24.2.2020

Baltic Jazz 2020 bjuder in till det glada 20-talet

Balticjazz2020_artikel

Alexandra Lönnström och Sanna Järf är nöjda med årets program.

Då Baltic Jazz bjuder in till presskonferens är det som att förflytta sig till det glada 1920-talet. På väggarna hänger hundra år gamla bilder från Dalsbruk. Ljusen brinner i kandelabrar, kristallkronorna hänger i taket och hela rummet är fyllt med tidstypiska föremål. I sommar får festivalens besökare förflytta sig musikaliskt tillbaka till förbudstiden och uppleva den gyllene jazzåldern med influenser från New Orleans, Chicago och Paris. Baltic Jazz ordnas i år den 3-5 juli.

I år får man en försmak av festivalen redan onsdagen den 1 juli på sommartorget i Dalsbruk under gratiskonserten med Archipelago Small Band. Sedan blir det traditionsenlig tjuvstart i Kasnäs på torsdagskvällen med Antti Sarpila & Baltic Jazz Trio.

 

UNDER FÖRRA årets festival provade man på konceptet Open Stage, som visade sig vara så populärt att man i år utökat speltiderna. De som vill uppträda på Open Stage på fredag eftermiddag skall förhandsboka sin spelning. Därefter följer den officiella öppningen av festivalen med parad på jazzgatan av Maarian VPK:n soittokunta, följt av en gratiskonsert med Archipelago Sea Jazz All Stars.

Archipelago Sea Jazz är ett nytt samarbete mellan fyra olika jazzfestivaler i skärgården, Baltic Jazz, Korpo Sea Jazz, Turku Sea Jazz och Åland Sea Jazz. Festivalerna marknadsförs gemensamt och hoppas därmed nå ut till allt flera. För den jazzälskande är det möjligt att besöka alla fyra festivaler inom loppet av en sommarmånad.

 

ENLIGT PUBLIKENS önskemål ordnas under årets festival flera uppträdanden på jazzgatan. Ett nytt koncept är Baltic Jazz Teaser, då man får en försmak på kommande konserter. Det gamla tackjärnsgjuteriet, där Glashyttan numera håller hus, är en ny konsertplats. Under fredagskvällen utlovas jamsession och glasblåsarshow med glasblåsare Jarl Hohenthal under konserten. På samma plats har man möjlighet att lyssna på blues med SeglarJerrys Ånger och Agneta Falck på lördagskvällen.

– Tackjärnsgjuteriet är festivalens lönnkrog,  säger jazzföreningens ordförande Sanna Järf.

Kören Baltic Gospel Singers, som hängt med nästan från festivalens begynnelse, håller en konsert i Dalsbruks kyrka på fredagen. Publikens jazzfavoriter med Seppo Hovi och Uusi Radion Rytmi-Pojat blir det i verkstan på fredagen. Där får man lyssna till de mest önskade jazzlåtarna blandat med prat och historier.

 

BALTIC JAZZ KIDS var omtyckt under förra årets festival och får nu en fortsättning. Man inleder med cirkusparty, följt av Benny Törnroos och mumintrollen. Baltic Jazz vill gärna vara med och fira mumins 75-års jubileum. Sen blir det dansande sagostund med Marianne Petters och Melissa Taanila. Direkt efter barnens jazzprogram ordnas en dansworkshop i verkstan för alla åldrar.

Lördagen fortsätter med picknick konsert i parken med Military Goes jazz, där marschmusik omvandlas till jazz. Under konserten uppmärksammas även Charlie Parkers 100-års jubileum med Jukka Perko Trio, en höjdpunkt för jazzentusiaster. Som avslutning får publiken höra franska Hot Sugar Band tillsammans med den amerikanska skådesspelaren och sångaren Nicolle Rochelle.

 

VERKSAMHETSLEDAREN Alexandra Lönnström ser speciellt fram emot lördagens 20-tals glamourfest i verkstan. Det blir fransar som fladdrar, skumvin som sprudlar, guld som glimmar och ljudet av Charleston-klackar, enligt pressmeddelandet. Järf väntar med spänning på Charlie Chaplin stumfilmerna, som visas i Bio Pony på söndagen, ackompanjerat av Antti Sarpila på piano. Sarpila är även festivalens konstnärliga ledare som till stor del har planerat årets program och sytt ihop det tillsammans med Lönnström och Järf. Det har varit ett tacksamt arbete, eftersom det finns så mycket bra från 20-talet.

 

SÖNDAGEN BÖRJAR enligt tradition med jazzgudstjänst i parken i samarbete med Kimitoöns församling. Under dagens parkkonsert samlas festivalens bästa artister i konserten The Roaring 20´s-Jazz from New Orleans to Chicago. Avslutningskonserten hålls i Söderlångvik och festivalen avslutas som vanligt med jatkot i verkstan, då man igen tagit in det populära partybandet TrrTrrTrr som huvudartist. Innan jatkot kan man höra Pargasbandet She´s leaving Home spela Beatles låtar på jazzgatan.

Baltic Jazz ordnas med hjälp av alla de över hundra frivilliga som år efter år ställer upp med att arbeta under festivalen. Under förra årets festival såldes ungefär 2000 biljetter och man hoppas öka biljettförsäljningen i år med hjälp av det nya marknadsföringssamarbetet. Baltic Jazz står för den glada och lättillgängliga jazzen och är först ut av skärgårdens fyra jazzfestivaler. Biljetter till årets festival finns att köpa redan nu. Följ med till det glada 20-talet!

Festivalens hemsida: www.balticjazz.fi

Text och foto: Maria Manelius/IS

 

Share this in: