Tuli leiskuu ja tanner tärisee September Openissa 7.9.

medeltid1_

Rohan Tallit tekee tämän kauden viimeisen esityksensä taistelukentällä klo 16. Esitys päättää Rohanin Juhana III:n ajan hevosturnajaisista kertovan shown, joka on kiertänyt eri maiden keskiaikatapahtumia tämän ja viime vuoden aikana. 

Taalintehtaalla esitettävä kokonaisuus sisältää aimo annoksen tulta ja dramatiikkaa, mutta myös todentuntuista ajankuvaa 1500-luvulta. Kaikki rekvisiitta vaatteita ja aseita myöten seuraa tarkasti yli 400-vuotiaita esikuviaan. Turnajaisesitys kuvaa Juhana III:n ajan hevosturnajaisia Turun linnan pihalla; osallistujien välisiä siteitä ja jännitteitä, itse tapahtumaa ja sen ilmapiiriä. Esityksen hahmot perustuvat sen ajan oikeisiin historiallisiin henkilöihin.

Rohan Tallien markkinointiteksti maalaa juonen tapahtumia seuraavasti: ”Eletään tuhatviisisataaluvun puoliväliä. Suomen herttuakunta hakee muotoaan. Kustaa Waasan poika herttua Juhana III puolisoineen hallitsee maata rautaisella otteella. Aatelisten takit kääntyilevät valtakunnan tuulien mukana. Kahakat ja ryöstöretket repivät herttuakuntaa Waasan veljesten taistellessa vallasta. Toisinaan on aika päästää hetkeksi irti kaunoista ja juhlia.

Helavalkeat yhdistävät kansan toivomaan parempaa huomista. On turnajaisten aika. Vuoron perään he heittävät henkensä toistensa käsiin, niin mittelöissä kuin kätketyssä rakkaudessa.”

 

JAAKKO NUOTIO Rohan Talleista kertoo, että turnajaisnäytöksen juonta on verrattain helppo seurata vaikka ollaankin taivasalla ja seisaalla. Näytös on otettu hyvin vastaan oikeastaan kaikkialla.

– Moni on kehunut esitystämme meidän tähän asti parhaaksi, joten fiilikset ovat hyvät.

Esityksen kesto on noin 50 minuuttia ja se sopii koko perheelle. Tapahtumalla on juontaja.

 

TURNAJAISESITYS on myös taistelutekniikaltaan autenttinen. Toisiaan vastaan mittelöivät ritarit ovat pukeutuneet haarniskoihin ja muihin keskiajan metallisiin suojavarusteisiin. Hevoset ovat luonnollisesti myös suojattu ja erikoiskoulutettu tilanteeseen. Ratsukot kiihdyttävät toisiaan kohti suoja-aitaa seuraten. Vauhtia on noin 80 km/h kun peitsi osuu vastapuoleen. Törmäys on sen verran voimakas, että peitsen puinen kärki hajoaa hyvästä osumasta.

 

ROHAN TALLIT on historialliseen ratsastukseen erikoistunut ratsutila Västanfjärdissä. Turnajaisesitysten lisäksi tila tarjoaa historiallisiin ratsastus- ja hevostaitoihin liittyvää opetusta. Toiminta perustuu historiallisiin lähteisiin ja omaan tutkimukseen.

Tila toimittaa ja kouluttaa hevosia, ratsastajia, stuntteja ja autenttisia varusteita TV- ja elokuvatuotantoihin.

Turnajaisesitykset uusitaan kahden vuoden välein, joten ensi vuonna yleisölle on tarjolla jotakin täysin uutta. Jaakko Nuotio ei vielä paljasta yksityiskohtia, mutta kertoo, että käsikirjoitusta hiotaan talven alla, aivan kuten temppujakin.

– Temput on käytävä läpi tarkkaan, ja kokeiltava mitkä niistä voidaan toteuttaa turvallisesti.

 

Lue lisää September Open tapahtumalehdessä.

 

Teksti: Sam Cygnel översättning: Ingrid Sandman foto/kuva: Rohan Tallit

medeltid3_