Saari siistiksi plogging -tapahtuman avulla

IMG_0013

Eva Sjösten haluaa, että saari on siisti. Hän vetää kortensa kekoon järjestämällä plogging -tapahtuman lauantaina.

World Cleanup Day järjestetään lauantaina (syyskuun 15. pnä). Kansainvälinen tapahtuma näkyy Kemiönsaarellakin. Tästä on etenkin kiittäminen Eva Sjösteniä, Wahlstens varuhus -kauppaa Taalintehtaalla pyörittävää yrittäjää. Hän on tehnyt aloitteen plogging -tapahtuman järjestämiseksi tuona päivänä.

Plogging tarkoittaa, että ihmiset hölkätessään samalla korjaavat pois roskia.

– Pienestä pitäen olen aina kerännyt roskat taskuihini luonnossa liikkuessani. Roskat olen laittanut roskapusseihin kotiin palattuani.

Hölkätessään nykyään hän varaa mukaansa roskapussin. Enimmäkseen hän siivoaa Björkbodassa, jossa asuu.

– Nyt olen ryhtynyt hölkkäämään töihin ja kauhistun, kun huomaan, miten paljon roskia tien vieressä lojuu! Sjösten sanoo kertoen, että sieltä löytyy kaikenlaista aina savukerasioista ja ruokalaatikoista autojen osiin.

Sjösten kertoo kokemuksestaan, että treenit sen kun tehostuvat, kunhan välillä pysähtyy noukkimaan roskia maasta.

World Cleanup Dayn yhteydessä ploggingin ajatuksena on kannustaa ihmisiä liikkumaan ryhmissä; näin ei yksilön tarvitse pysähtyä jokaisen roskan takia. Taalintehtaalla plogging -porukka lähtee klo 10 kirjastolta. Tuntia myöhemmin kaikki ploggaajat tapaavat luovuttamaan keräämänsä roskat kunnan järjestämään keräysastiaan.

Kasnäsissakin järjestetään ploggaus (tapaaminen klo 10 kaupalla). Lussi Järvinen toimii tapahtuman vastuuhenkilönä. Kemiöstä ja Västanfjärdistä ei vieä ole löytynyt vetäjää, mutta näilläkin paikkakunnilla kuka tahansa voi osallistua Cleanup Day -tempaukseen.

”Kimito plogging Kemiönsaari” fb-sivulta löytyy päivitettyä tietoa ja ajatuksena on, että osallistujat laittaisivat sivustolle kuvia roskienkeräilystään. Kaikkien kuvan fb-sivustolle laittaneiden kesken arvotaan Wahlstenin tavaratalon lahjakortti.

Tapahtuma näyttää heti kiinnostavan monia asukkaita. Kunta ja Amanda Vikman ovat avustaneet Sjösteniä julisteiden valmistamisessa.

SEURAAVA plogging -tapahtuma järjestetään keväällä (huhtikuun 27. pnä). Siihen mennessä aktivistit ehtivät kehittää tapahtumaa ja värvätä vielä enemmän osallistujia.

Text och foto: Emilia Örnmark