Uusi asuinalue ja vanhustenhoitoyksikkö Kemiönsaarelle

12.10.2023 - annonsbladet
Kunnanjohtaja Erika Stranberg sanoo, että jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, Kemiönsaari saa kuntaan muutaman vuoden kuluttua uuden hoivakodin, uuden senioritalon ja uuden asuinalueen.

Kemiönsaaren kunnan talous on hyvä ja nettomuutto positiivinen. Tämä on hyvä pohja tuleville investoinneille ja positiiviselle nettomuutolle. 

– Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, voisimme saada uuden hoivakodin, uuden senioritalon ja uuden asuinalueen Kemiönsaarelle muutaman vuoden kuluttua.

Näin sanoo Kemiönsaaren kunnanjohtaja Erika Strandberg. Strandberg lisää, että näillä investoinneilla kunta haluaa osaltaan turvata kunnan iäkkäiden asukkaiden huolenpidon ja samalla vahvistaa vetovoimaansa asuinpaikkana. 

Kemiönsaaren kunnan investointibudjetissa ehdotetaan määrärahaa uuden vanhustenhoitoyksikön rakentamiseen. Tämä tehdään yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Varhan kanssa. Rakentamisen arvioidaan maksavan 16 miljoonaa ja rakentaminen tapahtuu vuosina 2024–2026. 

Suunnitteluprosessi alkaisi kunnan ja Varhan välisen yhteistyösopimuksen tekemisellä. 

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha on investointisuunnitelmassaan suunnitellut, että uusi rakennus korvaisi kunnan nykyiset vanhuspalvelut. Varhan mukaan uusi vanhustenhuollon yksikkö suunniteltaisiin 80-paikkaiseksi.

Uusi hoivayksikkö sijoittuu niin sanottulle Alman tontille Kemiön terveysaseman viereen.

Uuden hivayksikön lisäksi on suunniteltu uusia senioriasuntoja Taalintehtaalle.

– Taalintehtaalla senioriasuntojen suunniteltu rakentaminen on lähtökuopissaan, mikäli kaavoitus- ja lupaprosessi etenee suunnitellusti, Strandberg sanoo. 

Rakennukseen luodaan 30 esteetöntä asyntoa. Talo ja asunnot on suunniteltu yhteisölliseen asumiseen ja toiminnoilla, jotka tukevat asukkaita löytämään turvaa ja sosiaalista kanssakäymistä.

 

Kunta haluaa myös tehdä työtä vetovoimaisten elinympäristöjen luomiseksi ja asuntorakentamisen lisäämiseksi. Kemiönsaarelle muuttaa hyvä määrä ihmisiä. 

– Meillä on jo nyt positiivinen nettomuutto, mikä tarkoittaa, että Kemiönsaareen muuttaa vuodessa enemmän ihmisiä kuin täältä muuttaa pois. Toivomme, että tämä suuntaus jatkuu.

Asumisen osalta rahoitussuunnitelma sisältää varoja, jotka on varattu uuden asuinalueen luomiseen Länsi-Taalintehtaalla, nimeltään ”Sabbelsberg”. Alue sijaitsee reilun kilometrin päässä keskustasta. 

– Alue sijaitsee korkealla kallioilla saaristomaastossa, josta on näkymä merelle. Sabbelsbergillä on asemakaava kaksikerroksisesta rivitalorakentamisesta, joka voisi avata mahdollisuuksia moderneille, ilmastoystävällisille puurakennuksille, jotka ovat sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa.

Vuosina 2024–2025 investointimäärärahat on varattu alueen teiden, vesi- ja jätevesiinfran rakentamiseen. Näiden vuosien aikana kunta haluaa myös houkutella mahdollisesti kiinnostuneita rakennusliikkeitä, jotka voivat toteuttaa suunnitelmat.

Vetovoimaisia asuinympäristöjä ovat myös asemakaavassa jo kaavoitettujen asuinalueiden yhteydessä viheralueiden hoidon tavoitetason määrittely sekä tonttivarauksessa jo olevien tonttien ylläpito ja käyttöön asettaminen. Kunta haluaa luoda edellytyksiä uusille asuinalueille ja monimuotoiselle asumiselle myös pidemmällä aikavälillä.

TEKSTI & KUVA: JOHN ILMAN

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram