Vikingalyra.
Kyrksundet mellan Rosala och Hitis var en viktig handelsplats för vikingarna. Men förutom handel tyckte vikingarna även om musik. I vikingacentret på Rosala kan besökare ta del av flera nyheter.
För den som är intresserad av vikingarna, som ofta beskrivs som argsinta sjöfarare och sjökrigare som ämnar plundra kloster, är Rosala Vikingacentrum värt att besöka. Paul Wilson vid centret möter Annonsbladets reporter i full vikingamundering för att berätta om nya inslag vid centret.
– Vikingarna var mycket intresserade av sång och musik. Därför har vi bland annat skapat flera nya instrument, säger han och visar upp en vikingalyra.
En vikingalyra är ett instrument gjort av trä med sex strängar. Förutom lyror hade vikingarna trummor, horn och flöjter. Wilson tillägger att vikingarna hade egna kapell där de sjöng.
(artikeln fortsätter under annonsen)
Kimitoön och vikingatiden
Vikingatiden sträcker sig från 700–1100-talet, vilket innefattar slutet av järnåldern. Vid den här tiden fanns inte ännu länder som Finland och Sverige. Tanken på nationalstater med klara gränser hade inte ännu vunnit terräng. Paul Wilson förklarar att vikingarnas närvaro på Kimitoön var stark.
– En viktig handelsled mellan väst och öst gick genom Kyrksundet som skiljer Hitis från Rosala, säger Wilson.
Under Vikingatiden utvecklades kunskaperna för skeppsbygge, vilket lade grunden till längre handelsfärder till sjöss. Vikingarna anses ha valt Kyrksundet eftersom det var en skyddad rutt. De reste från Skandinavien i österled via finska skärgården och sedan via floder till dagens Ukraina och vidare till medelhavet, många gånger i handelssyfte.
Vikingacentrum i Rosala.
Hövdingahallen
Paul Wilson och Annonsbladets reporter besöker hövdingahallen en bit in på gården. Väl inne i den stora byggnaden får man en med vikingatiden samtida stämning. Det är högt till tak och belysningen är svag. Borden och bänkarna är täckta av djurskinn. De små ljusen har en ljusmängd som kan jämföras med brinnande stearinljus. Elektriciteten uppfanns som bekant först senare i historien.
I hallen kan besökare övernatta eller ordna evenemang. Redan i år har både äldre och yngre besökt vikingacentret i dessa syften.
– Vi har bland annat haft elever på lägerskolor under våren. Seniorgrupperna har även hittat tillbaka efter coronapandemins fall, säger Wilson.
Han ser positivt på den stundande sommaren och tror att många väljer att besöka vikingacentret i år. Övernattningsbokningar för sommaren har redan kommit. Förutom skolelever och senior besöker även familjer och företagsgrupper vikingacentret.
– Vi erbjuder aktiviteter som man inte nödvändigtvis hittar annanstans, som bågskytte och dragkamp men framför allt yxkastning. Det sistnämnda var mycket populärt bland vikingarna. För den som är intresserad av Finlands historia och vikingatiden är Rosala Vikingacentrum definitivt värt att besöka, säger Paul Wilson.
Text & foto: John Illman