29.1.2020

Sommarprogram för skolelever och andra

sista-paret-ut-lek

– Vad ska jag göra? frågar skolbarnen föräldrarna, i synnerhet då dagens tid vid rutan är förbrukad.

Nog borde barnen ju ha annat att göra än att spela datorspel eller hänga på sociala medier. Ibland kan ändå de vuxna ha ont om idéer, kanske då sommarsemestern börjar lida mot sitt slut men det ännu dröjer innan skolan börjar.

SOM TUR är finns det massor av aktiviteter på Kimitoön för både soliga och regniga dagar. Goda råd får man i Luckan i Villa Lande av Kirsti Lahti.

– I vilken ända ska jag börja, skrattar hon och säger att det finns så mycket.

Utöver badstränderna finns det många naturstigar. Många är skyltade och berättar om historien eller  naturen. I Smålandstrakten i Kimito och runt Masugnsträsket i Dalsbruk går lättframkomliga naturstigar. Man kan också kombinera promenaden med exempelvis letande efter geogömmor. På ön finns inalles över 80 geogömmor. Amosparken i Kimito bjuder utöver sportplanerna på en motionlekpark, frisbeegolfbana och rullbrädsramper. På Uppgård i Kimito kan man spela fotisgolf. Den nya 18-håls frisbeegolfbanan i Dalsbruk är också värd att pröva på. Nästan alla aktiviteter och evenemang finns på www.visitkimitoon.fi.

SAGALUNDS museum är lika populärt genom åren. Amanuens LI Näse berättar att museet är öppet alla dagar under sommaren. Många av utställningarna och begivenheterna passar också för barnen. Under juli arrangeras sysselsättning och tillställningar enkom för barn. I Lilla Sagalund kan man pröva på sysselsättningar från förr och t.ex. sköta leksaksboskap. Det bästa är att man får röra vid museets föremål.

Man kan leka gammaldags utelekar eller rida käpphäst. Hela familjen kan låta sig fotograferas på gammaldags manér.

– För barn arrangerar vi tidsresor med temaprogram om onsdagarna under hela juli, påminner Näse.

Sagalund ingår i nätverket Finlands Barnkulturcentra. Därför satsar man stort på barn hela året. Museet vill också erbjuda familjerna förmånliga alternativ. Mer information på www.sagalund.fi.

MAN behöver inte planera så noga och göra upp exakta tidtabeller, inte heller besöka dyra, kommersiella aktivitetscentra för barn. Kimitoön bjuder på massor av möjligheter både ifråga om motion, samvaro och kulturupplevelser.

 

Text: Sinikka Paulin/IS & Foto: Sinikka Paulin & Sagalund

Share this in: