Kaksikielinen luontoleiri Sagalundin museoalueella alkoi eilen keskiviikkona 7.6, ja jatkuu vielä huomisen. Leirillä keskitytään kasvimaahan ja taiteeseen.
Leiri on käynnistynyt ohjelmalla jossa leiriläiset etsivät eri ominaisuuksien omaavia, esim. pehmeitä ja teräviä materiaaleja luonnosta, joista he kokoavat leirimaskotin. Leiriläiset ovat sekä suomen- että ruotsinkielisiä alaasteikäisiä lapsia. Osa heistä eivät tunne toisiaan ennestään, mutta näyttää siltä että kakki jo pitävät yhdessä hauskaa. Tuulta on mutta muuten on aurinkoista ja ihanaa, joka on hyvä asia koska suurin osa leirin ohjelmasta on ulkona.
Leirin päämääränä on, että leiriläiset pitävät hauskaa luonnossa ja samalla oppivat jotain ihmisestä ja luonnosta. Miksi tarvitsemme luontoa ja miten kaikelle on oma paikkansa. He tulevat myös oppimaan ruoan tuotannosta kasvimaalta ruokapöydälle. Tänään rakennetaan hyönteishotelleja ja majoja. Ohjelma koostuu mm. leikeistä, peleistä ja työpajoista. Vierailevat taiteilijat pitävät työpajoja joissa tehdään taideteoksia kierrätysmateriaaleista ja luonnonmateriaaleista.
Sagalund on mukana Suomen lastenkulttuurikeskuksien yhteisessä Rajoja rikkovat residenssit –hankkeessa, joka on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama iso projekti. Taiteilija sekä toisen alueen asiantuntija tekee yhteistyössä lapsi- tai nuorisoryhmän kanssa taideteoksen, käyttäen uniikkia residenssilokaatiota. Luontoleiri on osa tätä projektia nukketeatteritaiteilija Outi Sippolan, ympäristökasvattaja Ville Laitisen ja leiriläisten yhteistyössä.
Outi Sippolan puutarha-aiheisen satupolun pääsee näkemään Sagalund lever
-tapahtumassa heinäkuun ensimmäisenä päivänä klo 12-16. Tapahtumassa on myös paljon muuta ilmaista ohjelmaa ja työpajoja kaiken ikäisille. Tarinapolun voi myös kokea Festival Norpaksen ohjelmassa sunnuntaina 6.8. klo10-14 Taalintehtaalla.
Ville vetää leiriä Sagalundin lapsikulttuurikoordinaattori Kristina Tiaisen kanssa. Andrea Vannucci, Paulina Vesslin, Sari Kippilä, Lisa Roberts ja Tuula Nikulainen vetävät työpajojaan leiriläisille. Työpajojen tuotokset tulevat esille Europeade kansanperinnetapahtuman ajaksi Turkuun 26.-30.7.2017.
Luonnosta kiinnostuneet Clarissa, Emma ja Julia kertovat leirin olleen hyvä tähän saakka ja että he jo ovat saaneet uusia ystäviä. Tytöt sanovat että leirin vetäjät ovat mukavia ja että leirillä saa tehdä kaikenlaista kivaa, esim. puhua luonnosta. Clarissa on ennen ollut Villen leirillä ja halusi tavata hänet uudestaan. Tämän takia hän tuli leirille. Emma ja Julia ei ole ennen ollut leireillä.
Lapset keskustelevat ohjaajien kanssa kuinka ollaan kilttejä eläimille ja muulle luonnolle. Heitä kannustetaan myös olemaan kilttejä toisilleen ja nauttimaan kesän alusta luonnossa.
Teksti & Foto: Wilma Bergström