Skärgårdshavet är vackert på senhösten

Ut-over-Gullkrona-fjard_artikel

Ut över Gullkrona fjärd.

Att paddla kajak under höst och vintermånaderna kan vara en naturskön upplevelse. Sanna-Mari Kunttu beskriver denna tid som att komma ut till skärgårdens ödemark. Båttrafiken har minskat, de flesta har lämnat sina stugor och allt är lugn och ro. Här finns utrymme för att släppa alla måsten en stund och bara vara ute på naturens villkor. Inte minst är det en miljövänlig aktivitet med den egna muskelkraften som driver dig framåt att upptäcka nya platser.

Kunttu är bosatt på Kimitoön. År 2008 gick hon en grundkurs i kajakpaddling. Efter det har hon samlat på sig många år av erfarenhet. Det senaste långa äventyret pågick i 7 veckor med sina 1 100 km. Tillsammans med sin man paddlade de samma rutt som Pentti Linkola rodde med sin familj år 1974. Starten gick från Salo via skärgårdshavet, runt Åland och nådde sitt slut i Björneborg med syftet att räkna sjöfåglar.

VI SAMTALAR om havskajaker och om säkerhet på kalla vatten. Det som utmärker en kajak är att den har täckt däck och är försedd med en eller flera sittbrunnar. Oftast finns en eller två vattentäta skott där man kan hålla sin packning torr. Skulle man kapsejsa så har den sin säkerhetsfunktion att vatten endast kan ta sig in i sittbrunnen. Havskajak är den mest mångsidiga av alla olika typer av kajaker. Den är bra för längre turer och fungerar på både lugna och stökiga vatten.

Sanna-Mari paddlar en grönlandskajak som är lekfull och svarar snabbt på manövreringar. Paddlar gör hon med sin grönlandspaddel. För henne ger den en mer ergonomisk stil. Paddeln är tillverkad av granträ av hennes vän Johan Tonberg i Österbotten.

När man hyr eller går kurs används oftast europaddeln. Det är den vanligaste och är en bra universal paddel för både nybörjare och erfarna.

Före man köper en kajak är det viktigt att testa olika modeller så att man hittar den som passar sitt syfte och sin kropp.

Innan man ger sig ut på vintern är det viktigt att man har övat att paddla på sommaren, lärt sig att navigera i alla förhållanden och helst gått en grundkurs i hur man utför kamraträddning samt räddar sig själv. Här på Kimitoön erbjuder Nordic Activities uthyrning, guidade turer samt nybörjarkurser.

När det blir minusgrader bör man ha i åtanke att det bildas ett islager på kajaken som gör det mycket svårare att ta sig i igen om man har vält. Sanna-Mari paddlar alltid i torrdräkt när vattnet är kallt. Den håller värmen samt hindrar kylan från att direkt tränga in om du skulle falla i. Under har hon lager på lager av merinoull som andas och värmer bra. Blir man svettig blir man också snabbt kall, därför är det mycket viktigt med rätt klädsel. Att ha med sig extra ombyte är A och O. Två eller tre par paddlingshandskar följer alltid med henne på tur. På fötterna använder hon neoprenskor som är helt vattentäta. Bra tips är att lägga en bit av ett liggunderlag under fötterna, det ger bra extra värme. En ordentlig mössa och en termos med varmt vatten nära till hands, gärna lite socker i så att du kan få energi och värme om du behöver det.

FINT ATT PADDLA är det från Dalsbruk. Därifrån kan du göra dagsturer i skyddad omgivning från öar. Därifrån är det också fint att paddla via Jungfruholmen till Sandön som hör till Skärgårdshavets nationalpark och varför inte ta en övernattning i tält.

Starta från Kasnäs till Hitis Rosala skärgård eller ut till Örö där du kan kombinera vandring på vackra naturstigar med inackordering. Här är det viktigt att kunna läsa kartor och sjökort. Under sommaren går mycket båttrafik samt militärbåtar som har sina egna linjer.

Pausplatser finns det gott om så se till att packa med något gott att äta och dricka. Sanna-Mari brukar ha med sig frystorkad mat som hon gör själv. Smidigt på tur då man bara behöver tillsätta hett vatten i påsen och vänta några minuter.

Text: Susanna Larsson Käännös: Ingrid Sandman Foto/kuva: Sanna-Mari Kunttu privat/yksityinen

Sanna-mari-paddlar-sin-gronlandskajak_artikel

Sanna-Mari paddlar sin grönlandskajak.

Copyright © Annonsbladet
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram