurassaan.

Susan on kotoisin Tenholasta. Siellä hän varttui vanhempiensa ja kahden siskonsa kanssa. Taalintehtaalle hän muutti vuonna 1986. Hänellä on sukujuuria täällä. Susan rakastaa kylää ja merellisyyttä. Hän työskenteli kotihoidon parissa vuoteen 2014 saakka. Silloin hän alkoi työskennellä Hannakodin päiväkeskuksessa. Kotonaan asuvat ikäihmiset pääsevät keskuksessa tapaamaan muutamia tunteja päivässä.  Susan on aina halunnut työskennellä ihmisten parissa. Työssään hän tapaa enimmäkseen ikäihmisiä, mutta hän pitää kaikenikäisistä riippumatta heidän kansallisuudestaan, ihonväristään tai uskonnostaan.

 

SUSAN ON ollut SPR:n aktiivijäsen kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on Dragsfjärdin osaston hallituksen jäsen. SPR:n jäseneksi hän liittyi tuttavan innoittamana. Susan pitää leipomisesta ja on toimittanut leivonnaisiaan useisiin myyntitapahtumiin. 

Kunnan päätettyä ottaa vastaan syyrialaisia kiintiöpakolaisia Susan kuului vapaaehtoisiin, jotka avustivat käytännön valmisteluissa jo ensimmäisten pakolaisten saapuessa vuonna 2016. Tämän jälkeen kuntaan on tullut lisää pakolaisia kahdesti, viimeksi kaksi perhettä kuluvan vuoden alussa.  Susan vastasi pakolaisten asuntoihin tarvittavista tavaroista. Tavaroiden keräyksessä avustivat toki useat vapaaehtoiset.

Susan kertoo pakolaisten avustamisen olevan hänelle sydämen asia. Hän ilahtuu kun näkee, miten kiitollisia ja iloisia ihmiset ovat hänen avustaan. Hän tapaa pohtia, että muilta puuttuu paljon sellaista, mitä itsellä on. Pakolaisten asetettua Taalintehtaalle hän on edelleen avustanut heitä monissakin käytännön asioissa. Hän on tutustunut lähemmin useisiin pakolaisperheisiin ja saanut paljon uusia ystäviä. Yhteisen kielen puuttuessa välillä ei ole ihan helppoa.

– Puhelimen kielisovelluksen sekä kehon kielen avulla pärjää aika pitkälle, hän toteaa nauraen.

 

NAUTTIESSAMME Susanin kotitekoista piirakkaa juttelemme ystävistä. Susanin mielestä ystävän kuuluu olla kiltti ja ystävällinen. Ystävän on oltava läsnä niin ilossa kuin surussakin. Kaikki kaipaavat ihmistä, jonka kanssa jutella, jolle uskoutua, kun tarvitsee tukea. 

Ystävänpäiväksi hän on lähettänyt ystävilleen kortteja. Mitä lahjoihin tulee, hän suosii vaatimattomia ja henkilökohtaisia lahjoja, niin annnettaviksi kuin saataviksi. Ajatus on lahjan arvoa tärkeämpi.

Ystävänpäivänä hän käy töissä; illalla ehkä vierailee jonkun ystävänsä luona. Susan kehottaa ihmisiä, jotka haluavat panostaa kanssaihimisiinsä, liittymään johonkin yhdistykseen tai vaikkapa tiedustella seurakunnalta, miten sen työssä voisi auttaa. Yhteiskunnassamme on paljon yksinäisiä ihmisiä. Rakkauden teot lisäävät hyvinvointia.  Jokainen voi toimia ystävänä.